O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
alex308
Gastarbeiter

kilka rad?

Postautor: alex308 » 01 gru 2010 22:10

Hej, jestem tu nowa:) Przyjechalam do Londynu w niedziele wieczorem. Mam prace juz wiec jedno zmartwienie mniej. Decydujac sie na przyjazd do Londynu wiedzialam ze wszystko jest drozsze ale nie zdawalam sobie sprawy ze az tak..
Przez ostatnie 4 lata mieszkalam w Irlandii Pln, tam wynajecie pokoju w centrum to wydatek jakies 200f z oplatami. Bilet miesieczny to 50f, wiec robiac zakupy po prostu placilam karta nie zwracajac uwagi na to ile wydaje (nie myslcie ze sie chwale- przedstawiam sytuacje).
Przyjechalam tutaj i rabnelo mna o ziemie- place za pokoj 400f miesiecznie, do tego dojazdy itd.
Wiec tutaj moje pytanie- zanim sie tutaj zorganizuje zeby wiedziec gdzie co i jak to czy macie moze jakies wskazowki dotyczace codziennego zycia? Chodzi mi o tansze dojazdy, sklepy gdzie mozna zrobic duze i tanie zakupy, mowie przede wszystkim o zywnosci. Przeprowadzka pochlonela wiekszosc mojej ostatniej wyplaty wiec musze oszczedzac.
Doladowalam ostatnio karte Oyster za 50f ale nawet nie mam pojecia na ile mi to wystarczy, mieszkam w Romford, pracuje w centrum. Moze ktos wie czy sa jakies tansze sposoby na dojazdy?
Jakies porady? Wskazowki? Pytania??
Z gory wielkie dzieki:)

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 01 gru 2010 22:33

autobusem jezdzij
kupuj w tesco, 99p shop,asda
znajdz tanszy pokoj... albo faceta co by Cie utrzymywal lub dzielil pokoj :wink:

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 01 gru 2010 22:42

Aina - z Romford autobusem do centrum Londynu bedzie jechac 3 dni, Romford jest juz poza Londynem

Nie jezdzij z Romford na Payasyougo Oysterke - to po pierwsze...bo sie finansowo wykonczysz

Naladuj sobie Oysterke jako bilet tygodniowy lub miesieczny

W Romford masz Asda, to chyba najtansza opcja na jedzenie, masz tez tam market i 3 ogromne centra handlowe (wlacznie z Primark - tani na ciuchy)

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 01 gru 2010 22:48

kuzwa tak sie na dziada robic to juz lepiej w tej irlandii siedziec bylo :lol:

toc ja w primarku to tylko skarpety dla chlopa kupuje i to steka,ze niedobre ..

no ale niech tam :roll:

chlopa Ci mowie szukaj... :wink: innej opcji nie ma mozesz jeszcze sie przeprowadzic do miejszego miasta, jak ja duzo taniej, no ale wiadomo prace tez trzeba by bylo zmieniac :roll:

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 01 gru 2010 23:17

hahah a ja ciagle mam ten pokój na leytonstone hahaha i to duzo mnej niz cztery stówy miesiecznie :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 01 gru 2010 23:23

Aina - nie pie... glupot "Angielko" , "milionerko"

Alex, przeprowadzaj sie do Marka do Leyton.....

Problem z glowy.....

:D

michaljestem
Gastarbeiter

Postautor: michaljestem » 02 gru 2010 00:44

po co tyle smarowac.. mozna bylo od razu zalozyc temat ala- jak zostac dziadem w londynie :lol:

zartuje :wink: tez tam sie obkupuje :D

tak tylko smieszne mi sie wydalo to cale zapytanie idzie sie do sklepu- o tu drogo ide do drugiego- o tu taniej itd poza tym w kazdym kraju tesko i wiadomo,ze tanio, poza tym na necie mozna popatrzec i ceny pokoji by porownac jak i te bilety popytac przy kasie co taniej i z bani...

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 gru 2010 00:45

Najlepsza opcja to znalezc lepsza prace i sie nie przejmowac pie... typu wynajmowanie pokoju - to dobre dla nastolatkow, czy kupowanie taniego jedzenia po smietnikowych sklepach...
Znajdz dobra prace, wynajmij mieszkanie, sprowadz jakas kobite i zyj jak czlowiek

michaljestem
Gastarbeiter

Postautor: michaljestem » 02 gru 2010 00:47

usercostam pisze:Najlepsza opcja to znalezc lepsza prace i sie nie przejmowac p... typu wynajmowanie pokoju - to dobre dla nastolatkow, czy kupowanie taniego jedzenia po smietnikowych sklepach...
Znajdz dobra prace, wynajmij mieszkanie, sprowadz jakas kobite i zyj jak czlowiek

to baba :roll:

chlopa niech przychucha...

michaljestem
Gastarbeiter

Postautor: michaljestem » 02 gru 2010 00:50

ty ponoc dyrektor w IT .. daj jej jakas robote.. bylo co.. krzeso w koncie postaw i comp na kolana niech tam srobki uklada czy co.. latwo powiedziec znajdz lepsza robote :roll:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 02 gru 2010 10:17

Emigrantka pisze:Aina - nie p... glupot "Angielko" , "milionerko"

Alex, przeprowadzaj sie do Marka do Leyton.....

Problem z glowy.....

:D

zadna ja milionerka..

poprostu wydaje mi sie, ze to wazne by normalnie mieszkac, ubierac sie w normalne ciuchy, primark tez ok ale dobrze i do innych zagladac a i jesc to na co ma sie ochote, bo wtedy ogolni9e lepiej sie ze soba czujesz, nie odstajesz od spoleczenstwa, a przez to masz jakis tam wiekszy szacynek do siebie a raczej pewnosc siebie nie chowasz sie po kontach. Kilka ubran a ladnych :roll: Uczyc sie w miedzyczasie ang i startowac o lepsz prace.. Jak normalnie zjesz, wyspisz sie to i lepiej sie czujesz.. a kto wie nigdy nie mow nigdy.. ja tez facetami nie bylam zainteresowana a tu hoops sie natrafil ina kawke zaprosil i sie zaczelo :wink:
trzeba tez znalezc sobie znajomych przyjaciol, mi najczesciej to znajomi z praca podpowiedzieli pomogli. ..

ewazraju
Rezydent

Postautor: ewazraju » 02 gru 2010 13:56

alex nie znam cie i nie wiem na co cie stac ale dam ci jedna najwazniejsza rade jezeli chcesz tutaj zostac i jestes ambitna:zainwestuj w siebie,tzn przede wszystkim jezyk i ogolnie twoj appearance a reszta sama przyjdzie.
W przeciwnym razie zostaniesz przez najblizsze 10 lat na pokoju w Leyton glowkujac jak najtaniej przezyc kolejny tydzien zycia.
Do odwaznych swiat nalezy!
Powodzenia.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 02 gru 2010 16:42

W przeciwnym razie zostaniesz przez najblizsze 10 lat na pokoju w Leyton

JUZ sie przeprowadzila do leyton?

:shock: :lol:

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 02 gru 2010 16:45

hmm czyzby nowa sasiadka sie sprowadziła ??????????

a tak poza tym ...co złego jest w mieszkaniu na Leyton?

ja moge tu mieszkac nawet i 20 lat ...o ile dożyje heheheheh

fajnie cicho...

no ale rozumiem ze kolezanka to mieszka w Buckingham Palace...fiu fiuuu

alex308
Gastarbeiter

Postautor: alex308 » 02 gru 2010 17:47

smiac mi sie chce, fajnie na tym forum jest:)
ale do rzeczy, nie uwazam zeby okazjonalne kupowanie skarpetek w primarku robilo z ludzi dziada. nie zamierzam sie chowac po katach tylko dlatego ze musze oszczedzac. oby do wyplaty, jeszcze 4 tyg ale przez ten czas musze przezyc za grosze:/ dziekuje za rade odnosnie karty oyster, przyda sie:)
co do pokoju, w styczniu bedzie ze mna mieszkac kumpela wiec bede placic polowe tylko:)
a facet??? skoro przez 5 lat nie dalo rady znalezc jednego porzadnego to nie wiem czy tutaj sie uda:) zobaczymy:)
co to znaczy zainwestuj w appearance? ze co? ze bedzie mi latwiej prace znalezc jak bede ladnie wygladac???

Wróć do „Hyde Park”