O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
tectonik
Gastarbeiter

Inwestujecie Panstwo?

Postautor: tectonik » 16 lis 2007 16:00

witam

mam takie pytanie - ostatnio byly wybory i jedna z partii postawila sobie za cel zbudowanie w Polsce "drugiej Irlandii", w tym celu namawia nas (emigrantow) do powrotu. ktos wraca?

mnie np. jest w UK dobrze i wcale nie zamierzam wracac do tego syfu i ruiny, w ktora zostal zmieniony nasz kochany kraj, tym bardziej nie mam zamiaru sponsorowac wlasnymi oszczednosciami utopii kolejnej partii politycznej. jednak nie zamierzam zapomniec skad pochodze, palic mostow, itd. przyznaje - z Polska jestem zwiazany emocjonalnie i traktuje ja jak swoj dom - dlatego m.in. inwestuje tam to, co zostaje mi z hulaszczego zycia w UK, np. kupujac nieruchomosci - Polska jest pod tym wzgledem o tyle atrakcyjna, ze tania, a ceny beda prawdopodobnie rosly, az osiagna "europejski" poziom, tzn. niedostepnej dla zwyklego smiertelnika drozyzny. uwazam, ze jest to najlepsza rzecz, jaka moge zrobic - zyskuje sam osobiscie, a przy okazji zyskuje moj kraj - buduje pewien trwaly kapital i uwazam, ze im wiecej Polakow bedzie wlascicielami ziemi i nieruchomosci, tym wiecej bedziemy mieli do powiedzenia, bo wlasnosc to forma wladzy - inni musza sie z nami liczyc, bo beda mieszkali w naszych domach i prowadzili interesy doslownie na naszej ziemi. nie wyssalem tego pomyslu z palca, po prostu obserwuje jak to wyglada w UK, potega gospodarcza tego kraju bierze sie m.in stad, ze duzo anglikow posiada majtek rodzinny w postaci chocby mieszkania i to do ich kieszeni trafiaja nasze pieniadze, moga wiec spac spokojnie, mimo wielomilionowej imigracji, co by sie nie dzialo sa gospodarzami we wlasnym kraju.
jak juz wspomnialem - nie wierze w zadne polityczne bajki typu "druga Irlandia" i nie oddaje losu wlasnych dzieci w rece "cudotworcow", czy Wy takze inwestujecie w kraju, czy tylko wysylacie drobniaki, ktore tam zostana przejedzone?

pozdrawiam
tectonik

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 16 lis 2007 16:08

Ja pieniadze inwestuje na miejscu. Za duze ryzyko ze w Polsce sie fiskus przyczepi do pieniedzy. Moze zaczne tam inwestowac, jak bede mial brytyjskie obywatelstwo - wtedy paradoksalnie na pewno bedzie latwiej.

tectonik
Gastarbeiter

Postautor: tectonik » 16 lis 2007 16:17

na dobry poczatek mozna wykupic swoje mieszkanie od spoldzielni, na szczescie moja rodzina nigdy nie zostala przeniesiona do bloku wiec mamy fajne mieszkanko w starym budownictwie w centrum miasta - cena rynkowa 150 tys.PLN, ale jako wieloletni lokatorzy mamy prawo pierwokupu, na tzw. "preferencyjnych zasadach", tzn. za jedyne 15 tys. - to sa smieszne pieniadze na tutejsze warunki, z 2500 funtow przy srednio-dobrym kursie...

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 16 lis 2007 16:29

tak jak user1814656 tez do fiskusa mi nie spieszno. Bardzo bym chcial zainwestowac kase w Polsce, bo zamierzam kiedys tam wrocic a pozatym funt leci ostro w dol.
Jesli abolicja dojdzie do skutku to fajnie by bylo kupic kawalek ziemi jako inwestycje. Ziemia to takie dobro na ktorym naprawde ciezko stracic i popyt na to nie bedzie sie raczej zmniejszal.

ODINN

Postautor: ODINN » 17 lis 2007 07:07

abolicja nie abolicja, ja sie postaram nachapac 100+ tys funi, w miedzyczasie buduje sie gdzies w pl na odludziu (nie na wsi!!)... i w wieku 35lat, moze jestem szczesliwym "emerytem" w pl...

dlaczego na odludziu? ha, pomyslcie...

byloby fajnie.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 17 lis 2007 20:04

1. tectonik sorry ale skad ty sie urwales? wykupic mieszkanie za 15tys? nie slyszales o nowych przepisach? wykupuje sie za 5zl a nie 15tys.

2. nie wyladowaliscie w bloku? mieszkanko w starym budownictwie? znaczy kamienica? w centrum miasta? za 150tys? to chyba jakiegos malego miasta przy obecnych cenach nieruchomosci.

3. czy zalozenie tego watku mialo jakis inny cel czy tylko chciales sie pochwalic ze 2,5k to dla ciebie nie duzo? bo jakos nie widze sensu w twojej wypowiedzi - wyprowadz mnie z bledu

4. nie zamierzasz wracac do syfu i ruiny ale jestes emocjonalnie z tym syfem i ruina zwiazany i to twoj dom :?: :?:

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 17 lis 2007 20:10

odinn: dlaczego na odludziu? ha, pomyslcie...
przyjdzie ktoś ze skarbówki, to go wilkom na pożarcie rzucisz, wilk syty i konto całe :)
A na serio, nie boisz się że kiedy kupisz ten kawałek ziemi to państwo upomni się o podatek za lata kiedy obowiązywało podwójne ?

ODINN

Postautor: ODINN » 18 lis 2007 06:43

do tego czasu to juz przedawnienie bedzie...

a jak sie przyplacza to co? wilkom na pozarcie.
zreszta, to nie bedzie az taka okrotna suma, tak wiec...
(pozatym, ja panie urzedniku nie wiedzialem, w zwiazku z panujacym balaganem informacyjnym na ten temat itd itp, wiecej nie bede i przepraszam. a pozatym, to sie walcie... :P)
opcja kolejna, niekoniecznie przeciez ja osobiscie musze byc wlascicielem owej parceli... itd itp

mykow prawnych jest kupa, w koncu to polska...

ogolnie to powyzej to kombinatorstwo brzydkie, ale czasem nie da rady inaczej. W tej chwili nie mam planu na powrot, a jedynie plan skoku na bank. Czyli, najpierw zarobic, a w trakcie zaczac myslec o dalszej czesci planu, bo jak widac, sytuacja prawna zmienna jest.

A na odludziu - dlatego ze z dala od ludzi/polityki/burdelu/halasu/smrodu.
Ja, familia, dom, las (+ rzeka/jezioro). A do wielkiego city to moge skoczyc na zakupy/do kina, i styknie.

ot takie marzenia.

jeszcze zobaczymy co sie w tej pl bedzie dzialo... :lol:

http://biznes.onet.pl/0,1643091,wiadomosci.html

tectonik
Gastarbeiter

Postautor: tectonik » 18 lis 2007 23:45

banita pisze:1. tectonik sorry ale skad ty sie urwales? wykupic mieszkanie za 15tys? nie slyszales o nowych przepisach? wykupuje sie za 5zl a nie 15tys.

poprosze o szczegoly

banita pisze:2. nie wyladowaliscie w bloku? mieszkanko w starym budownictwie? znaczy kamienica? w centrum miasta? za 150tys? to chyba jakiegos malego miasta przy obecnych cenach nieruchomosci.

miasto duze, nie ja wycenialem

banita pisze:3. czy zalozenie tego watku mialo jakis inny cel czy tylko chciales sie pochwalic ze 2,5k to dla ciebie nie duzo? bo jakos nie widze sensu w twojej wypowiedzi - wyprowadz mnie z bledu

nie zartuj. przeczytaj uwaznie, to zrozumiesz

banita pisze:4. nie zamierzasz wracac do syfu i ruiny ale jestes emocjonalnie z tym syfem i ruina zwiazany i to twoj dom :?: :?:

j.w. chodzi mi glownie o alternatywe dla bezsensownego powrotu

banita
Rezydent

Postautor: banita » 19 lis 2007 08:28

tectonik pisze:poprosze o szczegoly

no wlasnie, udowodniles tylko moje przypuszczenie

szczegoly - www.google.com poszukaj o wykupie mieszkan spoldzielczych i poczytaj, rozumiem ze moze ty tutaj o nowych zasadach nic nie wiesz no ale rodzina w polsce na pewno musiala o tym slyszec, chyba ze nie macie telewizora ani radia.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 19 lis 2007 13:12

banita pisze:chyba ze nie macie telewizora ani radia.

Maja, ale odbiera tylko jedna sluszna stacje. taka co ma-ryja :P

tectonik
Gastarbeiter

Postautor: tectonik » 19 lis 2007 18:39

banita pisze:
tectonik pisze:poprosze o szczegoly

no wlasnie, udowodniles tylko moje przypuszczenie

szczegoly - www.google.com poszukaj o wykupie mieszkan spoldzielczych i poczytaj, rozumiem ze moze ty tutaj o nowych zasadach nic nie wiesz no ale rodzina w polsce na pewno musiala o tym slyszec, chyba ze nie macie telewizora ani radia.

a, widze, tylko nowelizacja ustawy weszla w lipcu br., a ja to wzialem prawie rok temu...z tego co widze, to moge miec jedynie jakies wirtualne pretensje do spoldzielni, ze w ogole nie poinformowali nas owczesnie, ze w przyszlosci moze byc taniej. teraz, mysle, juz po ptokach - transakcja poszla i nie da sie cofnac...typowy polski burdel

ps. do tv i radia juz dawno stracilismy zaufanie, teraz sie tylko utwierdzam w slusznosci tego - mozna ogladac 24/7 a najwazniejszego sie czlowiek nie dowie z tego potoku bzdur..

pozdr i dzieki za info (choc teraz to juz tylko wk.... mi zostalo :evil: )

tectonik
Gastarbeiter

Postautor: tectonik » 19 lis 2007 22:56

zrobilem male investigation - mieszkanie nie jest spoldzielcze, tylko komunalne - zasady sa troche inne i nie przeplacilem :)

jakby kogo interesowalo:

tu jest link

Wróć do „Hyde Park”