O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
lenczu
Gastarbeiter

Czy opłaca się przyjeżdzać?

Postautor: lenczu » 03 paź 2009 08:42

Witam,
Ostatnio okazało się że moja żona jest w ciąży, w Polsce pracuje przy kostce brukowej, w Londynie znajomy ma firmę budowlana i powiedział że może mnie do siebie ściągnąć, pracował bym u niego na rozbiórce, myślałem pojechać tak na 5-6 miesięcy żeby podreperować budżet (wiadomo dziecko) ? zastanawiam się czy mi się to opłaca bo ciągle słyszy się że teraz tak się nie da tam zarobić ??

user1831635
Emigrant

Postautor: user1831635 » 03 paź 2009 11:51

Pytanie ile Twój znajomy zapłaci za godzinę, za ile wynajmiesz pokój, itp nie mieszkam w Londynie więc nie wiem w za ile można wynająć lokum - pod Londynem 1 os są od 50 - 75 - oczywiście bez luksusów, tylko łóżko i jakaś tam szafka. Następnie czy będziesz musiał dojeżdżać i jak daleko? No i wyżywienie. Jedna osoba myślę, że jest w stanie wyżyć za ok 50 f tyg. Jeśli zaoferuje Ci 8 za godz - 56 dniówka - więc sam skalkuluj. Myślę, że przy 10 na godz (na rękę) będzie Ci sie opłacało. Przy 8 godz dniu pracy, 5 dni w tyg masz 400 f za tydz. Zastanów się.

Jarazzz
Gastarbeiter

Postautor: Jarazzz » 04 paź 2009 01:10

50-75 i jakies tam szafki to by fanie bylo teraz tak miec, zalezy jeszcze od dzielnicy oczywiscie.. wydaje mi sie, ze troche podrozalo, tak jak rok temu placilem 60( co nie bylo wcale najtaniej) tak teraz musialem juz 80.. a jedzenie jak za 50 F to duzo, przynajmniej dla mnie, tyle wydawalem, jak zrobilem sobie diete 6 posilkow na dzien :), a budowlanka to juz teraz najnizsza stawka niestety.. wczesniej duzo placili, znajomy pracowal niedawno na kilku budowach jako pomocnik, to szczerze mowiac mnie zaskoczyl ta wiadomoscia, bo wiem, ze to latwa praca nie jest.. ale jeszcze wszystko zalezy, jakie doswiadczenie i kwalifikacji, aha i jeszcze cos bardzo istotnego.. wyda ci sie to glupie troche moze, ale dobrze sie zastanow, jakim dobrym kolega ten twoj znajomy jest...

EDIT

Ja wlasnie sie zastanawiam co co konstruktywnego zrobic z zyciem, bo poki co nie moge pracowac, ale sam nie wiem juz czy chcialbym wracac do londynu.. a tymbardziej do jakiegokolwiek znajomego... :? jak juz to do jakiegos mniejszego miasteczka

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 04 paź 2009 01:24

nikt kalkulacji za ciebie nie zrobi , tylko ty wiesz co ci znajomy zaoferowal jesli o place chodzi , mieszkanie i lot czy inny transport do uk , plus travelka tygodniowa!
ja mysle ze zycie na smalcu i pasztecie jak nieraz obserwuje nie jest warte takiego poswiecenia (uszczerbek na zdrowiu ) itd, wiec rozwaz co i jak jest dla ciebie w PL. I CO JEST TU ?

ewazraju
Rezydent

Postautor: ewazraju » 04 paź 2009 23:06

w pelni zgadzam sie z przedmowczyniami

Wróć do „Hyde Park”