O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
kkowalewska
Gastarbeiter

Przeniesienie działalności gosp. do UK

Postautor: kkowalewska » 12 lis 2014 11:11

Witajcie ;)
Temat może powinnam umieścić w dziale - praca - lecz tam widzę tylko ogłoszenia szukam/dam pracę, a mój problem jest trochę inny.

Przez 12 lat prowadziłam nieprzerwanie w Polsce jednoosobową działalność gospodarczą, w tym okresie przez trzy lata pracowałam w firmie na pełnym etacie w Londynie (mam NIN).
Cztery lata temu wróciłam do Polski i działałam do końca października na zasadzie osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą w PL (faktury z polskiej działalności wystawiałam tylko polskim klientom).

Z takich czy innych powodów po 12 latach powiedziałam DOŚĆ polskiemu systemowi Ubezpieczeń Społecznych i organom podatkowym.

Chcę wrócić do Wielkiej Brytanii - tym razem z własną jednoosobową działalnością, jednakże całkowicie przesiedlić się będę mogła dopiero za
10 - 12 miesięcy (takie małe sprawy osobiste mam w PL jeszcze)... natomiast płacić podatki dla Jej Królewskiej Mości chciała bym zacząć już od teraz...
Problem jest też taki że mam ciągle kilku polskich klientów z którymi nie chciała bym się rozstawać, mimo przeprowadzki działalności do UK i w konsekwencji własnej przeprowadzki.
To co robię zawodowo wymaga ode mnie posiadania laptopa i sensownego dostępu do internetu... pracę mogę wykonywać z dowolnej plaży na ziemi ;)
Czy to ma dla brytyjskiego urzędu skarpowego jakieś znaczenie że osoba 'self employed' jest 'ruchoma' - (choć zasadniczo od pierwszego dnia działalności mogę podać adres pobytu/korespondencyjny w UK, co zapewne jest wymagane przy rejestracji działalności)

Czy mogli byście mi poradzić :
- czy osoba self employed może wystawiać faktury do Polski, czy też muszę
zarejestrować spółkę Limited ?
- czy self employed może mieć dwa konta bankowe jedno dla klientów UK (GBP) drugie dla klientów PL (PLN) ?
- czy zetknęliście się z firmą http://www.aexea.co.uk/ ... oferują teoretycznie obsługę osób takich jak ja (niestety długo trzeba czekać na odpowiedź od nich i umówienie się na płatne konsultacje :/ )

Podsumowując... chciała bym otworzyć taką działalność aby od już pracować dla starych klientów w PL i nowego w UK, a w rocznej perspektywie przeprowadzki mieć z głowy formalności z przenoszeniem firmy.

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie cenne podpowiedzi :)

Wróć do „Hyde Park”