Może to nietypowe, ale ja lubię piec
Ostatnio robiłem sernik krakowski, z tego przepisu, i wyszedł mi naprawdę dobry. W razie pytań służę pomocą
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła
100 g cukru pudru
8 g cukru waniliowego
1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 1h. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim dno formy (najlepiej o wymiarach 35 x 25 cm). Ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (półtłusty, tłusty, ja dałam gotowy do wypieków, taki z wiaderka)
8 jajek
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek i bakalii
ulubiony aromat (u mnie migdałowy)
żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane
Twaróg zmielić. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami/bakaliami. (+ ulubiony aromat).
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem (lub nożykiem) wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
Lukier:
sok z 1 cytryny
150 g cukru pudru
1 białko
Wycisnąć sok z cytryny. Dodać puder i białko. Utrzeć. Gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).
Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski.