user2129965 pisze:witam wszystkich,
mam takie pytanie, jak bezpiecznie tutaj zrobic tatara, chodzi mi o to jakie i gdzie kupic mieso i jajka, poniewaz sa to surowe skladniki, na co uwazac,
bede wdzieczny za wszystkie informacje.
pozdrawiam, piotr.
hmmmmm tatar...
Jajka to mogą być dowolne, same jajko nie daje jakiegoś wyjątkowego smaku czy innych walorów tatarowi. A najbardziej free range jajka to kupisz od ludzi mających kury, wiele takich znajdziesz w okolicach Londynu, gdzie za jajka płaci się na zasadzie do słoika, wystawionego na płocie.
Liczy się odpowiednie mięso. Idealnie to konina, jednak koninę w UK czy w Polsce jest ciężko dostać (jest legalne), z braku laku dobry kit, czyli można wziąć wołowinę, i tu musisz iść do lokalnego rzeźnika i wyraźnie go zapytać o mięso na tatar steak lub wprost na tatar. Rzeźnik będzie dobrze wiedzieć o co ci chodzi i pewnie nie da ci mięsa na już tylko karze przyjść na drugi dzień lub za dwa dni kiedy będzie mieć odpowiednie mięso. (oficjalnie nazywa się to: "beef fillet steaks", ale słowo "tatar" od razu da rzeźnikowi wskazówkę,że będzie to mięso spożywane na surowo).
Reszta jak papryki, pieprz czy ogórki, cebula znajdziesz z przepisu.
Maszynkę do mielenia mięsa w UK będzie ci bardzo ciężko nabyć.
Ja kupiłem lata wstecz na eBay i przyszła z Niemiec:)
(nazywa się tu: "meat grinder" lub "meat mincer").
Jak by ktoś przypadkiem był w Paryżu, to polecam zjeść w restauracji właśnie tatara po parysku;) Prawdopodobnie, będzie z koniny. Zresztą Francuzi to mistrzowie w robieniu tatara.