O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
user2129965
Gastarbeiter
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2013 22:25
Lokalizacja: West London

tatar

Postautor: user2129965 » 10 sty 2013 22:29

witam wszystkich,
mam takie pytanie, jak bezpiecznie tutaj zrobic tatara, chodzi mi o to jakie i gdzie kupic mieso i jajka, poniewaz sa to surowe skladniki, na co uwazac,
bede wdzieczny za wszystkie informacje.

pozdrawiam, piotr.

aina24
Rezydent
Posty: 2989
Rejestracja: 29 sty 2010 15:34

Postautor: aina24 » 10 sty 2013 23:52

free range jajka lepiej kupowac, jesli o to ci chodzi, nie wiem jak po polsku sie nazywa to, ale znaczy, ze kurki nie siedza caly czas w klatkach i kupki swoje jedza lecz chodza sobie po trawce i mniejsze szanse, ze wlasne kupki jedza, wiec free range eggs zawsze kupuje nie inne.

A jesli chodzi o mieso to z wolowego sie robi, poza tym to cebulka, szczypiorek, niektorzy dodaja ogorki kiszone do tego i np grzybki marynowane. A jesli chodzi o mieso to najlepiej kupic w kawalku i samemu sobie w domu zmielic, by wiadomo bylo co sie je. Choc ja ogolnie nigdy nie jadlam tatara, bo mam takie male brzusio, ze jem tylko gotowane rzeczy bo inaczej to cala noc na kibelku bym spedzila :x

aina24
Rezydent
Posty: 2989
Rejestracja: 29 sty 2010 15:34

Postautor: aina24 » 10 sty 2013 23:53

wszak wiem, ze nie moje brzusio cie interesowalo lecz tatar, tak wiec wolowe mieso, a jajka to free range.

dariusz707070
Emigrant
Posty: 272
Rejestracja: 03 sty 2013 12:23

Postautor: dariusz707070 » 10 sty 2013 23:58

Jajka sa oznaczone 1 to klatkowe2 to z kurnika 3 to trawka wolny chow.Proponuje sparzyc je 10 s pod goraca woda bo bedzie je Pan spozywal na surowoWiec pozbywamy sie salmonelli w ten sposob .Mieso u rzeznika z licencja.I kolezanka ma racje caly kawal, wolowina ciemno rozowa.Mielic samemu to podstawa ze nie zmielili swini czy innych odpadow.A mozna poprosic rzeznik Panu zmieli.Smacznego.

goraluk
Rezydent
Posty: 1165
Rejestracja: 18 paź 2012 12:15

Re: tatar

Postautor: goraluk » 11 sty 2013 12:48

user2129965 pisze:witam wszystkich,
mam takie pytanie, jak bezpiecznie tutaj zrobic tatara, chodzi mi o to jakie i gdzie kupic mieso i jajka, poniewaz sa to surowe skladniki, na co uwazac,
bede wdzieczny za wszystkie informacje.

pozdrawiam, piotr.


hmmmmm tatar...
Jajka to mogą być dowolne, same jajko nie daje jakiegoś wyjątkowego smaku czy innych walorów tatarowi. A najbardziej free range jajka to kupisz od ludzi mających kury, wiele takich znajdziesz w okolicach Londynu, gdzie za jajka płaci się na zasadzie do słoika, wystawionego na płocie.
Liczy się odpowiednie mięso. Idealnie to konina, jednak koninę w UK czy w Polsce jest ciężko dostać (jest legalne), z braku laku dobry kit, czyli można wziąć wołowinę, i tu musisz iść do lokalnego rzeźnika i wyraźnie go zapytać o mięso na tatar steak lub wprost na tatar. Rzeźnik będzie dobrze wiedzieć o co ci chodzi i pewnie nie da ci mięsa na już tylko karze przyjść na drugi dzień lub za dwa dni kiedy będzie mieć odpowiednie mięso. (oficjalnie nazywa się to: "beef fillet steaks", ale słowo "tatar" od razu da rzeźnikowi wskazówkę,że będzie to mięso spożywane na surowo).
Reszta jak papryki, pieprz czy ogórki, cebula znajdziesz z przepisu.
Maszynkę do mielenia mięsa w UK będzie ci bardzo ciężko nabyć.
Ja kupiłem lata wstecz na eBay i przyszła z Niemiec:)
(nazywa się tu: "meat grinder" lub "meat mincer").

Jak by ktoś przypadkiem był w Paryżu, to polecam zjeść w restauracji właśnie tatara po parysku;) Prawdopodobnie, będzie z koniny. Zresztą Francuzi to mistrzowie w robieniu tatara.

dariusz707070
Emigrant
Posty: 272
Rejestracja: 03 sty 2013 12:23

Postautor: dariusz707070 » 11 sty 2013 13:10

Oczywiscie se sa maszynki do miesa tradycyjne metalowe.Okolo 15-20£ i sa tansze plastikowe z przyssawka do blatu koszt okolo 15£.Kupisz na markecie.Mam plastikowa poreczna sluzy nie tylko do tatara ale swietnie mieli , mieso na mielone czy twarog i ziemniaki.Polecam samemu mielic bo wiem co miele.Czesto jezdze na Sheperds bush market tam jest wszystko.Mozna sie targowac.

user2137310
Emigrant
Posty: 133
Rejestracja: 31 sie 2007 13:52

Postautor: user2137310 » 11 sty 2013 13:23

Zeby ustrzec sie salmonelli, ktorej bakterie moga znajdowac sie na jajkach najlepiej cale jajko zanurzyc na moment we wrzatku.

numerowa
Emigrant
Posty: 276
Rejestracja: 30 paź 2012 14:07

Postautor: numerowa » 13 sty 2013 14:52

Ja bym kupila zarowno jajka jak i mieso u lokalnego rzeznika. Na ogol rzeznik moze Ci zmielic kawal miesa, ktory sobie wybierzesz, wiec nie bedziesz sie musiala z tym meczyc w domu, zarowno mieso jak i jajka sa tam przewaznie dobrej jakosci i swieze. Jajka free range, jak ktos wyzej wspomnial.

marekleyton
Rezydent
Posty: 1162
Rejestracja: 23 lis 2010 08:38

Postautor: marekleyton » 13 sty 2013 21:38

jesli chodzi o miesko to najlepiej poledwica wolowa...i nie mielic :)) a zaskrobac delikane drobiki mieska,,,
jajka oczywiscie free range, a zeby ustrzec sie salmonelli ? jedyna znana nauce froma zabicia salmnelli t setka czystej wodki do tatara / wypic a nie mieszac/ hahhah

scythe
Gastarbeiter
Posty: 11
Rejestracja: 21 sty 2013 18:16

Postautor: scythe » 18 sty 2013 17:57

tatar z przepisu mojej mamy 400 g miesa wolowego 4 krotnie zmielonego jedno zoltko sol pieprz bardzo drobno pokrojona cebulka plus kilka doslowie kilka kropelek maggi jesli ktos lubi ogoreczek polecam konserwowy tez drobniutko pokrojony nadaje lepszy smak

user2137310
Emigrant
Posty: 133
Rejestracja: 31 sie 2007 13:52

Postautor: user2137310 » 19 sty 2013 06:17

Mozna tez zrobic bardzo smacznego tatara z lososia. Kiedys kolo Wejherowa kupowalem w restauracji kolo fermy pstraga swiezego tatara z tej wlasnie ryby.
Swieze ryby na sprzedaz byly lapane przy klientach.

daro43
Rezydent
Posty: 1568
Rejestracja: 28 lip 2011 14:31

Postautor: daro43 » 19 sty 2013 20:09

To losos czy pstrag?a probowal ktos polaczyc wolowinke z ryba?

maya
Rezydent
Posty: 1120
Rejestracja: 28 wrz 2007 11:57
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 20 sty 2013 21:33

goraluk piszesz, że koniny nie można kupić w UK? :D

goraluk
Rezydent
Posty: 1165
Rejestracja: 18 paź 2012 12:15

Postautor: goraluk » 21 sty 2013 09:08

maya pisze:goraluk piszesz, że koniny nie można kupić w UK? :D


No cholera, żebym wiedział, że te najtańsze Tesco Value beef burgery są z koniny:))

daro43
Rezydent
Posty: 1568
Rejestracja: 28 lip 2011 14:31

Postautor: daro43 » 21 sty 2013 11:07

I Goraluk juz tatara po parysku skaleczyl. :lol:


Wróć do „Hyde Park”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 49 gości

cron