Oznaczenia na etykietach to bardzo obszerny i dosyc skomplikowany temat, gdyz kazdy rozwinienty winiarsko kraj szczegolnie w Eutopie ma wlasny system klasyfikacji win.
Najnizsza kategoria win to wina stolowe czyli takie "do kotleta". Na etykiecie widnieje tylko nazwa wina, niekiedy szczep winogron oraz kraj pochodzenia czasem rocznik. Wino takie powstaje z kupazu roznych win z roznych regionow danego kraju. Robione sa na ilosc a nie na jakosc.
Potem sa wina regionalne czyli z konkretnego regionu winiarskiego danego kraju. Takie wino musi spelniac szereg norm by zostac winem regionalnym. Czyli odpowiednie szczepy winogron, dlugosc lezakowania w beczce lub stalowych tankach. Odpowiedna jakosc. Na winach francuskich widnieje wowczas napis malym drukiem VIN DE PAY'S lub AOC, na Hiszpanskich skrot DO LUB DOC a na Wloskich IGT, DOC LUB DOCG, te ostatnie oznaczenia w kazdym z krajow to juz najwyzsza polka jakosciowa i cenowa.
Na etykiecie mamy wowczas nazwe wlasna wina, nazwe winnicy w ktorej powstalo oraz rocznik.
Rocznik na etykiecie to rok zbioru winogron. Zazwyczaj wino biale powinno spozyc sie do dwoch lat od tego rocznika a czerwone w ciagu 3 lub 4 lat. Oczywiscie tyczy sie to win sredniej polki cenowej, te sporo drozsze maja zazwyczaj dluzszy potecjal starzenia.
Kazdy z krajow ma swoj ststem oznaczenia dlugosci dojrzewania wina nie w liczbach lecz w slowach takich jak np Reserva.
To co napisalem to tylko kropelka w morzu informacji na temat etykiet wiec
najlepiej poczytaj o nich wiecej nawet na wiki tak bedzie duzo prosciej.
A na razie testuj sauvignon blanc i chardonnay
Pozdrawiam.