O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 26 kwie 2013 21:59

ja lubie Tunezje, jest taka wysepka pusciutka prawie i bardzo malo turystow w ogole a Polakow to juz wcale - nie mainland kicze ale ta moja wysepka

na mainland byla masakra z Polakami/Ruskami z tymi "all inclusive" bransoletkami gumowymi na rekach, slipkach speedo itd....

raz bylam i nigdy wiecej - mam swoja wysepke i tak trzymam ;)

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 26 kwie 2013 22:04

Po ostatnich wakacjach, to dla mnie numerem jeden są Filipiny, a w tym roku wybieram się do Omanu. Im cieplej tym lepiej ;)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 26 kwie 2013 22:07

no wlasnie, najwazniejsze to ciepelko

ja do Ekwadoru ze znajomymi juz sie jakies 10 lat wybieram... w koncu moze w przyszlym roku - jestem chrzestna u ich malej-juz-duzej i co roku mnie namawiaja bo co roku lataja sami, maja tam swoj dom i wynajmuja mini busa - cala banda jezdza po dzunglach itd.. super... a mnie na Galapagos ciagnie buuuuuuuuuuuuuuuu

inna znajoma z Singapuru, tez ciagle zeby z nia jechac ale tam mnie jakos nie ciagnie - bylam w Japni wiec Singapur zbyt podobny hehehe

gdzie mnei absolutnie nie ciagnie to US - nic absolutnie mnie tam nie ciagnie phewwwwwwwwwwww

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 26 kwie 2013 22:17

gamedev pisze:Po ostatnich wakacjach, to dla mnie numerem jeden są Filipiny, a w tym roku wybieram się do Omanu. Im cieplej tym lepiej ;)

Nie byłem jeszcze na Filipinach, a nie ukrywam, że jest to kraj do którego chciałbym się udać, nawet w tym roku.

W jakim mieście byłeś?

Jakie biuro? - czy po prostu bilet i zakwaterowanie we własnym zakresie?

Jak z Islamem tam? Dużo jest tam obcinaczy głów, ale raczej siedzą w dżungli i turystów nie straszą.

Mam trochę znajomych w Manili, to coś tam wiem, ale chciałbym znać z trzeciej ręki :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 26 kwie 2013 22:19

StaraBaba pisze:inna znajoma z Singapuru, tez ciagle zeby z nia jechac ale tam mnie jakos nie ciagnie - bylam w Japni wiec Singapur zbyt podobny hehehe

Singapur nie jest podobny. Japonia to zupełnie inny świat.

To tak jakbyś powiedziała, że nie pojedziesz do Chin, bo byłaś w China Town w Londynie?

Bez sensu.

Singapur to inna kultura i inne fazy. Polecam.

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 26 kwie 2013 22:32

@usercostam

Mieszkałem głównie w Manili, ale podróż zorganizowana we własnym zakresie i zakwaterowanie też, bo żona ma tam mieszkanie. Poza Manilą, to jest cała masa wysp do odwiedzenia. Ja odwiedziłem Boracay, Palawan i Cebu, chciałem jeszcze Bohol, by zobaczyć słynne czekoladowe wzgórza, ale czasu nie starczyło.

Jak z Islamem tam? Dużo jest tam obcinaczy głów, ale raczej siedzą w dżungli i turystów nie straszą.

Nie ma w ogóle islamu. Na Filipinach większość tubylców to katolicy ( i to tacy z prawdziwego zdarzenia, a nie jacyś wierzący-niepraktykujący 8), ale jednocześnie dosyć open minded ).

Uważać trzeba raczej na prowincji. Tam każdy, kto nie jest Azjatą jest uważany za bogacza. Jeszcze kilka lat temu Palawan było miejscem wielu porwań turystów dla okupu. Ale i w miastach dobrze po prostu mieć lokalnych znajomych, bo nawet sprzedawcy w sklepach spróbują cię w jajo zrobić, jak zobaczą żeś biały.

@StaraBaba - Singapur i Japonia to dwie inne bajki. W Singapurze mi się podobało, aczkolwiek czuć, że mieszkańcy są zabiegani i turystów traktują z rezerwą. Ale Singapur nocą - no to po prostu trzeba zobaczyć :)

( jakość trochę taka sobie, bo statywu nie miałem )
Obrazek

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 26 kwie 2013 22:38

@StaraBaba - zapomniałem dodać, że w Singapurze to raczej na początku poczujesz się jak w Londynie, gdy zobaczysz nasze autobusy czy puby wzorowane na tych z Anglii. Zresztą dziedzictwo kulturowe wywodzące się z UK widać na każdym kroku, ale to nie dziwi biorąc pod uwagę hostorię Singapuru.

Jeszcze jedna fotka:

Obrazek

8)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 26 kwie 2013 22:42

NO ladne zdjecia ale mnie tam jednak jakos nie ciagnie.

Ekwador, Domincan Republic - bardzo.....

Singapur, US.. nahhhhhh

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 26 kwie 2013 22:57

@blondynek - no lot na Filipiny z UK trwał 21 godzin ( z przesiadką w Kuala Lumpur ), ale wierz mi, warto :)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 26 kwie 2013 23:02

to moze by tak temat podrozniczy?

bo tu.. ermmmmm

ide spac hehehh tzn ksiazke czytac

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 26 kwie 2013 23:02

@blondynek - masz na zachęte:

Obrazek

Tymi łódkami można się przetransportować z wyspy na wyspę, jeśli te nie są zbyt daleko ( inaczej to tylko samolot ) i jak nie szaleje żaden tajfun w pobliżu ;)

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 26 kwie 2013 23:41

Jesosicku jak pieknie - Gamedev ZDJĘCIA CUDNE :!:
A i przeżycia pewnie niezapomniane....
Dla mnie, na razie, 21 godz w samolocie - bariera nie do pokonania :( Małą jeszcze za mała - nie wytrzymałaby, ale kiedyś, w przyszłości.
Póki co planujemy Maldives - czytałam opinie i nie spotkałam się z negatywną , znajomi pojechali na mini honeymoon, wrócili zachwyceni - więc pojadę i sama sie przekonam. Na zdjęciach komercyjnych wygląda - ślicznie :D :D

Idol
Gastarbeiter

Postautor: Idol » 27 kwie 2013 12:08

myślalem rownież o Brazyli i karnawale, ale ja nie lubie glosnych imprez np na Love Parade mi sie nie podobalo za bardzo z wyjatkiem ze to byl Berlin. A karaiby gdzie jak mozna sie zapytac?

boszka8
Gastarbeiter

Postautor: boszka8 » 27 kwie 2013 12:23

Hej ,odpoczywam, odpoczywam i czytam zaległości na forum min. jak wytropić i pogonić TROLLA :!: :!: :!: Gratulacje :!: :!: :!:

Wróć do „Hyde Park”