O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
goraluk
Rezydent

Re: odp

Postautor: goraluk » 21 lis 2012 19:11

daro43 pisze:a ile osób tak naprawdę tutaj wie co to system wartości? powoli do lamusa schodzi ten system ,komu potrzebna kultura i honor jak to wszystko schodzi do poziomu pięści i siły ,każdy kombinuje jak może, po co mam utonąć jak mogę kogoś innego utopić.

każdy system oparty o profit będzie prowadzić do demoralizacji i braku ocen moralnych.
W PRL-u była większa moralność i uczciwość niż dziś w tak zwanej "wolnej Polsce".
Wszędzie tam, gdzie zysk jest podstawą, wszelka moralność czy honor przestaje być jakimi kol wiek wartościami.
Dlatego staram się promować freecycle czy couchsurfing jako alternatywy dla aukcji internetowych i turystyki płatnej.

daro43
Rezydent

odp

Postautor: daro43 » 21 lis 2012 19:19

Też propozycja ,za darmo co chcesz utylizowac?bądż kogo , czuje dwuznaczność tej wypowiedzi

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 21 lis 2012 19:22

nie rozumiem...

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 21 lis 2012 19:31

napisalas wyzej, ze pojechalam po tobie bo glosisz Slowo Boze

Napisałam wyżej, że chodzi o głoszenie słowa bożego przez CIEBIE, aina, proszę, staraj się czytać choć trochę temat w którym się udzielasz i rób to ze zrozumieniem.

Cytujesz tylko to co pasuje do Twojej śmiesznej teorii, a to co jej zaprzecza pomijasz.

daro43
Rezydent

odp

Postautor: daro43 » 21 lis 2012 19:53

piszesz tajemniczo co to freecycle? bo free cycle to wolny? co? rower , cykl czy o menstruacje Ci chodzi ? i couch surfing ? sofa serfowanie na sofie jak to się ma do alternatywy aukcji internetowych i turystyki płatnej , coś piłeś?

Starababa
Gastarbeiter

Re: odp

Postautor: Starababa » 21 lis 2012 20:07

daro43 pisze:piszesz tajemniczo co to freecycle? bo free cycle to wolny? co? rower , cykl czy o menstruacje Ci chodzi ? i couch surfing ? sofa serfowanie na sofie jak to się ma do alternatywy aukcji internetowych i turystyki płatnej , coś piłeś?

Daro - ile ty tu jestes? Powaznie pytam?

Freecycle to jest darmowe oddawanie rzeczy ktore ludziom nie sa potrzebne tym ktorym to sie moze przydac. Cycle w tym momencie to cos w stylu "cykl" moze cykl zycia tych rzeczy. Zamiast wyrzucic - moze sie komus innemu za darmo przydac.

Coach surfing to metoda na mieszkanie gdzies za darmo albo za bardzo male pieniadze wlasnie w livingu na wersalce (couch) - doslownie lub w ptrzenosni.

Jezeli tego nie wiesz to albo:

1) Dopiero przyjechales.
2) Przyjechalaes dawno ale zyjesz nadal w Polsce i niczym tutejszym sie nie interesujesz

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 21 lis 2012 20:09

Wez sobie slownik i sobie poczytaj:

http://www.uk.freecycle.org/

Znajdz grupe w swoim rejonie i zobacz co to.

Ja nie uzywam Freecycle, nie lubie uzywanych rzeczy - ale niektorym sa potrzebne i fajnie ze taka opcja jest.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 21 lis 2012 20:09

Tez mysle ze (2) - Polska telewizja, polskie polki w Tesco, polskie gazety i takie cuda wychodza....

daro43
Rezydent

odp

Postautor: daro43 » 21 lis 2012 20:29

Na Acton Town jest recycling stoją wielkie kontenery na plastik na zlom i odpady, szkło, trawa ,drewno i odpady z ogrodu ciuchy nie wyrzucam na ulice zanosze do Triadu,jasne nawet nie wiem w jakie worki się wyrzuca co wy myślicie że ja cichociemny hihi odkłada sie gazety w pojemniki zielone i puszki po piwie osobno z butelkami kto mnie chce tu ryceingu uczyć? :wink:

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 21 lis 2012 20:31

recyclingu

daro43
Rezydent

odp

Postautor: daro43 » 21 lis 2012 22:09

Jeśli Baba zadaje konkretne pytanie , to kultura wymaga żeby konkretnie odpowiedzieć: w przyszłym roku minie 10 lat mojej egzystencji pod flagą Brytyjską po angielsku nic nie umiałem i nikogo do pomocy w tamtych latach też nie miałem, po rusku dobrze i po niemiecku basic babcia była w Labens 5 lat na robotach u baora za niemca z tąd znam język niemiecki, pracując tu chodziłem po pracy do colegu nie było pięknie , dorabiałem w dni wolne na parkingu myjąc samochody w morisonie czy w netto obciach? nieee mop i szmata nie chańbi, wyrabia szacunek dla pracy, myślę Baba że jest wiele rzeczy o ktorych nie masz pojęcia o których ja mam i odwrotnie, zamiast sie uzupełniać , wyśmiewamy jeden , drugiego .Ale wiesz co? nikt mi nie powie żebym Ci nie pomógł to byś no wiesz, wszystko co mam zawdzieczam sobie , i żonę która pokonała raka piersi , będac w polsce dawno gryzła by trawę, i co teraz to śmieszne?napewno znajdzie się osoba która to skomentuje na swoje kopyto, nie rusza mnie to bo niewiadomo kogo z tych ludzi może coś spotkać w życiu?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 21 lis 2012 22:12

Nie daro43 - freecycle to zupełnie coś innego niż recykling.
Freecycle to bardzo fajna sprawa, w tym przypadku Starababa ma rację, to bardzo dobra akcja. Nie koniecznie dotyczy ubrań (nota bene w moim rejonie raczej jest ich znikoma ilość), ale np. ktoś oddaje pralkę bo kupił nową, szukasz czegoś do komputera, czy np. inne sprzęty domowe, nie rzadko brand new! Zresztą naprawdę warto popatrzeć.
Coachsurfing został wymyślony przez studentów, to doskonała forma by tanio zwiedzić świat, zwłaszcza dla studenta;) choć nie koniecznie.
Są ludzie którzy dzięki Coach surfing objechali cały świat praktycznie bez pieniędzy... Samo spanie u kogoś to jest najważniejsza sprawa Coach surfing, ale drugą jeszcze lepszą to możliwość porozmawiania, wymiany poglądów i poznania innych ludzi innych kultur, mogę ci powiedzieć, że ja gościłem już u siebie ludzi od Kanady poprzez Rumunię, Litwę i Australię.

ps. Nie możesz tłumaczyć dosłownie każdego zdania czy wyrazy, to jest ten błąd jaki popełnia blondi czy Notoco, dlatego im pisze, że nie rozumieją pewnej specyfiki.
Wbrew opinii j. angielski prosty nie jest i moim zdaniem jest naprawdę trudniejszy od j. polskiego. Ja do dziś mam z niejednym problem jeśli chodzi o j. angielski.

daro43
Rezydent

odpowiedz

Postautor: daro43 » 21 lis 2012 22:46

Sama blondi prowokujesz , zadziora jesteś nie? nie uśniesz jak kamyka do ogródka nie dorzucisz , gdzie spytam poważnie ? pobierasz lekcje zawziętości?

Wróć do „Hyde Park”