darekzlondku pisze:... prosze cie tylko nie "dwoja z logiki" to nie przejdzie...
Przechodzi przy wiekszosci twoich postow
darekzlondku pisze: choc tlumaczac sie z porownania: hilter jest utozsamiany z faszyzmem bo to od niego wszystko sie zaczelo, jego osobowsc wplynela na ten ruch, nawet zawolanie heilhitler (+/_) tlumaczy mnie ...z = partiapalikota
Ech, zastanawiam sie czy smiac sie czy plakac. Z historii kolejna dwoja.
1. Nie zaczelo sie od Hitlera a od Mussoliniego. Wlasciwie to nawet wczesniej, ale mowimy tu od wydarzeniach ktore w rezultacie doprowadzily do Zaglady.
2. Hitler utozsamiany jest z nazizmem.
3. Hitler realizowal polityke wykluczenia duzych grup spolecznych (Zydow, homoseksualistow, Swiadkow Jehowy) japierw poprzez stosowanie w stosunku do nich aghresywnej retoryki a w koncu zamykajac w obozach. Czy polityka wykluczenia duzych czesci spoleczenstwa ci czegos nie przypomina? Wyksztalciuchow, stojacych tam gdzie ZOMO, nie-prawdziwych Polakow
4. Podstawowa metoda Hitlera w walce z przeciwnikami politycznymi byla prowokacja policyjna. Noc dlugich nozy od prowokacji przeciwko Samoobronie rozni sie tylko skala uzytych srodkow, metoda zostaje ta sama. Przypomne tez ze w czasie jednego z licznych naduzyc wladzy w panstwie PiSS doszlo do smierci niewinnej, zaszczutej osoby - Basi Blidy.
5. Pryncypia ktore utozsamia Palikot - nowoczesne, tolerancyjne, europejskie swieckie panstwo stoja od faszyzmu tak daleko jak tylko daleko mozna. Nie kompromituj sie takimi porownaniami. Jesli juz bardzo chcesz go negatywnie porownywac do postaci historycznych to porownuj do rewolucji jakobinskiej - tu przynajmniej znalazlbys pewne nieduze analogie.
banita pisze:ktos fajnie powiedzial: "prezes kaczynski moze czuc MALY dyskomfort glosujac przez 4 lata tak jak palikot, bedac z nim w opozycji
Ja mam nadzieje ze wieksza czesc z tych czterech lat pan prezes spedzi w wiezieniu - za sprawstwo kierownicze w spowodowaniu smierci Basi. Aczkolwiek bardziej wierze ze posadza Himml... erm,Ziobre. Mam nadzieje ze w celi razem z tym s...synem Swiaczkowskim.