MarcFloyd pisze:Wez sobie cene jednostkowa za oplatek.
MarcFloyd pisze:Po prostu naszla mnie refleksja jak daleko odeszla religia od swoich korzeni: prosty chleb-bieluszki oplatek, osiolek-mercedes, stajenka-palace itp.
Czy oczekujesz, że ludzie będą spotykali się na mszy w stajence
a księża będą jeździli na osiołkach
Ale jak widzę Twoje argumenty to mi się śmiać chce
MarcFloyd pisze:A teraz porownaj sobie katolickie swiatynie z np. zborami Swiadkow Jehowy. Trzeba przepychu i bizantyjskiego rozmachu?Czy oczekujesz, że ludzie będą spotykali się na mszy w stajence
MarcFloyd pisze:a księża będą jeździli na osiołkach
Alez skad. Oczekuje ze kazdy ksiadz bedzie jezdzil Maybachem, przeciez Jezus byl ubogi i nauczal ubostwa, raz na dwa tysiace lat starczy, jego kaplani juz nie musza.
MarcFloyd pisze:Wspolczuje. Sa ludzie ktorzy smieja sie do sera, polecam, jesli tak lubisz sie smiac.Ale jak widzę Twoje argumenty to mi się śmiać chce
Jezus nauczał by sie nie przywiązywać do bogactwa, a nie tego by być ubogim i nie powinno się bogacić. Uczył, że bogactwo nie zapewni zbawienia...
Tylko może następnym razem też pomyśl, że wyrażanie opinii o czyjeś wierze w ten sposób, jaki ty sie wyraziłeś, może być traktowane za obraźliwe
Mówienie o odejściu od nauk Chrystusa też jest w mojej opinii bzdurą. To tak samo jakbyś oskarżał współczesne prawodawstwo, że odeszło od prawa rzymskiego. Kościół przechodzi tą samą ewolucję, jaką przechodzą wyznawcy(bo to oni go tworzą), tylko wiara pozostaje niezmienna.
user2103901 pisze:Nikt Ci nie broni się bogacić. Jezus nauczał by sie nie przywiązywać do bogactwa, a nie tego by być ubogim i nie powinno się bogacić. Uczył, że bogactwo nie zapewni zbawienia... Twoją postawę ciężko nazwać chrześcijańską. Chcesz by inni mieli mniej, tylko z tego powodu bo Ci sie tak wydaje, że tak powinno być. Prawdziwy chrześcijanin nie patrzy na to ile inni dają, sam ofiaruje tyle ile może. Ja nie pozbędę się mojego maybacha, ale też nie oczekuję, że ktoś inny sie go pozbędzie.
MarcFloyd pisze:Nikt ci nie kaze ze mna rozmawiac. Jesli stwierdzenie ze Kosciol poprzez swoje bogactwo zaprzecza nauce Chrystusa jest dla ciebie obrazliwe, to moze powinienes dyskutowac tylko z lustrem?
MarcFloyd pisze:na jakiego grzyba wam oplatek? Chrystus lamal sie chlebem.
MarcFloyd pisze:Czytales Biblie?
MarcFloyd pisze:W tym celu nie zawahal sie nawet przed sfalszowanie slow boskich - w Biblii jest zakaz wykonywania wizerunkow boga, ale w przykazaniach w katechizmie juz tego zakazu nie znajdziesz!
Biblia pisze:Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
Jacek Święcki pisze:Tradycja wschodnia, idąc za Filonem z Aleksandrii, rozbija przykazanie o bałwochwalstwie na część odnoszącą się do zakazu kultu obcych bogów oraz na część dotyczącą zakazu sporządzania obrazów i rzeźb. Podobny układ Dekalogu przyjęli także protestanci, chcąc podkreślić zakaz oddawania czci jakimkolwiek obrazom, nawet w przypadku Chrystusa, aniołów i świętych. Podział ten jednak nie znajduje żadnego uzasadnienia z punktu widzenia zasad hebrajskiej retoryki biblijnej.
MarcFloyd pisze:Jezus nauczał by sie nie przywiązywać do bogactwa, a nie tego by być ubogim i nie powinno się bogacić. Uczył, że bogactwo nie zapewni zbawienia...
1. Przeczytaj fragment o bogatym, wielbladzie i uchu igielnym. Mowi on wyraznie ze bogactwo PRZESZKADZA a nie ze nie pomaga. Myslisz\ ze to zasada dla wiernych, nie dla kleru? Kler jest wyjatkiem, hm?
2. Przeczytaj fragment o mlodziencu z bogatego domu i o tym co
powiedzial mu Chrystus (Oddaj wszystko co masz ubogim i chodz za mna).
3. Podstawy nauki Chrystusa opieraly sie wlasnie na zalozeniu ubostwa. Cytuje teraz z pamieci, ale Chrystus wlasnie kazal apostolom nie brac w droge drugiej pary sandalow ani drugiej sukni... Jakze daleko jest KK od tego!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 24 gości