O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
banita
Rezydent

Postautor: banita » 03 lut 2009 07:07

hehehe to zes Gonzo wyskoczyl - chciales zablysnac co? i znowu nie wyszlo :) moga liczyc np na 100 000 (sto tysiecy) FUNTOW pozyczki na ZERO % na zmodernizowanie nieekologicznej dzialalnosci lub zalozenie firmy eco-friendly. wiesz gdzie sie chowaja te twoje 18k pln ? :) blysnoles jak przepalona zarowka :D

SMarek
Gastarbeiter

Postautor: SMarek » 03 lut 2009 13:07

Marc
Ad1. Czy jeśli na forum trafi się desperat pytający jak popełnić samobójstwo - powiesić się czy wyskoczyć oknem - będziesz doradzał jeden ze sposobów czy może raczej ze wszystkich sił będziesz chciał uchronić tą osobę przed tragicznym krokiem pomimo że pyta nie CZY tylko JAK to zrobić.
Pisałem że mam w sumie 10 letnie doświadczenie w zakładaniu i prowadzeniu firmy, i wiem jak łatwo osobie bez takiego doświadczenia popaść w poważne tarapaty finansowe z powodu błędnej oceny sytuacji. Wiem też jak trudno wycofać się w porę z interesu dopóki straty jeszcze są małe. Niestety taka jest natura większości ludzi, że trudno jest się pogodzić ze stratą i ciągniemy to nadal, łudząc się że straty odbijemy. W efekcie jeszcze bardziej się pogrążamy.
Jestem przekonany że w obecnej sytuacji gospodarczej otwieranie teraz sklepu to bardzo zły pomysł.
Ciekawe co napiszesz gdy za rok lub półtora będzie zdesperowana prosić o radę mając kilkunastotysięczne lub większe zobowiązania, sądy i komornika na karku, czego oczywiście ani jej ani nikomu innemu nie życzę.

Ad2. Liczba Polonii i jej siła nabywcza spada, więc rynek zbytu coraz bardziej się zawęża i tak będzie prawdopodobnie jeszcze przez dłuższy czas. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów funkcjonowania sklepu i ile trzeba mieć stałych klientów żeby zarobić na koszty nie mówiąc już o zyskach.

Ad3. Produkty do prowadzenia polskiej kuchni nie różnią się aż tak bardzo od produktów do kuchni brytyjskiej. Dla większości przypadków możemy znaleść odpowiedniki w supermarketach, a trudno jest utrzymać się z ze sprzedaży kilku produktów używanych kilka razy w roku.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 03 lut 2009 18:29

Dobrze, Marku. :) Nie zamierzam sie z toba spierac - bo nie znam ani lokalizacji, ani biznes planu a bez tego raczej ciezko sie wypowiadac. I nie chce mi sie. Poprawie jedynie iz nie zgodze sie z dostepnoscia produktow w hipermarketach (z powodu o ktorym pisalem wczesniej). I mam nadzieje ze broszura do ktorej link wkleilem autorce pomoze.

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 03 lut 2009 20:37

Coś się tak Banita podniecił?Ja pytałem ile dają na założenie firmy a nie ile na zmodernizowanie albo na założenie eco coś tam.Wyjechałeś z pożyczką..a więc kasa do oddania.W Polsce dostaniesz bez potrzeby oddania.Błysnąłeś jak naftowy knot.

http://msp.money.pl/wiadomosci/prawop/a ... .html?p=md

banita
Rezydent

Postautor: banita » 04 lut 2009 07:18

tylko w kraju mlekiem i miodem plynacym jak polska jest wszystko za darmo

jakby sie dobrze zakrecil to naciagnie tu tyle kredytow, darow i dotacji ze wykupi cala twoja wioske razem w twoim reaktorem jadrowym i turbinami a ty to bedziesz porownywal z 18 tys zl za ktore w obecnych czasach to sobie tylko waciki mozna kupic

ja rozumiem gozno ze dla ciebie 18 tys zl to duzo i wydaje ci sie ze zlapales pana boga za nogi ale prosze cie przestan mnie rozp... i wytlumacz mi co to jest naftowy knot :? bo chyba znowu chciales blysnac a jedynie mozesz sobie zaspiewac "znowu w zyciu mi nie wyszlo ..."

Wróć do „Hyde Park”