O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych

Czy wierzysz że okoliczności zabójstwa ks. Jerzego Popiełuszki zostały wyjaśnione i wszyscty sprawcy tego mordu ponieśli karę ?

tak
0
Brak głosów
nie
3
100%
ta sprawa nigdy nie zostanie wyjaśniona
0
Brak głosów

Liczba głosów: 3

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 05 lip 2013 21:48

Serce - nie zakladaj ze "nas" "oni" itd.

Nie kazdy tu przyjechal po otwarciu granicy i nie kazdy za chlebem do jagorszych robot po 6 klasach podstawowki wiec daruj soebie to "nas"..

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 05 lip 2013 22:47

Uwierz mim że im dłużej tu mieszkam to tym bardziej jestem dumny że jestem Polskiem i bynajmniej nie mam żednych kompleksów

To pochwal sie jak dlugo tu mieszkasz?

Widzisz, ja od 1991 roku wiec dlugo przed "otwarciem granicy" i wcale ni "za chlebem" tu przyjechalam.

Paszport mam tutejszy od ponad 15 lat

siwan
Gastarbeiter

Postautor: siwan » 05 lip 2013 22:56

oczywiście że nie każdy ale 2000 000 przyjechało w 2004r. i to nie ludzi po 6 klasach tylko większość z nich to absolwenci wyższych uczelni. Nazwij to jak chcesz czy za chlebem czy karierą, bo pewnie niewielu na wakacje...
ale nie uważsz że to był drenaż dla naszego kraju zabójczy? przeciez ci wszyscy młodzi ludzie powinni pracować na dobro naszego kraju a nie budować potęgę Wielkiej Brytanii. Oni nas po prostu użyją jak używają wszystkich, pewnie że nam będą może i dobrze płacić, wielu Polaków zrobi tu karierę, ale gdybyśmy mieli mądrych rządzących to zrobiliby wszystko aby tych ludzi w Polsce zatrzymać ...

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 05 lip 2013 23:11

nie pisz "nas" - ja siebie do twojej wersji "nas" nie zaliczam

ani nikogo z moich tutaj polskich znajomych - nikt z nas (mojej wersji "nas") nie czuje sie w zadnym stopniu ani gorszy zni przesladowany ani wykorzystywany - w zaden sposob

Sith
Emigrant

Postautor: Sith » 05 lip 2013 23:32

Gdybysmy-srybysmy. "Oni powinni", "wszyscy bysmy", "to ich wina", "niszcza kraj" - mamy strasznie duzo tych mitycznych "ich". Z kolei inni "oni" zamiast rozwijac sie, doksztalcac, awansowac i spedzac wolny czas kultywujac pasje traci go na bzdurne rozliczanie przeszlosci i zycie polska polityka, ktora wiekszosci tutaj kompletnie nie interesuje, jednoczesnie spamujac forum bzdurami i placzem.

Nie czuje sie w zaden sposob "uzwany" przez nikogo. Raczej wykorzystuje szanse na rozwoj i niespecjalnie mnie obchodzi, ktory kraj dostaje moje podatki. A w zasadzie obchodzi - dostaje ten, ktoremu sie nalezy i ktory daje mi mozliwosci. "Simples".

siwan
Gastarbeiter

Postautor: siwan » 06 lip 2013 00:01

emigrantka: istotnie chyba się nie zaliczam do twojej wersji "nas" . mamy różne pojmowanie rzeczy i ta sama rzecz znaczy dla nas zupełnie coś innego. Jako jednostka nikt nie czuje się wykorzystany- z tym się zgodzę bo nikt na siłę nas tu nie przywiózł, sami przyjechaliśmy aby się rozwijać, polepszyć swoje życie, uciec z kraju ktory nie dał nam szans rozwoju- jako jednostki. Ale jeżeli popatrzeć całościowo na emigrację to jest faktem że Wielka Brytania nie dlatego otworzyła swoją granicę dla nas bo nas kocha i chciała nam pomóc ale dlatego że nas zwyczajnie potrzebowła, potrzebowała ludzi do pracy, tych wykształconych przez nasze uczelnie i tych mniej wykształconych też - i wtym sensie wykorzystała nas - nasz kraj. Kraj aby mógł się rozwijać musi mieć ludzi do pracy którzy będą pracować na rozwój gospodarki. 2 miliony młodych Polaków to niewątpliwie był zastrzyk.

sith: żyje polską palityką bo jak powiedział pewien słyny Polak" Jestem Polakiem i mam Polskie obowiązki" . Nie żyję tylko dla wlasnej samorealizacjii i "kultywowania pasji" i tym się pewnie różnimy,

siwan
Gastarbeiter

Postautor: siwan » 06 lip 2013 00:37

blondyek pewnie i jakieś mam ale nie porównuj ac moją nację do Anglików. Ja tobie gratuluję że ci się za kumuny dobrze żyło. Sie nie wychylałeś, kombinowałeś jak inni to ci sie i dobrze żyło. Ciekawe co robił tatulek że za komuny wyjechał na studia. Byle kogo reżim nie puszczał ...

emigrantka: jestem z tej najmłodszej emigracji. przyjechałam w 2004r choć jeszcze przed "otwarciem granic" ale miałem wystarczająco dużo czasu żeby się przekonać żeby się napatrzeć... Są pewne rzeczy które mi się nie podobają, choć myślę że są one charakterystyczne nie tylko dla Anglii ale wszystkich krajów "wysoko rozwiniętych"

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 06 lip 2013 10:03

siwan - wracaj wiec do Polski skoro tu sie nie podoba.

nic mi tak wkurwa nie wlacza jak ludzie przyjezdzajacy tu, narzekajacy na wszystko ale nie wracajacy do Polski.

Nie pasuje - wypad.

Simples.

electronicsjobslondon
Gastarbeiter

Postautor: electronicsjobslondon » 06 lip 2013 10:06

Oczywista oczywistosc, jak sie komus nie podoba w UK to niech wraca do Polski,
jedynie czego zaluje to to, ze wczesniej nie wyjechalem....

bananowyjoe
Gastarbeiter

Postautor: bananowyjoe » 06 lip 2013 12:57

Przecież ten gość ma tak [piii...] pod sufitem iż brakuje mi słów. pie... o czymś o czym nie ma pojęcia. Polityka w polsce (celowo napisane z malej litery, bo ten kraj nie zasługuje by napisac to z dużej) jest porażką na całej linni. Ja od 3 lat głosuje na "bylepartie" by spełnić obywatelski obowiązek ale nie wsadzić żadnego debila na stołek. Mój Dziadek przeżył wojnę, uciekł z Majdanka (pochodzę z tych rejonów) walczył w AK. Jego brat po wojnie musiał uciekać i zawędrował do LC, bo bał się wracać do kraju. Mój ojciec walczył z komuną, a mi i mojemu rodzeństwu nie udaje się odepchnąć świń od koryta, ale dla czego tak jest? Bo każdy woli pie... tak jak Siwan o tym jak to źle w kraju będąc za granicą. Odrazu uprzedzam iż nie jest to kierowane w strone emigrantów (co by sobie MF Blondynek emigrantka BB albo ktoś inny nie pomyślał iż bije do Was. Wybraliście dobrą drogę życia chwała Wam za to) ale ludzie tacy jak siwan siedzący sobie w cieplutkim domku, poza granicami kraju a paradoks polskiej polityki zna tylko z internetu i opowiadań rodziny jak wpadnie na wakacje. Ludzie. DT (imienia i nazwiska skurwysyna nie napisze nigdy na mojej klawiaturze) powiedział kiedyś iż będziemy mieli drugą Irlandię. Owszem, zapomniał tylko dodać iż najpierw będziemy musieli do tej Irlandii wyjechać.....

swojego posta zwieńczę pewnym dowcipem. Jest to rozmowa DT ze swoim liżydupem:

"Doradca: Panie premierze są dwie sprawy, dobra i zła.
"DT: Słucham
"Doradca: Przeprowadzono Badania i Polakom żyje się coraz lepiej
"DT: No to dobrze w czym problem?....
"Doradca: Badania przeprowadzono w Wielkiej Brytanii...

Tym postem kończę dzisiejszy wykład.

Podpisano. Młody Polak :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 06 lip 2013 20:34

Obrazek

bananowyjoe
Gastarbeiter

Postautor: bananowyjoe » 06 lip 2013 22:55

emi faktycznie! To jest prawda

Wróć do „Hyde Park”