O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 18 kwie 2013 10:32

lodow nie jem, tylko ciastka rich tea z LIDL - maja "traces of milk" na opakowaniu

nie wydaje mi sie ze sie da tak na 100% vegan ale robie co moge

i wiem, czekolada tez ma mleko :(

od grudnia nie jem miesa w zadnej postaci

od marca omijam dairy ile sie praktycznie da - niestety jako mala domieszke w czyms (jak to wspomniane ciastka) nie przeskocze bo samej herbaty to by smutno bylo czlowiekowi w pracy ;)

ale to nie temat o moich zwyczajach zywieniowych - na czym oszczedzacie/na czym nie oszczedzacie/jak/kiedy/dlaczego itd

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 18 kwie 2013 11:00

Nudzi cie sie?

Wrzuc w googla troche o mleku i wyplujesz te lody za miast sie do mnie do..c gOOOOOOOOOOOOOOOOpia.

I nie zmienaj /nie smiec w temacie.

Oszczedzam na papierosach - skrety pale, z tytoniu kupowanego na lewo u Hindusa...

Nie marnuje jedzenia ale tez nie jadam gotowcow/take away (bo sie brzydze) wiec wszystko gotuje w domu i co za tym idzie nic nie marnuje.

W sobote zrobilam 4 rozne zupy, chili z quorn, curry z buttenrun squash, poporcjowalam, do zamrazarki , mam zarcia na praktycznie 3 tygodnie ehehehe

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 18 kwie 2013 11:35

na wymioty mnie zbiera jak to czytam bo jest to autentycznie obrzydliwe - jakbys widziala skad to sie wszystko bierze i jakim kosztem... jak sie zwierzaki nacierpia zebys Ty sobie to jajo zjadla czy ciasteczko zjadla - no ale widac nie wiesz wiec zyj w ciemnocie skoro tak Ci pasuje

kiedys tez nie wiedzialam i jadlam wiec sie nie dziwie

teraz za duzo widzialam, za duzo wiem i nie bede sie do sadyzmu/meczarni zwierzakow dokladac

napij sie jeszcze szklake mleka lub zjedz nastepne lody - nie mysl o tych cialaczkach dla ktorych to mleko z mamy bylo a ktore zabijaja zebys TY mleko pila, smacznego

zaloz sobie temat o tym "zo wlasnie zre" i sobie tam siedz

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 18 kwie 2013 11:38

Ja tam lubię sobie szklankę mleka strzelić, zdrowsze to od papierosów i skrętów :twisted:

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 18 kwie 2013 11:47

nie oszczedzam prawie wogole....rachunki place najpierw a pozniej hulaj dusza.. :lol:

zakupy robie pomiedzy Tesco express, Waitrosse,polski sklep i sklep hindusa, wszystko co mam w zasiegu reki...tylko zakupy tzw twarde czyli srodki czystosci i rzeczy ktore moga lezec kupuje w Tesco albo Asda. Kupuje to co lubie a nie to co kosztuje taniej. Jak mnie na cos nie stac to nie kupuje.
"Oszczedzam" tylko na tzw etykietkach. Czyli w dupie mam czy ubranie jest zaprojektowane przez Viviane Westwood, Ted Baker, czy inne nazwisko. Kupuje ciuchy w Asdzie,Sainsburry,Matalan i M&S i w zyciu nie zaplace £500 za kiecke tylko dlatego ze ma odpowiednie nazwisko na karku :twisted:
Oszczedzam jeszcze na kosmetykach bo moja siostra w Polsce jest konsultantka kosmetyczna jak do niej jezdze to przywoze torbe o polowe tansza niz w UK :wink:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 18 kwie 2013 11:57

gamedev pisze:Ja tam lubię sobie szklankę mleka strzelić, zdrowsze to od papierosów i skrętów :twisted:

nikk nie umiera przez to ze ja sobie skreta zapale, nikt nie stoi w kolejce widzac jak tym przed nim gardla podrzynaja, nikomu nikt dziecka nie zabiera zeby z matki skreta wydoic i zabutelkowac

poczytaj troche o mleku i co w nim jest/jakim kosztem jest produkowane - oszczedzisz na zyciu inncyh i zdrowiu swoim :evil:

ODINN

Postautor: ODINN » 18 kwie 2013 12:09

StaraBaba...

a wiesz ze nie dojona krowa po prostu zdycha? :P (no chyba ze się ja zasuszy...)

lepiej pij to mleko. Wapn na starość to rzecz przydatna, inaczej kosci będziesz miała jak zapałki... trzask i kłopot.

Czlowiek jest tak smiesznie zbudowany ze jest na szczycie lancucha pokarmowego - tego nie zmienisz.
Bez zwierzątek, lub tez bez jedzenia zwierzatek i ich produktów byłoby krucho...

A propo - używasz kosmetykow? używasz. No to zgadnij co jest w kosmetykach, i skad to się bierze.

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 18 kwie 2013 12:21

@StaraBaba - ja tam się spierać nie chcę. Każdy ma swoje ideały i opinie. Jeśli mam zaoszczędzić na swoim zdrowiu, to wolę mleko niż fajkę/skręta. Moje płuca i bez palenia czegokolwiek nadają się do wymiany ;)

Swoją drogą, skoro już zeszliśmy z tematu, to zjadłbym tatara :twisted:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 18 kwie 2013 12:27

Odin - krowa ktora nie jest ciagle sztucznie zapladniana nie musi byc dojona.

Krowy sa sztucznie zapladniane a cielaki plci meskiej zabierane i zabijane po to by ludzie pili mleko ktore nie jest im do niczego potrzebne. Poczytaj co jest w mleku ktore pijesz, pogogluj.

Kosmetykow uzywam tylko i wylacznie takich ktore nie sa testowane na zwierzetach, ani ich skladniki nie sa testowane na zwierzetach - to akurat bardzo latwo sprawdzic.

Rowniez inne srodki czystosci jak wyzej.

Nie trzeba niczego robic czyims kosztem - kosztem innej istoty ktora ma takie samo prawo do zycia jak my.

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 18 kwie 2013 12:32

Nie trzeba niczego robic czyims kosztem - kosztem innej istoty ktora ma takie samo prawo do zycia jak my.

Zwierzęta niekoniecznie podzielają takie zdanie, np. delfiny :)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 18 kwie 2013 12:37

Ale troche nas rozni jednak od zwierzat ze mamy wybor i smiadomosc wyboru.

Z psicy i kotow vegetarianow czy veganow nie zrobie.

Z siebie - moge probowac....na tyle na ile sie da.

Wróć do „Hyde Park”