O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
guska512
Gastarbeiter

Którą siec komórkową polecacie?

Postautor: guska512 » 21 gru 2012 00:08

Witam,
Chcialabym wziąć sobie telefon na abonament (samsung S3) i zastanawiam się którą siec wybrac. Zależy mi przede wszystkim na darmowych minutach i internecie. I najważniejsze ... jakie dokumenty sa potrzebne do podpisania umowy na abonament? Jesli ktos się orientuje bede wdzieczna za pomoc.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 21 gru 2012 11:50

jesli na kontrakt nie bede sie wypowiadał, sa zdania podzielone.Sama musisz sie zorientowac, co jaka siec oferuje, czy telefon chcesz miec bardziej do internetu czy do konwersacji.A sieci jest duzo, Ja mam w Q2 oj chyba ze 7 lat i mam za 5£ 500 min na poscode i 1000 min po Uk.I zwroty claim( Rewards) za doladowania., To juz Twoj wybor i kieszen.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 22 gru 2012 11:13

Jeśli chodzi o internet, to chyba najlepszą ofertę znajdziesz w three.
Nazywa się to all data you can eat lub coś podobnego.
A abonamencie tez jest ileś tam minut darmowych do wszystkich sieci, coś ze 500 lub lepiej ja i tak tego nie wykorzystuję nie mówiąc o sms-ach których jest 2 lub 5 tys a ja użyję w miesiącu dwa:())
Więc jeśli chodzi o same połączenia to standard na rynku, jednak internet bez limitów daje chwilę do zastanowienia, co prawda nie da się go podzielić na komputer PC czy IPad ale na tablet z androidem już tak:)
Sam zasięg jest OK, (trójka używa nadajników t-mobile). Więc ja bym polecał.

Estiwlondynie
Gastarbeiter

Postautor: Estiwlondynie » 22 gru 2012 11:15

tu masz odpowiedz co trzeba zrobic http://estiwlondynie.wordpress.com/2012 ... a-miejscu/

a co do sieci, to t-0mobile ma teraz fajna oferte, ale na sII bialy i czarny
http://www.t-mobile.co.uk/shop/pay-mont ... -ii-white/

wg mnie super oferta

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 22 gru 2012 11:25

Estiwlondynie pisze:tu masz odpowiedz co trzeba zrobic http://estiwlondynie.wordpress.com/2012 ... a-miejscu/

a co do sieci, to t-0mobile ma teraz fajna oferte, ale na sII bialy i czarny
http://www.t-mobile.co.uk/shop/pay-mont ... -ii-white/

wg mnie super oferta

No nie wiem, za tą samą cenę 36 na miesiąc w three ma S3 ale musi zapłacić 29 funtów za telefon.

Generalnie to ja nie wiem, czy nie lepiej wziąć najtańszy telefon z abonamentem (za 10 czy 15 funtów) i kupić sobie S3 ekstra na eBay czy normalnie w sklepie.
Bo płacić 36 funtów miesięcznie przez 2 lata... ja zdecydowanie bym tak nie zrobił.

ryandel
Gastarbeiter

Postautor: ryandel » 22 gru 2012 18:34

Jak ktoś wyżej tu napisał że Three działa na zasięgu T-Mobile/Orange - to bzdura. Three posiada własną infrastrukturę - nie jest operatorem wirtualnym jak np tesco mobile czy inne Lebary etc.

Ja sam niedługi czas temu zastanawiałem się nad tym jaką ofertę wybrać. Na początek zdecydowałem że będzie to kontrakt/abonament ponieważ w przeciwieństwie do polski tutaj rozmowy na zasadzie PrePaid wydały mi się po prostu mnie atrakcyjne cenowo niż te w kontrakcie. Oczywiście jak każdy tutaj zacząłem od prepaid i przeraziłem się ile i jak często muszę doładowywać. Doszedłem do prostego wniosku że lepiej wyjdzie mnie podpisanie umowy. Finalnie wybrałem Trójkę ponieważ skusiła mnie cena słuchawki no i nieograniczony Internet. A jako świeżak tutaj nie wyobrażam sobie nie mieć dostępu do Internetu na ulicy - chociażby nawigacja - żeby się nie zgubić w nowym miejscu ;)

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 22 gru 2012 20:08

ryandel pisze:Jak ktoś wyżej tu napisał że Three działa na zasięgu T-Mobile/Orange - to bzdura. Three posiada własną infrastrukturę - nie jest operatorem wirtualnym jak np tesco mobile czy inne Lebary etc.

Nikt nie napisał, że three działa na zasięgu kogokolwiek.
Three ma umowę z T-mobile o współdzieleniu nadajników, czyli tam gdzie jest zasięg t-mobile tam będzie i three. Jak się rozliczają tego już nie wiem, ale poprzez tą umowę z sieci która miała zasięg w zaledwie 30-40% UK w 2005 dziś mają zasięg pokrywający ponad 98%.
Od przyszłego roku three ma być też w 4G.

Ja sam niedługi czas temu zastanawiałem się nad tym jaką ofertę wybrać. Na początek zdecydowałem że będzie to kontrakt/abonament ponieważ w przeciwieństwie do polski tutaj rozmowy na zasadzie PrePaid wydały mi się po prostu mnie atrakcyjne cenowo niż te w kontrakcie. Oczywiście jak każdy tutaj zacząłem od prepaid i przeraziłem się ile i jak często muszę doładowywać. Doszedłem do prostego wniosku że lepiej wyjdzie mnie podpisanie umowy. Finalnie wybrałem Trójkę ponieważ skusiła mnie cena słuchawki no i nieograniczony Internet. A jako świeżak tutaj nie wyobrażam sobie nie mieć dostępu do Internetu na ulicy - chociażby nawigacja - żeby się nie zgubić w nowym miejscu ;)

Mnie three przekonało jakieś kilka lat temu kiedy to podpisali umowę ze Skype i dostarczali skype za darmo, bez względu czy miało się coś na karcie czy nic:) Jak inni by też byli na skype to można by było za darmo rozmawiać:)
Do 2007 miałem O2. Do póty w ramach abonamentu był numer 08444... dzwoniło się więc do Polski z minut abonamentowych:) Jak to przesunęli poza abonament to ja zrezygnowałem z O2. Przed O2 miałem BT Celnet z którego narodził się O2 i vodaphone.

guska512
Gastarbeiter

Postautor: guska512 » 23 gru 2012 00:44

Dzieki za wyczerpującą odpowiedz.
Ostatecznie wybrałam Three. Za proponowali mi abonament miesięczny za 18 funtów i w tym mam Internet bez limitu 5000 smsów, 600min do wszystkich sieci i 500 do three. - umowa jest na 12 miesiecy :)

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 23 gru 2012 08:28

Moje gratulacje swietny wybor i opcja.[/list]

Wróć do „Hyde Park”