O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
slodas13
Gastarbeiter

Motor i prawo jazdy

Postautor: slodas13 » 12 lut 2011 23:16

Posiadam prawo jazdy angielskie kat. B jako ze wymienilem moje polskie prawko na UK jakis czas temu.
Teraz chcialbym zrobic w polsce prawo jazdy cat A na motor.
Mam w zwiazku pytanie czy ktos wie jak ta kat A dodac do mojego obecnego prawka? Czy po egzaminie w polsce powinienem pobrac jakis certyfikat,ze tam zdalem i wysac go do DVLA razem z obecnym prawkiem?
Czy moze musze czekac w polsce na nowe prawko i oddac im angielskie i potem znow to nowe polskie z kat A i B zamienic w anglii ?

Jak to wyglada, moze jest ktos kto wie?

z gory dzieki :D

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 13 lut 2011 08:44

przepis mówi wyraźnie /dotyczy to polski i innych krajów UE za wyjatkiem UK i Malty/

masz obowazek wymienic prawo jazdy na druk/plakietkę obowiazującą w danym kraju jeśli przebywasz w nim dłużej niż 186 dni

w twoim przypadku powinienes wymienic prawo jazdy brytyjskie na polskie, zdać egzamin na kategorię A, następnie otrzymac nowe prawko z dwiema kategoriami i już po kłopocie...
natomiast pamietaj ze po wymianie prawka na polskie , nasz urząd komunikacji odsyła angielskie prawko do UK z adnotacją dla DVLA ze
wydano ci polskie prawko

Wróć do „Hyde Park”