Postautor: user1675125 » 30 gru 2010 12:37
Sneer wszedl za parawan, a lekarz zawolal nastepnego pacjenta. Spieszyl sie, by nie dac dlugo czekac koledze, a wygladalo to mniej wiecej tak:
— Która klasa? Co dolega?
— Szósta. Mam ostre bóle glowy i...
— Pije pan?
— Nie.
— Pali.
— Tak.
— Duzo?
— Dwadziescia dziennie.
— Za duzo. Jak pan przestanie palic, prosze sie zglosic. Piec punktów. Nastepny.
— Klasa? Co dolega?
— Piata. Bola mnie stawy skokowe.
— Pije pan?
— Tak.
— Pali?
— Troche.
— Musi pan przestac pic i palic. Piec punktów. Nastepny.
— Klasa? Co dolega?
— Szósta. Boli mnie zoladek.
— Pije pan?
— Niewiele.
— Pali?
— Troche.
— Bierze pan proszki nasenne?
— Czasami.
— Nie pic, nie palic, nie brac proszków, piec punktów, nastepny. W ciagu kilku minut za drzwiami nie bylo juz nikogo.
— To byl wariant superekspresowy — usprawiedliwil sie lekarz. — Zwykle rozmawiam z nimi troche dluzej.
— Nie badasz ich? — zdziwil sie Sneer. — Widze tu pelny komplet najlepszej aparatury diagnostycznej!
— Szkoda czasu. Jak slyszales, kazdy z nich pije albo pali. Czy sadzisz, ze latwo przestac pic i palic? Musza wierzyc, ze sami sa winni swoim dolegliwosciom. Nie mam czasu zajmowac sie zbyt dlugo pacjentem, placacym wedlug oficjalnego cennika piec czerwonych za porade.
-----------------------------------------------------------
calym przekonaniem, ze to, co robia, jest niezmiernie wazne i doniosle. Przekonanie takie winni podzielac równiez inni uczeni, zatrudnieni w innych dziedzinach i zajmujacy sie innymi, lecz równie pozornymi problemami. Ogól zas powinien swiecie wierzyc, ze od wyników prac uczonych zalezy cala gospodarka aglomeracji i osobisty dobrobyt kazdego obywatela. Twoja rola polega na tym, by, po pierwsze, nasi uczeni ani na chwile nie zwatpili we wlasna genialnosc oraz w sens i donioslosc tego, co robia; po drugie, by przypadkiem nie udalo im sie zbadac wszystkiego do konca, bo wówczas mogliby sprawiac nam klopoty i zmusiliby nas do wymyslania im nowych zabaw.
cytaty z "Limes Inferior" Janusza Zajdla , w przypływie refleksji jak bardzo opisany tam świat przypomina ten do którego zmierzamy...
To tylko jeden z aspektów opisywanych w tej książce, całość naprawde zastanawia.