O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
rudainwonderland
Gastarbeiter

national express

Postautor: rudainwonderland » 27 sie 2010 12:36

witam ;)

Moze ktos rozwieje moje watpliwosci lub podpowie lepsze rozwiazanie :) Widzicie, przylatuje na Stanstet pare minut przed polnoca i chce sie dostac do High Wycombe. Znalazlam na necie, ze taka usluge oferuje National Express. Bus wyjezdza 0:45. I tu chodzi mi o kupno biletow na lotnisku (od razu w dwie strony, zeby bylo taniej) - na ich stronie czytam, ze ponoc punkt na Stanstet jest otwarty 24h. Ale czy na pewno? Przy punktach w innych miejscach nie ma nigdzie - otwarte 24h, co najwyzej sa wzmianki o Fast Ticket machines w przypadku jesli ma sie rezerwacje - i one sa 24h. Czy ktos sie moze orientuje jak to jest na Stanstet? I czy sa problemy z wolnymi miejscami w busie tuz po polnocy na godzine przed odjazdem? Lub czy ewentualnie moge zakupic bilet u kierowcy? Wiem, ze najlepiej bylo by zarezerwowac przez neta, ale mam tylko polska karte (visa electron) w WBK, pewnie troche by mnie skasowalo za taka transakcje z ang firma.. ktos sie orientuje/probowal? I trzecia sprawa - lot mam w pazdzierniku i gdy sprawdzalam bilety national express w obie strony economy kosztuja £22.70. Czy ta cena moze moze sie zmieniac (w gore lub w dol) wraz z uplywem czasu?
Bardzo mi zalezy na waszej odpowiedzi, bo nie bede mogla spac po nocach :) Z gory bardzo dziekuje za pomoc.. :)
ruda

milicjant
Emigrant

Postautor: milicjant » 27 sie 2010 14:07

Bilet mozesz zawsze kupic u kierowcy bez dodatkowych oplat. Od razu kupijesz return(wazny 3 mce). Ceny sie nie zmieniaja. o kazdej porze dnia i nocy sa takie same.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 27 sie 2010 14:14

Oj Panie Milicjant tym razem trzeba bylo sie podeprzec linkami bo troche nie prawda

What is the difference between Economy and Standard fares?

Standard fares are charged on peak days, i.e. when travel in either direction occurs on any of the following days:

Fridays - at all times

Saturdays - during July and August

Christmas and New Year - 11 December 2009 to 3 January 2010 inclusive

Thursday before Easter - 1 April 2010

May Bank Holiday - 1 May 2010 to 3 May 2010 inclusive

Spring Holiday - 29 May 2010 to 31 May 2010 inclusive

August Bank Holiday - 28 August 2010 to 30 August 2010 inclusive

At most other times an economy fare will be charged.

We may add, withdraw or amend our peak days throughout the year without prior notice.

i

Are the internet fares the same as the fares you pay at the ticket office?

The majority of fares online are the same as the fares available at our ticket offices. However, on selected routes up to 10% discount is available when booking in advance online.

Funfares are exclusive to the website and are not available at our offices or agents.

Remember, the only way to guarantee your seat, and get the best value fare, is to book in advance

i

czasami sa promocje typu £1 za podroz ...

rudainwonderland
Gastarbeiter

Postautor: rudainwonderland » 27 sie 2010 14:24

However, on selected routes up to 10% discount is available when booking in advance online.

A można troszkę rozjaśnić? :oops: W sensie kiedy jest 10% zniżki? Czy to jest wyświetlane przy danym route czy chodzi o jakieś vouchery?

tak czy inaczej wracam trzy dni później, więc chciałabym na konkretną godzinę kupić :)

banita
Rezydent

Postautor: banita » 27 sie 2010 14:35

nie wiem bo nie jezdze ale jak chcesz znac moje zdanie to kup sobie bilet w polsce on-line na daty i godziny jakie chcesz wtedy masz pewnosc ze masz miejsce itd. a co jak sie okaze sie pol samolotu tym samym autobusem chce jechac? zaoszczedzisz 10zl nie kupujac on-line a stracisz spedzajac noc na lotnisku?

milicjant
Emigrant

Postautor: milicjant » 27 sie 2010 14:42

Ups. Dzieki Banita za korekte i przepraszam za pomylke :oops: . Cale zycie sie czlowiek uczy a i tak umiera glupi

rudainwonderland
Gastarbeiter

Postautor: rudainwonderland » 27 sie 2010 14:42

Chętnie bym kupiła, ale nie mogę znaleźć info ile kosztuje transakcja polską kartą tam. Jeśli faktycznie 10zł to da się przeżyć, ale jeśli z 60 to już gorzej, bo u mnie póki co u mnie z kasą dosyć cienko, a mam przed sobą perspektywę jeszcze większych wydatków :cry:

banita
Rezydent

Postautor: banita » 27 sie 2010 14:59

milicjant dobrze zes nie saper bo tylko on myli sie tylko raz :) zawsze dajesz full wyczerpujace odpowiedzi poparte linkami - ten raz ci wybaczymy :)

ruda - o oplate za transakcje zapytaj w swoim banku, stary jestem pamiec juz nie ta ale nie wiem czy akurat nie bylo na londynku tematu o kartach WBK i ze nie bylo oplat czy cos ale poszukaj sama

milicjant
Emigrant

Postautor: milicjant » 27 sie 2010 15:03

w zakladce(payment) przy wyborze platnosci karta kredytowa cena sie zmienia +1 L
Za visa debit/electron nie ma dodatkowych oplat

milicjant
Emigrant

Postautor: milicjant » 27 sie 2010 15:10

chodzilo o to ile bank kasuje? :oops:
Moze ja juz pojde do domu? Czas zaczac dlugi weekend

banita
Rezydent

Postautor: banita » 27 sie 2010 15:26

:D

rudainwonderland
Gastarbeiter

Postautor: rudainwonderland » 27 sie 2010 16:28

Tak, chodzi o to ile bank kasuje :) Na stronie pisze, że nie biorą opłaty za transakcje bezgotówkowe. Ale nie ma info ile to kosztuje w funtach. Nie chce mi się wierzyć, że za przewalutowanie nic nie biorą :)
No nic, pozostaje mi się wybrać jutro do banku i wypytać..

veda
Emigrant

Postautor: veda » 29 sie 2010 03:53

HEJ Ruda, wybierz sie do banku i dokladnie sie dowiedz... jak dobrze pamietam to nie placi sie za operacje jedynie maja zanizony przelicznik walutowy ale jest on do zniesienia.. Poki co ciagle posiadam konto w WBK i jestem z nich zadowolona:) pozdrawiam

rudainwonderland
Gastarbeiter

Postautor: rudainwonderland » 31 sie 2010 22:38

Ano bylam w banku juz kilka dni temu ;) Otoz to zalezy tez od karty. Na moja vise electron >30 nie biora prowizji od wplacanej kwoty, na pozostale karty ok 3% (jesli chodzi o WBK wlasnie). No i przewalutowanie jest podwojne. W euro i w funtach. Wiec czasem to sie nie oplaca jesli roznica jest spora. Trzeba sprawdzac kursy na stronie banku (uktualniane tam co 15minut). Ja akurat trafilam na moment, gdzie kursy byly podobne, wiec w porownaniu z opcja gdzie mialabym kupic funty w kantorze i placic na miejscu gotowka - kupilam przez neta bilet.. tanszy o 10zl :P (znalazlam sobie jeszcze voucher 10% znizki :) A do tego brak stresu, ze nie kupie biletu na miejscu lub, ze nie bedzie miejsc w busie :)

Wróć do „Hyde Park”