O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
hardrocker

DYLEMAT - Pomocy

Postautor: hardrocker » 23 cze 2010 01:07

Witam,
Przyjechalem z dziewczyna do UK (Hatfield) 3 miesiace temu. Przez ten caly okres czasu szukalem pracy, ale bez skutecznie - wyscig szczurow. Zas dziewczyna znalazla praca miesiac temu i pracuje w systemie 10x7. Pare dni temu dostalem oferte pracy z ASDA Stores i jestem zdecydowany tylko, ze jest taka sprawa, ze jej 4 letni syn bedzie z nami za 20 dni. I najlepiej by bylo gdybym pracowal na nocki, ale z tego co wiem tak odrazu ich nie dostane. Pracy musze sie podjac jako, ze mam oplaty mieszkaniowe i kredytowe w kraju i jej pensja jest nie wystarczajaca na wszystko tutaj. Nie wiem co robic :/. Zastanawiam sie nad tematem Benefitow. Na co mozemy liczyc? Dziewczyna jako, ze pracuje duzo zarabia od 250 do 350 funtow tygodniowo. Narazie zyjemy w malym pokoju - spimy na pojedynczym lozku, ale niebawem trzeba bedzie cos wiekszego.
Za rady/wskazowki dziekuje.
Pozdrawiam.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 cze 2010 08:56

o benefitach to sobie bedziesz mogl pogadac za 9 miesiecy jak odbebnice 12

wczoraj naszczescie je troche zmniejszyli szkoda tylko ze kosztem dzieci i kobiet w ciazy ale za to wodka i fajki pozostana na niezmienionym poziomie wiec dla polakow na plus

to taka mala przewrotnosc rzadu jej krolewskiej mosci (a podobno tylko w poslkim sa idioci) - z jednej strony chca walczyc z alkoholizmem i paleniem wiec logicznym by bylo aby podniesli na to akcyze a z drugiej powinni zadbac o przyszlosc narodu (czyli dzieci, ciaza itd) ale tutaj kase zabrali

coz tak se angole wybrali ...

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 cze 2010 10:19

VAT poszedl w gore i w tym roku a jakos nie zauwazylem skoku cen - fajek nie pale wiec nie wiem ale wodka na bank bez zmian

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 cze 2010 10:51

blondynek pisze:w tym roku nie poszedl w gore - wrocil po prostu do starej, normalnej stawki.
15% Vat bylo wprowadzone zeby ludzi w kryzysie troche odciazyc. Normalana stawka zawsze byla 17.5%

jezzzzzu blondi daj se siana :roll:

skok o +2,5% = poszedl w gore a to czy byl taki sraki czy owaki i powody jakie za tym staly smiertelnikow szczegolnie z londynka malo obchodza :twisted: no moze poza juzkiem i cena jego cider drink

moze wglabimy sie jeszcze w exempt i zero i jaki wplyw na nie bedzie miala podwyzka :?: :wink:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 cze 2010 11:39

banita pisze:
moze wglabimy sie jeszcze w exempt i zero i jaki wplyw na nie bedzie miala podwyzka :?: :wink:

Nie bedzie miala. Roznica pomiedzy exempt i zero jest tylko w odzyskiwaniu wplaconego VAT (mozesz odzyskac VAT tylko w takim procencie w jakim twoje uslugi sa ovatowane) 8)

hardrocker

Postautor: hardrocker » 23 cze 2010 11:54

Panowie...dziekuje za lekture. Troche mnie to zdolowalo, ale jakos bedzie trzeba sobie dac rade. Tylko jeszcze nie wymyslilem jak. Jak macie jakies rady pomysly to smialo pisac - wszystko sie przyda.
Pozdrawiam,

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 cze 2010 12:01

Wiesz co, ja generalnie nie jestem w temacie ani dzieci ani benefitow, ale po pierwsze, tak jak powyzej mozesz dostac child benefit. Dodatkowo mozecie wziac nianke zeby opiekowala sie dzieckiem kiedy oboje pracujecie. Licencjonowane nianki sa wspolfinansowane przez panstwo.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 cze 2010 12:31

MarcFloyd pisze:Nie bedzie miala.

I do tego ACCA jest potrzebne? wow :lol: :lol: :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 cze 2010 12:36

banita pisze:
I do tego ACCA jest potrzebne? wow :lol: :lol: :lol:

Gdzie tam, to ucza na pierwszym roku liceum. Ciekawe czemu nie wiesz :lol: :lol: :lol:

Hehe, mam nadzieje ze doceniasz moje poczucie humoru. Dzisiaj, nie przycmione prochami przeciwbolowymi, ma sie ono swietnie :D

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 cze 2010 12:48

zobaczymy czy ty docenisz moje :)

MarcFloyd pisze:Ciekawe czemu nie wiesz :lol: :lol: :lol:

hmmm, jak to bylo w jakims watku ...

aha juz wiem

bo chlopaki z miasta sie bawaili w pierwszej klasie liceum a frajery zakuwaly :wink:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 cze 2010 13:11

banita pisze:bo chlopaki z miasta sie bawaili w pierwszej klasie liceum a frajery zakuwaly :wink:

Tak, pamietam. W drugiej klasie chlopaki z miasta bawili sie w "mame i tate" w celi a frajery dalej zakuwaly :lol: :lol: :lol:

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 cze 2010 13:13

grunt to zawsze byc tata :lol: :lol: bo zeby zycie mialo smaczek raz dziewczyna raz chlopaczek :lol:

Wróć do „Hyde Park”