O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
user549695
Gastarbeiter

Wywoz psa do Polski

Postautor: user549695 » 23 mar 2009 12:43

hej!
zamierzam przewozic psa do Polski samochodem. Wiem ze obowiazuja scisle zasady jesli chodzi o przewoz zwierzat do UK( chipy ,szczepionki, itd), czy to samo dotyczy kierunku UK-Polska? Czy ten chip jest jakos skanowany przy wywozeniu i to jest gdzies rejestrowane w jakiejs bazie danych? Prosze o jakiekolwiek informacje na ten temat.

promyk26
Gastarbeiter

Postautor: promyk26 » 23 mar 2009 12:47

O chipach to nie wiem czy jest obowiązkowe ale karte szczepień to musi mieć na pewno.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 25 mar 2009 08:56

Czyli nie zamierzasz wracac tu z psem? Jesli to tylko trasa UK-Polska to pies musi miec chip, szczepienie, paszport (w tej kolejnosci). Chip jest jak najbardziej obowiazkowy- bo po tym wlasnie identyfikuje sie go w paszporcie (a nie po zdjeciu, jak to jest z ludzmi).

Co do skanowania chipa- ja podrozuje z fretkami i przy wyjezdzie z UK nikt kompletnie niczego nie sprawdza- przy powrocie do UK- zawsze skanuja chipy i dokladnie sprawdzaja z nr w paszportach. Ostatnio mielismy mala wpadke bo przy kontroli z P&O ferries okazalo sie ze brakuje pieczatki w paszporcie, wpadlam na (glupi) pomysl zeby wrucic sie do Dunkierki i sprobowac z Norfolk Line (bo tam nigdy nie sprawdzali dokladnie- nawet nie wiedzieli co to fretka) i zanim kupilam bilet sprawdzili paszporty - juz wiedzieli ze probowalismy z P&O ferries (a odstep byl jakies 30 min max). Czyli nie tylko saknuja chipy, ale maja jakas wspolna baze danych.

user439055
Gastarbeiter

Postautor: user439055 » 25 mar 2009 09:15

Po jednym przekroczeniu granicy pies juz istnieje w kompie. Jezeli pilnujesz daty szczepien( zawsze ok tydzien przed ostatnim data zeszlego roku) to juz nie ma problemu.No i musi byc odrobaczony przed wyjazdem

iga

Wróć do „Hyde Park”