O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
user1671389
Gastarbeiter

HSBC POMOCY CO ZROBIC

Postautor: user1671389 » 26 lut 2009 19:27

Drodzy Londynczycy
Bardzo prosze niech ktos mi pomoze .Przed momentem otrzymalam telefon z HSBC.Pewna bardzo mila pani powiadomila mnie ze rok temu zaszla pomylka na moim accounts.
A mianowicie jakis czlowiek w grudniu 2007 przez pomylke ustawil sobie direct debit na kwote £100 przez pomylke do mnie.
Jak sie okazalo nie zdawal sobie z tego sprawy ani on ani ja .On nazwijmy go X zorietowal sie o zaszlej pomylce w sierpniu 2008 i natychmiast zlikwidowal direct debit....
Ja ze wzgledu ze w tym okresie bylam w ciazy ,pracowalam zawodowo i robilam wiele malych transakcji owszem zauwazylam ze w kazdym miesiacu ok 2/3 przybywa mi na koncie jakies £100 .
Zagladajac w swoj internet banking widniala tam transakcja money going in z adnotacja ze jest to SAVINGS??? Posiadajac kiedys(nie dawno) Saving Account myslalam po prostu ze sa to to jakies zalegle procenty (naiwna ja)

Teraz jestem an maternity leave (jedyne pieniadze jakie dostaje to maternity allowance ktore jednak konczy sie w maju tego roku.

Przemila pani z banku HSBC poinformowala mnie ze musza te pieniadze (razem jakies £900) wyegzekwowac....rozumie w prawdzie to ze nie jest to moja wina ze X pomylil sobie sort code i pieniadze przez pomylke szly do mnie.
Bog mi swiadkiem ze nie wiedzialam ze dostaje jakies "lewe pieniadze" i w zasadzie jakbym wiedziala to szczeze mowiac nie wiem czy zglosila bym to bankowi(mysle ze wiekszosc nie zrobila by tego)

Blagam pomozcie czy ktos byl w podobnej sytuacji,,,jak z niej wybrnac bo jesli hsbc zarzada tych pieniedzy z powrotem to te marne grosze ktore dostaje od govermentu moje dziecko i za ktore w zasadzie teraz jakos funkcjonujemy bede musiala oddac..Pani z banku zadzwoni jutro poprosila mnie zebym sobie wszystko sprawdzila do tego czasu.

Mam nadzieje ze zrozumiecie moja prosbe i nie bedziecie zby krytyczni w komentarzach
(jesli pisze z bledami to przepraszam mam dysortografie)

Z GORY WSZYSTKIM DZIEKUJE

Jarazzz
Gastarbeiter

Postautor: Jarazzz » 26 lut 2009 19:36

Bez sensu.. a czyja jest to wina, ze pieniadze ktos wysylal Ci na konto ? i teraz ten mezczyzna/kobieta chce swoja kase z powrotem ? no nic, takie przepisy maja najwyrazniej, ale mysle, ze ktos Ci poradzi zaraz konkretnie co zrobic :).

user1671389
Gastarbeiter

Postautor: user1671389 » 27 lut 2009 06:14

kurcze temat nie ma zainteresowania a mnie tak bardzo zalezy na jakiejs poradzie......jesli cos wiecie w tym temacie bardzo prosze o pomoc

angik

Postautor: angik » 27 lut 2009 06:30

Powiedz tej pani jak zadzwoni jaka jest Twoja sytuacja i popros o rozbicie tej sumy na raty. Nie znam sie na przepisach bankowych ale mysle ze bedziesz musiala zwrocic te pieniazki.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 27 lut 2009 08:58

user1671389

1. nikt nie moze sobie ustawic DD na twoim koncie zeby kasa wplywala, DD jest od tego zeby kasa wyplywala, zeby wplacac to jest Standing Order

2. Q. How do I get back any money paid in error?
A. If any payment is made in error, you should contact your bank or building society who are responsible for giving you a full and immediate refund - even if the original error was made by the organisation collecting the payment. link

3. w kazdym liscie z banku jest napisane ze nie beda sie z toba kontaktowac przez maila ani telefonicznie po zadne detale wiec mam dla ciebie jedna rade - jak pani dzis zadzwoni jeszcze raz to kaz jej spier.... :twisted: i powiedz ze jak ma do ciebie jakas sprawe to ma ci to przedstawic na pismie zebys mogla to skonsultowac ze swoim prawnikiem.

4. smierdzi mi to ze DD nie jest po to zeby wplacac na twoje konto, musialby to byc SO a wtedy HSBC nie ma nic do tego, jesli gosciu chcialby odzyskac kase to musialby ci pewnie sprawe cywilna zalozyc ale mysle ze koszyt adwokata przewyzszylyby £900 wiec odpusci

5. olej temat, nie przejmuj sie bo nie ma czym, napisz jesli naprawde otrzymasz list wtedy pomyslimy (ale stawiam duzo ze nic takiego sie nie stanie :wink: )

user1671389
Gastarbeiter

Postautor: user1671389 » 27 lut 2009 10:00

Banita....bardzo bardzo ci dziekuje za rade,sprubuje przedstawic sprawe tej kobietce...mam nadzieje ze pojdzie ok,
Zabawne jest to ze jestem teraz w pl i zostaje tu conajmniej do sierpnia(wtedy konczy sie moj maternity leave)

raz jeszcze
DZIEKI sprawa wyglada juz nie tak przerazajaco

user1671389
Gastarbeiter

Postautor: user1671389 » 27 lut 2009 13:06

hmmmm pani z banku okazala sie szalenie niekompetentna .Wczoraj prosilam ja zeby zadzwonila do mnie w poludnie (wtedy klade dziecko do spania) jak narazie telefon milczy??
Cale HSBC!!

giterboks
Gastarbeiter

Postautor: giterboks » 27 lut 2009 17:31

Popieram poprzednika w tym co napisal to napewno nie jest sprawa na telefon powinnas byc poproszona do banku na rozmowe a nie przez telefon W Polsce jezeli omylkowo wplynely na twoje konto pieniadze i ty je wybralas szkode pokrywal bank i nie mosialas oddawac tych pieniedzy.Najlepiej kobiete splawic i udac sie do prawnika po pomoc

user1671389
Gastarbeiter

Postautor: user1671389 » 02 mar 2009 16:55

Raz jeszcze prosze o pomoc Banita moze ty wiesz cos na ten temat....pani z banku nie dzwonila do mnie w piatek tak jak mowila....ja majac £1100 na koncie (2x maternity allowances)chcialam przelac je do banku w polsce ( aktualnie przebywam w pl przez okres urlopu macierzynskiego) jak sie dzis okazalo pieniadze zostaly zatrzymane przez bank!!!!!!!!!!!!!!!!bez mojej wiedzy i zdgody oraz bez jakichkolwiek wytlumaczen......dzwonilam dzis do customer service przedstawiajac cala sprawe
Zostalam powiadomiona ze pani (ta ktora pierwszy raz do mnie dzwonila dokonala tej transakcji znaczy przelala moje pieniadze £1100 z mojego konta na jakies tymczasowe konto banku????

z tego wynika ze ja i moje dziecko nie mamy aktualnie pieniedzy nawet na to zeby pojechac do anglii zeby cala sprawe rozwiazac ......

jestem zalamana .......bank zabral mi pieniadze ktore dostaje moje malenkie dziecko CZY MA DO TEGO PRAWO

boze co mam zrobic jestem taka wsciekla ze najchetniej rozszarpalabyn ta wredna s..e ta babe z banku

jesli ktos zna sie na prawie to blagam bo ja juz nie wiem co robic
pomocy

banita
Rezydent

Postautor: banita » 02 mar 2009 17:40

ta cala sprawa nie trzyma sie kupy, nie jestem prawnikiem ale nie mozna tak poprostu po roku czy ile tam te kwoty wplywaly wziasc sobie kasy z twojego konta. jestes pewna ze wszystko dobrze zrozumialas?

bez dokladnych szczegolow - czyli listu z opisana sprawa i stanowiskiem banku to ciezko cos konkretnie doradzic, mozna sobie pogdybac ...

user1671389
Gastarbeiter

Postautor: user1671389 » 02 mar 2009 17:51

Tak jak sie okazuje gadalam z baba z banku przeszlo godzine przed chwila.wszystko sie zgadza ona twierdzi ze bank ma takie prawo egzekwowac pieniadze jezeli takie wplywaly nie prawnie....grrr ma jutro przedstawic cala sytuacje swojemu manadzerowi i chyba dobrze zrozumialam ta babe (po 9 latach w uk) grrrrr

ale mnie tez cos tu smierdzi

user1671389
Gastarbeiter

Postautor: user1671389 » 02 mar 2009 18:55

Wlasnie myszkuje po angielskich forum i z tego wnioskuje ze moj bank oszalal............jeszcze nigdy nie bylam tak wsciekla
ludzie maja podobne sytuacje bez przerwy i nikt im pieniedzy bezpodstawnie nie zabiera !!!!!

http://www.consumeractiongroup.co.uk/fo ... wrong.html

grazialondyn
Gastarbeiter

Postautor: grazialondyn » 18 mar 2009 17:24

moim zdaniem nie moga ci zabrac pieniedzy..
takto kazdy by po jakims czasie mowil ze pieniadze przelala do kogos przez pomylke i zadal zwrotu

zyzia
Gastarbeiter

Postautor: zyzia » 20 mar 2009 00:00

WITAM
BANK MA PRAWO NIESTETY ZABLOKOWAC KONTO POD PRZYKRYWKA NIELEGALNEGO PRZEPLYWU PIENIEDZY NA TWOIM KACIE.
MUSISZ SIE USPOKOIC I SPRAWE ZALATWIC SPOKOJNIE BO TO BEDZIE DLUGA WOJNA
1. JAK PISZESZ JESTES WINNA OK 900 F A ZABLOKOWANE JEST 1100 F
POPROS O ODBLOKOWANIE WOLNEJ SUMY
2. PRZY KARZDEJ ROZMOWIE POPROS O DANE OSOBY Z KTORA ROZMAWIASZ I DANE OSOBY KTOREJ PRZEKAZUJE SPRAWE TJ MANAGER
3.ZAPISUJ DATE I GODZINE ROZMOWY I POINFORMUJ TA OSOBE ZE JA NAGRYWASZ(BYLO BY WSKAZANE )
4.POWIEDZ ZE PIENIADZE NA KACIE SA JEDYNYM SRODKIEM TWOJEGO UTRZYMANIA ,I ZWROCISZ SIE DO BANKU O ZWROT KOSZTOW WLASNYCH PONIESIONYCH W ZWIAZKU Z TWOJA SPRAWA
5 OTWOZ KONTO W INNYM BANKU ,MOZESZ TO ZROBIC PRZEZ INTERNET NP W ALIANZ BANKU.
6 ZMIEN DANE KONTA NA TWOJE PRZELEWY Z MATERNITY
JESLI JESTES W POLSCE POPROS KOGOS ABY ODEBRAL TWOJA POCZTE Z KARTA I ODESLAL DO CIEBIE ,AKTYWUJESZ PRZEZ TELEFON I POINFORMUJ BANK ZE JESTES W POLSCE I TAM BEDZIESZ SIE NIA POSLUGIWAC
JESLI MASZ MOZLIWOSC ZKONTAKTUJ SIE TELEFONICZNIE Z CITIZEN ADVICE
LUB POLSKIMI PRAWNIKAMI W LONDYNIE PO SZCZEGOLOWA PORADEBARDZO CIEZKO SAMEMU TAKI SPRAWY ZALATWIAC SAMEMU MUSISZ BYC STANOWCZA I JAK JUZ PISANO WSZYSTKO MUSISZ MIEC NA PAPIERZE BO W BANKACZ CZESTO SYSTEM NIE PRACUJE .I OCZYWISCIE MUSZA TOBIE ZROBIC PAYTMENT PLAN SPLATE NA 12 MIESIECY LUB ZADEKLARUJ SUME SPLATY SAMA .CHILD BENEFIT LUB INNE DODATKI NA DZIECKO NIE MOGA BYC ZATRZYMANE PRZEZ BANK TO JES NIELEGALNE
POWODZENIA
NAPISZ CO SIE UDALO ,W RAZIE PROBLEMOW SKONTAKTUJEMY SIE JAKOS
I POMOGE TOBIE TO ZALATWIC PRZEZ MOJE BIURO
POZDROWIENIA

user439055
Gastarbeiter

Postautor: user439055 » 25 mar 2009 08:17

:? Witajcie, czytam i oczom nie wierze.
jak ktos dostajac 100£ co m/c na konto mogl ,,zacierac,, raczki a nie zglasic sie do banku z zapytaniem.
oczywiscie ze to nie twoje pieniadze wiec trzeba je oddac-proste.
I wsytdzilabym sie przyznawac nawet do milczenia.
czy mialas taka mase pieniedzy na koncie ze nie dziwilo cie nic?
watpie.
Poprostu wiecej uczciwosci ;)

sorki ale zycie jest okrutne ,zadnych prezentow za nic

xxx

Wróć do „Hyde Park”