O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Morgaine

p86 - informacja o poprzednim pracodawcy

Postautor: Morgaine » 20 sty 2009 16:48

hej,

mam pytanko. wypelniam wlasnie wyzej wymieniony dokument zeby uzyskac certyfikat podatnika.

wpisalam do poprzednich pracodawcow (pytanie 7) kilka firm dla ktorych pracowalam na umowe zlecenie w polsce, ale zastanawiam sie nad ujawanianiem wczesniejszego zatrudnienia w uk.

w 2004 roku pracowalam 2 miesiace w wakacje w uk. to bylo wlasnie po otwarciu granic i home office nie wyrabialo z rejestrowaniem pracownikow z PL. zaplacilam wtedy pieniazki za rejestracje w home office, moj paszport wsiąknął w home office na dlugie miesiace ale chyba w koncu mnie zarejestrowali bo pamietam ze korespondowalam z nimi potem na temat zwrotu podatku.

kiedy ubiegalam sie ostatnio o nin, sprawdzalam czy ten stary dziala, ale gosc z job shopu poszukal mnie w bazie danych i stwierdzil, ze nie jestem zarejestrowana.

mam teraz dylemat. wpisywac te wakacyjna prace z 2004 w papiery, czy nie? nie chce sie narazic na zadne klopoty i zatajac czegokolwiek, z drugiej jednak strony wolalabym zeby sprawa pozostala tak, jak jest i nie scigal mnie polski fiskus za dochod ktorego wtedy nie zadeklarowalam.

no wiec pytania

(1) po co home office dane o moim poprzednim zatrudnieniu. co z nimi zrobią?

(2) czy dobrze rozumiem, ze niezaplacony podatek z dochodow uzyskanych w 2004 roku ulega na koniec 2009 przedawnieniu w polskim fiskusie, wiec moge spac spokojnie?

(3) czy fiskus sciaga podatek z uk osob ktore sa rezydentami podatkowymi uk teraz, ale nie byly w czasie wykonywania danej pracy ?

ufff... to chyba wszystko. z gory dziekuje za odpowiedz :)

Wróć do „Hyde Park”