O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Morgaine

dochod w Polsce ale rezydentura w UK

Postautor: Morgaine » 03 gru 2008 14:19

Poradzcie,

Wlasnie podpisuje umowe z polskim wydawnictwem na tlumaczenie rozdzialu ksiazki. Zaproponowali mi, zebym wyslala im certyfikat rezydencji podatkowej w UK i rozliczyla sie z tego w UK.

Dodam, ze w UK praktycznie nie mam dochodu (utzymuje sie ze stypendium) poza jakimis smiesznymi 16 funtami za dwie godziny pilnowania studentow podczas egzaminu. NIN uzyskalam na podstawie tego wlasnie payslipa. Karty z HMRevenue jeszcze nie mam, powinnam dostac ja do konca grudnia.

Wszystkie czynnosci zwiazane z tlumaczeniem podejmuje na terenie UK. W tym roku bylam tu ponad 300 dni.

Co bedzie latwiejsze? Podpisac umowe z polskim wydawnictwem podajac moj NIP i rozliczac sie w Polsce, czy powiedziec im, ze jestem rezydentem podatkowym w UK i rozliczac sie z Revenue?

Przez najblizsze poltora roku nie bede podejmowac stalej pracy na terenie UK (bo trace wtedy stypendium), choc jak znam zycie wpadna mi (niewiadomo w ktorym kraju) jakies male fuchy typu tlumaczenia, ekstra zajecia ze studentami itd. wiec musze sie zdecydowac gdzie to rozliczac.

Przy rozliczeniu w Polsce jaki i w UK za 2008 dostalabym pewnie pelny zwrot podatku, bo moje dochody w tym roku nie przekrocza 2-3 tys zlotych...

SMarek
Gastarbeiter

Postautor: SMarek » 03 gru 2008 15:27

Doświadczenie moje wielu moich znajomych mówi, że dwa tysiące kilometrów to właściwa odległość od polskiego urzędu skarbowego. Pozdrawiam

Morgaine

Postautor: Morgaine » 03 gru 2008 18:19

Dobrze by bylo wiedziec, ze certyfikat o rezydencji podatkowej zadziala a na moje konto zostanie przelana kwota brutto, ja jednak nie do konca ufam temu jak ksiegowa to rozegra... wyslalam do firmy zapytanie, ale na opowiedz jeszcze troche poczekam.

Moze ktos jeszcze na tym forum ma doswiadczenia z dochodami uzyskanymi poza uk?

Wróć do „Hyde Park”