O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
magajka
Gastarbeiter

jakie dokumenty sa potrzebne do budowy domu w UK?

Postautor: magajka » 13 lis 2008 19:14

Czy ktos z Panstwa budował dom (styl skandynawski)przywieziony w elementach z Polski?Jesli tak jakie sa wymagane dokumenty zeby taki dom postawic w UK?
Dziekuje
magajka

banita
Rezydent

Postautor: banita » 14 lis 2008 11:48

hehe dobre

powiedz ile widzialas prywatnych budow domow w anglii? takich od zera?

jak sie zastanowisz i odpowiesz sobie na to pytanie to wlasnie jest odpowiedz na twoje wczesniejsze pytanie - nikt sie w to tu nie bawi bo ilosc wymogow i dokumentacja jaka trzeba miec mija sie z celem - tu buduja tylko deweloperzy, prywatne osoby generalnie nie

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 14 lis 2008 12:13

Przeciez ona nie chce budowac sama z kielnia i mlotkiem.

Musisz spelnic wszystkie wymagania Building Regulations i miec oczywiscie plany budowlane zaaprobowane przez lokalny council (planning permission)
Niestety, nigdy niczego nie budowalem wiec nie znam szczegolow.

Z ciekawosci, jaki jest koszt domku wznoszonego taka metoda?

Link do omwienia tego (tam sa tez linki do szczegolow):
http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndComm ... G_10014147

czarnas
Emigrant

Postautor: czarnas » 14 lis 2008 12:14

Zgadzam sie z tym z z drugiej strony słyszałam ze nie mozna kupic tutaj ziemi bo wszystko jest królowej, wiec osoby prywatne sa bez szans zadnych chyba.Więc jesli ktos wpada na taki pomysł jak przedmówca to co? marzenia pozostaja lub kupić tutaj dom normalnie, tak?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 14 lis 2008 12:16

czarnas pisze: z drugiej strony słyszałam ze nie mozna kupic tutaj ziemi bo wszystko jest królowej, wiec osoby prywatne sa bez szans zadnych chyba.

Czarnas bo az mnie zeby bola jak cos takiego czytam... :(

np.
http://www.rightmove.co.uk/viewdetails- ... 2&tr_t=buy

http://www.rightmove.co.uk/viewdetails- ... _disp=true

banita
Rezydent

Postautor: banita » 14 lis 2008 12:29

wiedzialem ze jesli ktokolwiek bedzie mial waty do tego co napisze to bedzie to Marc

a czy ja mowie ze ona sama sobie to zbuduje? mowie o budowaniu jako osoba prywatna.

watpie zeby jakikolwiek council wydal jej zgode na wybudownie domu skandynawskiego z prostej przyczyny - nie bedzie pasowal do otoczenia - nie zastanawia was naprawde dlaczego angloe sami nie buduja? przeciez takie chatki co sa po 150k mozna postawic sobie samemu za 50k. nawet jak kupisz dom to nie mozesz go zburzyc i wybudowac czego nowego, mozesz rozwalic wszystko ale zew. sciany maja byc tak jak byly - ew. mozesz sobie cos dobudowac.

ja naprawde nie chce jej burzyc marzen ani nic takiego - poprostu szkoda czasu, nerwow, a na koniec i tak wyjdzie ze sie nie oplacalo. troche sie tym interesowalem i mam w pracy "specy" od budow - zaden z nich nie buduje od zera, kupuja i remontuja lub kupuja i powiekszaja - na pytanie czemu sami nie zbuduja odpowiadaja ze sie nie oplaca i za duzo papierkowej machiny

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 14 lis 2008 12:33

:P

Niekoniecznie, zalezy jakie to otoczenie bedzie. Tzn nie sadze zeby dostala approval jesli plac bedzie elementem miasta - rzeczywiscie musialby to byc teren za miastem.

ps. banita a tu sa stronki o budowaniu samemu:

http://www.selfbuildabc.co.uk/
http://www.selfbuild123.co.uk/introduction.htm

i cytat:

It is now estimated that between 18000-25000 people Self Build their own house every year.
But this is not the only reason why building, as opposed to buying, is growing in popularity - it also makes incredibly sound financial sense. Building to a standard specification (the sort of standard you would expect from a quality developer) can work out to be 20-30% cheaper than the property's open-market value on completion, i.e. 20-30% cheaper than buying.

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 15 lis 2008 23:13

Banita
"nikt sie w to tu nie bawi bo ilosc wymogow i dokumentacja jaka trzeba miec mija sie z celem - tu buduja tylko deweloperzy, prywatne osoby generalnie nie"

"watpie zeby jakikolwiek council wydal jej zgode na wybudownie domu skandynawskiego z prostej przyczyny - nie bedzie pasowal do otoczenia"

"na pytanie czemu sami nie zbuduja odpowiadaja ze sie nie oplaca i za duzo papierkowej machiny"

Czarnas

"słyszałam ze nie mozna kupic tutaj ziemi bo wszystko jest królowej, wiec osoby prywatne sa bez szans zadnych chyba."

MarcFloyd
"Tzn nie sadze zeby dostala approval jesli plac bedzie elementem miasta - rzeczywiscie musialby to byc teren za miastem."

Zaraz zaraz Panowie coś mi tu nie gra.Przez lata "kładziecie"mi do głowy,że UK to nie Polska i wszystko tam jest easy i szybko,ogólnie zero biurokracji,barier i nikt nikomu nie stwarza przeszkód co do jego planów...Cóż..wychodzi szydło z worka.Zaręczam Wam,że w PL nikt nikomu nie robi takich ceregieli jeśli ten chce wybudować domek np.w stylu skandynawskim.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 16 lis 2008 08:57

...i dlatego na rynku w Tarnowskich Gorach stoi przeszklony budynek (bank chyba) tuz obok zabytkowego kosciola, jeden metr odleglosci.

Tu rzeczywiscie formalnosci jest duzo mniej natomiast building permission trzeba miec ze wzgledow oczywistych - od bezpieczenstwa poczynajac az po zgodnosc architektoniczna z otoczeniem.

A ty Gonzo widze ze w Pl budowales co najwyzej zamek z klockow Lego, bo twoja wiedza w temacie jak zwykle zabija :lol: :lol: :lol:

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 16 lis 2008 12:55

W Polsce też trzeba uzyskać pewne wymogi ale po komentarzach widzę,że skala trudności z tym związana jest w UK dużo wyższa dlatego nic dziwnego,że przeciętny brytyjczyk nie może się w tej biurokracji połapać i zleca(przepłacając)budowę jakiemuś developerowi.W Polsce prawie każdy jak już ma budować to sam to potrafi zrobić od A do Z.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 16 lis 2008 18:13

Gonzo, jakie ty bzdury p....isz :lol: :lol: :lol:

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 16 lis 2008 20:00

A w którym miejscu te niby bzdury?

Wróć do „Hyde Park”