gherbid pisze:Obecnie
Artur79 pisze:kaslawka: a jak nazwiesz to ze banki dostana kupe kasy z pieniedzy podatników na ratowanie [piii...] prezesów, jesli nie prawnie usankcjonowanym zlodziejstwem ? ?
To populizm i to czystej wody. Jak banki zaczna padac to nie "prezesi" dostana po tylku tylko my wszyscy.
Banki sa akurat gwarantem stabilnosci gospodarki.
W sytuacjach kryzysowych (a taka mamy obecnie) panstwo musi interweniowac zeby nie dopuscic do poglebienia sie zapasci gospodarczej.
gherbid pisze:Na pewno żaden człowiek zawodowo dojący banki nie będzie się tym publicznie chwaliłKordian i endek? Nie ta klasa i za mało finezji
Czemu ? Nieudolne banki zostana przejete przez kogos kto zna sie na rzeczy. Podobno mamy wolny rynek. Albo niech padna a panstwo zwroci mi moja kase, bo przeciez maja gwarancje panstwa, zamiast pompowac padajace firmy.
W takim wlasnie celu m. in. podjeto bezprecedensowa decyzje o obnizce stop procentowych o pol procenta (bardzo duzo, zazwyczaj jest to 0.25%), w takim samym pompuje sie w banki srodki.
Brain pisze:Czytaj to jest powod.
Brain pisze:I teraz wpompowanie w Banki pieniedzy po to zeby ludzie nie brali kredytow bo juz maja teraz nauczke pobudzi gospodarke? Czy moze rozdanie tych pieniedzy w postaci nie wiem zwrotu podatku wszystkim obywatelom danego kraju pobudzi ja bardziej?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 62 gości