O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 03 wrz 2008 23:30

AnkaMak:

A czy ty tak powaznie traktujesz dowcipy o roznych nacjach. (hipokryzja)

Ehhh, moge tak w nieskonczonosc.

A moze jak jedna osoba, ktora nagminnie lamie regulamin zostanie ograniczona, wroca osoby, ktore maja dosyc czytania kogo trzeba by zabic itp...

Poniewaz podczas kazdej wypowiedzi starasz sie ustosunkowac do _WSZYSTKIEGO_ nie zwiazanego z powodem moich wypowiedzi zadam krotkie pytanie:

Czy chcesz aby Polske i jej folklor kojazono z:
1. Pseudokibicami, rasizmem, wulgaryzmami.
2. Z piekna natura i zabytkami, goscinnoscia, polskim jadlem.

Odpowiedz sobie na to pytanie moze to bedzie prostsze niz usosunkowanie sie do wypowiedzi trola, ktora oczywiscie nadal w twoich oczach jest plasaniem.

A jezeli tylko jedna osoba "czyli ja" ma sie "uprzec" zeby bylo czysciej dla oczu, to tak uparlem sie.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 wrz 2008 00:04

brain, w 2 slowach:

od jednych uzytkownikow oboje dostejmy (czesto na privie) pretensje o nadmierne moderowanie od innych za niedostateczne. Czasami tych samych watkow.
Jako iz naszym zadaniem jest znalezc zloty srodek, wiec wydaje mi sie ze to swiadczy iz go znalezlismy. Londynek nie jest sciana popisana sprayem ale i nie trybuna House of Common.

Pozdrawiam.

MarcFloyd

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 04 wrz 2008 00:26

Marc... dobrnoc

blekione
Gastarbeiter

Postautor: blekione » 04 wrz 2008 01:19

Nie chcę zaogniać konfliktu między wami ale chciałbym tutaj wyrazić swoją opinię o forum.

Jak już wcześniej napisałem w innym wątku londynek.net jest chyba najbardziej znaną strona poświęconą społeczności polskiej w UK. Ale z mojego punktu widzenia forum nie wykorzystuje swojego potencjału. Dlaczego? Dlatego że każdy nowy temat, który posiada więcej niż jedną stronę staje sie polem walki pomiędzy Polacy PL - Polacy UK. Wchodze sobie na foum, widze interesujący temat (nawet sporo odpowiedzi), klikam i co widzę. Dwa post na temat a reszta to wrzucanie sobie, które przypomina przekonywanie przekonanych. To czy ktoś postanowił żyć w Polsce z jej niedogodnosciami czy też wybrał życie na emigracji w UK, które tez nie jest usłana samymi różami to, wydaje mi się, jego prywatna sprawa.

Zgadzając się z @morgaine, że trzeba powiedzieć sobie jak to forum ma wyglądać. ja uważam że każdą jedna wycieczkę piszących w strone jakiegoś użytkownika, nieważne czy to brian czy gonzo czy ktoś inny do smietnika. Jak ktoś ma coś do danej osoby to jest od tego priv, gg, email więc po co zaśmiecać forum. Oczywiście do oceny moderatora należy czy dany post wnosi coś do tematu czy nie.

Trzeba jasno sobie zadać pytanie po co to forum? Ja zresztą chyba jak większa część użytkowników, staram się znaleźć tutaj coś ciekawego nt. życia w Anglii i nie koniecznie mam ochote czytać wypociny gonza i kontry ze strony innych na jego temat.

Szkoda tego forum. Ja tutaj przychodze i odchodzę zdegustowany poziomem w jakim najczęściej prowadzi się dyskusję. Ale za jakiś czas wracam, gdyż kilku użytkowników trzyma poziom tego miejsca i dzięki nim jest tutaj jeszcze po co wracać.

Pewnie gdybym znalazł lepsze miejsce dawno już by mnie tutaj nie było.

Dlatego apel do moderatorów. Nie pozwólcie szmacić tego miejsca przez użytkowników typu gonzo i mu podobnym. Nie twierdzę że moderacja to coś prostego (jest to jakiś rodzaj cenzur) ale dla dobra tego miejsca i poziomu dyskusji jestem za aby wszelkie śmieci lądowały gdzie ich miejsce czyli w śmietniku. Z pewnością spadnie ilość postów ale to chyba codz o jakość a nie o ilość

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 wrz 2008 07:38

blekione

Wiesz co, to forum funkcjonowalo przez miesiace z minimalna lub nawe bez moderacji i jakos sobie radzilo.
Jego uzytkownicy stanowia przekroj spoleczenstwa emigracyjnego stad i rozny jest ich poziom. Nie sa natomiast dziecmi w klasie ktorych nalezy karcic za wypowiedz nie na temat.

Jako ze wiekszosc problemow poruszanych przez uzttkownikow to problemy dnia codziennego, wiec bez offtopics mielibysmy 1001 pytan o Home Office, 879 o tanie paczki do Polski, 545 o dzwonienie do Polski i... brak stalych uzytkownikow bo ile razy mozna czytac to samo?

Wiekszosc rzeczy o ktorych piszesz zdarza sie w Hyde Parku. Zalozeniem tego dzialu jest swoboda tematyczna i swoboda dyskusji. Jesli chcesz znalezc konkretna odpowiedz na interesujace cie zagadnienie to umieszczasz post w dziale tematycznym - a tam off-topics sa zazwyczaj wycinane i przenoszone do... Hyde Parku wlasnie.

Brain,

Dzien dobry :P
Wyjasniam iz dowcipu od ktorego zaczela sie dyskusja nie czytalem, natomiast jesli cos stanowi zlamanie regulaminu/prawa to nie ma znaczenia czy jest w formie dowcipu czy trzystronicowego eseju. Co do glupawego haselka Gonza - stoje w 100% za decyzja Anki. Nie jest to w zadnym przypadku klasycznie rozumiana "hate speech" i nie klasyfikuje sie do moderacji na tym forum.

Brain, ty masz doswiadczenie w moderacji forum ktorego uzytkownicy wywodza sie z hmmm.... roznych grup wiekowych. Na tym forum wszyscy sa dorosli, to nie jest klasa szkolna, nie stawiamy ustkownikow da kata bo jeden drugiego uszczypnal. Jestem (i bylem) uzytkownikiem forow gier komputerowych wiec wiem iz specyfika ich jest zupelnie inna.

Popatrz chociazby na regulamin - tu ogolny, tam maksymalnie szczegolowy, uprawnienia moderatorow - tam rozdete tu sprowadzajace sie do funkcji porzadkowych, zakazy - tam np. zakaz komentowania decyzji moderatora, zakaz pisania kolorkami - tu brak tego. Rola moderatora forum tematycznego (jak np. gier komputerowych) jest m.in trzymanie "kierunku forum" - bo to sa fora tematyczne. To nie jest takie forum, to jest forum spoleczne i zakres zagadnien (jak i zachowan ludzkich) razaco rozni sie od tamtego.

Nadmiernymi zlosliwosciami nie Gonzo tu bynajmniej zaslynal (bo tego nikt nie traktuje powaznie) ale uzytkownicy o calkiem niezlym stazu i dorobku. Ludzie sa ludzmi i do momentu do ktorego przestrzegaja prawa i regulaminu maja prawo byc soba. Nawet jesli nie podoba sie to innym.

Pozdrawiam,

MarcFloyd

banita
Rezydent

Postautor: banita » 04 wrz 2008 08:35

MarcFloyd pisze:Co do glupawego haselka Gonza - stoje w 100% za decyzja Anki.

A ja w 100% po stronie braina'a (w tym temacie :wink: ) - jedno i drugie nadawalo sie na wyciecie albo jedno i drugie powinno zostac. Dziwne ze nagle teraz, PO LATACH ublizania i LAMANIA regulaminu, Gonzo dostal zakaz pisania. Wy sie ciagle zaslanialiscie ze to glupek i jego wypowiedzi nie mozna traktowac powaznie - a czy dowcipy nalezy traktowac powaznie? No wezcie badzcie powazni :wink:
MarcFloyd pisze:Na tym forum wszyscy sa dorosli

hmmm a skad wiesz?
MarcFloyd pisze:Nadmiernymi zlosliwosciami nie Gonzo tu bynajmniej zaslynal (bo tego nikt nie traktuje powaznie) ale uzytkownicy o calkiem niezlym stazu i dorobku.

are u talkin to me :?: :twisted: :wink:

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 04 wrz 2008 09:35

Jak juz nieraz wspominalem, jestem za cenzura tylko w naprawde wyjatkowych przypadkach, gdy kto pojedzie po kims osobiscie i zacznie wyzywac od ch... i kurew, wtedy to tak, ale powtarzam po raz kolejny, dajcie spokój dowcipom.
Kazdy napewno ogladal na youtube 'Ahmed - Dead Terrorist' - smieje sie tam sporo z muzulmanów, dziewice które w obiecanym raju niekoniecznie beda plci zenskiej :), jedziemy dalej South Park - Cartman ciagle nabija sie z Kyla ze jest pieprzonym zydem a tradycja zydowska jest do dupy, do tego kupa innych niepoprawnych politycznie tekstów, nie ma tematu z którego nie zrobili by sobie jaj. Mniej znana kreskówka 'Drawn Together', jedna z bohaterek jest czarna i nienawidzi ja biala ksiezniczka, której ojciec mial w dawno temu niewolników. Ale wzajemna niechec nie przeszkadza im uprawiac lesbijskiego seksu :P . Little Britain, jazda po angielskich pasztetach z kupa dzieci kazde innego koloru, gejach, polakach (you evil pole!), osobach otylych, emigrantach. Pewnie znalazlo by sie jeszcze setki seriali czy filmów.
Nie badzcie bardziej prawi niz prawo :)

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 04 wrz 2008 10:07

Moge zebrac w calosc wszystkie moje wypowiedzi ale po co pisac 15 raz.
AnkaMak zaslania sie jakims zrozumieniem danego tekstu zapytalem jakim, potem pokazalem jak inni go rozumieja (SLOWO PO SLOWIE) nadal bez komentarza lepiej pisac co gdzie moderuje albo cos innego. G... ma moje moderowanie do tego watku. (KROPKA)

A teraz pojedziemy na ostro:

Zamienmy to nieszczesne:
Śmierć dziwkom.Szczególnie tym z UK.Urzędnicy podatkowi powinni łamać je kołem.

na

Śmierć brudasom.Szczególnie tym z UK.Urzędnicy podatkowi powinni łamać ich kołem.
*

No dobrze i powiedzcie mi jak to rozumiecie?

Dlaczego z dnia na dzien utwierdzany jestem w przekonaniu iz trzeba wam narysowac i opisac conajmniej z 50 stron zebyscie zrozumieli hipokryzjie waszych dzialan.

* - zmiana na potrzeby dyskusji, wszelekie proby moderacji nie wskazane.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 04 wrz 2008 10:26

Artur, te seriale spelniaja inna role niz forum.
londynek.net jest po to, zeby umozliwic komunikacje calej masie ludzi, ktorzy maja tylko jedna ceche wspolna - wyemigrowali z Polski do UK. to jest niezly misz-masz, scieraja sie osobowosci, jak w zyciu. pewne rzeczy sa niedopuszczalne, na inne mozna machnac reka, ale prosze was, dawac komus po lapach i usuwac posty, bo jeden z drugim poplyneli w off-topic? chcecie zeby was kneblowac? moze stworzmy liste, co wolno pisac a co nie i jakim stylem, wtedy bedzie ladnie i wszystkim na pewno sie spodoba. czyli tak: ostrzezenie za kazde uzycie wulgaryzmu - nawet wykropkowane, usuwanie CALYCH postow zawierajacych obrazliwe zwroty, usuwanie off-topicow z kazdego tematu, zeby bylo czytelniej. no i wszystko musi byc absolutnie PC - tekty typu 'wkurzyla mnie ta stara jedza z pracy' tez beda koszone, bo to przeciez dyskryminajca osob starszych.

brain mam nadzieje, ze pospales troche :lol: wciaz odpowiadalam na Twoje posty, chociaz przyznaje ze przy motylkach i misiach troche sie pogubilam, ale nic to. zadales mi pytanie:

Czy chcesz aby Polske i jej folklor kojazono z:
1. Pseudokibicami, rasizmem, wulgaryzmami.
2. Z piekna natura i zabytkami, goscinnoscia, polskim jadlem

oczywiscie wole to drugie, ale jesli uzytkownicy tego forum - zyjacy przez x lat w Polsce - sami chyba wiedza, jaki nasz kraj jest, co w nim dobrego i zlego. propagowanie pozytywnego wizerunku Polski raczej sie na tym forum nie odbywa, z tej prostej przyczyny, iz obcokrajowcy tu nie zagladaja.

koncze, bo naprawde nie widze sensu ciagniecia tej dyskusji. moze jeszcze tylko powiem, ze jesli naprawde uwazasz ze usuniety przeze mnie dowcip byl smieszny - zal mi Cie.

Milego dnia wszystkim

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 04 wrz 2008 10:44

mysle ze najprostszym rozwiazaniem bedzie ankieta

http://forums.londynek.net/viewtopic.ph ... highlight=

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 wrz 2008 12:14

Artur:
Krotko i na temat: tresci naruszajace regulamin wyleca niezaleznie od tego gdzie sie znajduja. Ocena czy tresc narusza regulamin nalezy do moderatorow/administratora.

Banita:
odpowiadajac na pytanie dotyczace Gonza: przez lata nie lamal regulaminu bo dopiero oststnie zmiany w tymze zakazaly obrazac innych uzytkownikow.

Brain:
Zmiana jednego slowa w zasadniczy sposob zmienia sens wypowiedzi: rasizm jest zjawiskiem niebezpiecznym spolecznie (i zakazanym prawem), brednie Gonza na temat prostytutek nie sa.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 04 wrz 2008 12:20

Marc prosze cie :)

Wszystkie zwierzeta sa rowne ale niektore sa rowniejszez od innych.

Mowiono o zawodzie, czyli jak napisalbym policje to by Ci bardziej pasowalo do bredni?
Dla mnie pokrzykiwanie narodowosciowe to brednie, a ty to skasujesz.

Czyli nie jestesmy rasistami ale nie jestesmy tez tolerancyjni... to moze smieciarz aka sprzatacz tez nie jest zawodem, ktory nalezy w wiekszym czy mniejszym stopniu uszanowac.

Oczywiscie w kontekscie watku doczepilismy sie do dziwki aka prostytutki, oczywiscie slowa typu smierc nadal sa pitu pitu.

Robi sie coraz ciekawiej :)
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2008 12:25 przez Brain, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 wrz 2008 12:25

Brain, co ty z tym zawodem?

Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Londynek.net treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, ze względu na orientacje seksualną czy też propagujących przemoc.

Definicja "hate speech" ktora podalem pod spodem byla uzupelniajaca do tego co oznacza wzmiankowane gloszenie nienawisci w punkcie trzecim. Uzupelniajaca, a nie rozszerzajaca ten punkt.

O smieciarzach nic nie pisze, ale na usta cisnie mi sie kilka slow na temat rozumienia slowa pisanego przez informatykow. Mam ci to podeslac binarnie? :P

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 04 wrz 2008 12:27

Artur:
Krotko i na temat: tresci naruszajace regulamin wyleca niezaleznie od tego gdzie sie znajduja. Ocena czy tresc narusza regulamin nalezy do moderatorow/administratora.

Czyli jesli brakuje argumentów to jako argument wysuwamy swoje stanowisko ? :) Nieladnie. A ja myslalem ze forum nalezy do uzytkowikow i im ma sluzyc.
Pozatym to ze dowcipy nawoluja do nienawisci rasowej to tylko Twoja (i kilku przewrazliwionych osob) interpretacja regulaminu, zreszta ankieta prawde pokaze. Przypominam dyskusyjny punkt :
3.
Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Londynek.net treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, ze względu na orientacje seksualną czy też propagujących przemoc.

Banita:
odpowiadajac na pytanie dotyczace Gonza: przez lata nie lamal regulaminu bo dopiero oststnie zmiany w tymze zakazaly obrazac innych uzytkownikow.

Wazniejszy od regulaminu jest zdrowy rozsadek, jesli kto obraza ciagle uzytkownikow forum to dostaje kopa i tyle, wyzywanie na necie czy w realu to jak dla mnie to samo, wyobraz sobie ze gosc przychodzi do knajpy i co chwile kogos obraza.

Brain:
Zmiana jednego slowa w zasadniczy sposob zmienia sens wypowiedzi: rasizm jest zjawiskiem niebezpiecznym spolecznie (i zakazanym prawem), brednie Gonza na temat prostytutek nie sa.

Czyli nawolywanie do lamania kolem prostytutek sa ok, ale gdyby lamac tym kolem np. kolorowych to juz nie jest ok ? Ja czegos tu nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2008 12:28 przez Artur79, łącznie zmieniany 1 raz.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 04 wrz 2008 12:27

Oj omsknelo ci sie napewno i nie jest celowe pominiecie

Hate speech is a term for speech intended to degrade, intimidate, or incite violence or prejudicial action against a person or group of people based on their race, gender, age, ethnicity, nationality, religion, sexual orientation, gender identity, disability, language ability, moral or political views, socioeconomic class, occupation or appearance (such as height, weight, and hair color), mental capacity and any other distinction-liability.

Przetlumaczyc ?

Wróć do „Hyde Park”