O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Szymoncz
Gastarbeiter

Proszę o pomoc - Tottenham Hotspur

Postautor: Szymoncz » 01 wrz 2008 22:12

Witam serdecznie, potrzebuję Waszej pomocy...

Jestem Szymon, mieszkam w Niemczech, we Frankfurcie... 18 września odbędzie się w Londynie mecz p. UEFA : Tottenham Hotspur - Wisła Kraków. Bardzo mi zależy na przylocie do Londynu na ten mecz... Dodam że mam 17 lat. Chciałbym sam przylecieć samolotem, jestem wielkim fanem Wisły... Jak zwykle rodzice wymyślili sobie jakieś głupstwa, że "w razie jakaś kontrola mnie w Londynie złapie, to oni wtedy dostaną karę" Czy mógłby ktoś z Was uświadomić im drogą tego właśnie forum, że tak nie jest, że karę dostanę tylko wtedy gdy cos nabroję (nie mam zamiaru rozrabiać, z lotniska Stansted chcę pojechać na stadion i po meczu znowu na lotnisko...)? Mają jeszcze obawy co do kibiców klubu Tottenham Hotspur... Czy słyszeliscie ostatnio o ich jakis wybrykach? Z tego co wiem, na meczach i po nich jest spokojna atmosfera... Jednak oni swoje, że "angielscy kibice to na każdym meczu stwarzają burdy", Boże, jakie to jest dla mnie denerwujące!!! Czy mógłby ktos ich oswietlic, że takie burdy już dawno wyszły z mody? Naoglądali się "Uwag" i teraz każdy kibic to dla nich szatan...

Pozdrawiam!!!

Byłbym bardzo wdzięczny za "uswiadomienie" moim rodzicom przez to forum że tak nie jest.

Dodam, że nie jestem żadnym kibolem ani szalikowcem, Wisła to mój ukochany klub, moim marzeniem jest obejrzenie na żywo ich meczu... Teraz nadarzyła się taka okazja, w dodatku z klubem z najsilniejszej ligi swiata...

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 01 wrz 2008 22:42

hej, powiedz lub pokaz rodzicom: nie ma sie czego obawiac. dopoki nie jestes pijany i nie wyzywasz kibicow przeciwnej druzyny, nie powinienes miec klopotow. moj maz chodzi na mecze i zawsze wraca w jednym kawalku :D , opowiada jak widzi tatusiow z synami na trybunach - skoro 10-latkowie sa bezpieczni, to Ty pewnie tez.

Pare zasad:
- nie pchaj sie do pubu - po meczu, przed i w trakcie, bo to tam sie zadymy zaczynaja
- nie ch...j szalikiem na ulicy
- klubowa koszulke nos tylko na stadionie - nie ma sensu prowokowac jakiegos narabanego debila na ulicy
- trzymaj sie z dala od pijanych - polskich i angielskich - pseudo-kibicow; na pewno sie tacy znajda

burd na meczach nie ma, za to policji kupa, na stadionie i wokol. jesli przyjezdzasz obejrzec mecz a nie wariowac i lobuzowac - nie ma obaw.

Pozdrowienia,

Arsenal rules!

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 01 wrz 2008 22:52

Mieszkalem swego czasu blisko stadionu Tottenham i czesto chodzilem do sklepu ktory sie znajduje przy stadionie kiedy byly mecze. Nie zauwazylem nigdy bojek, czy jakichs innych zlych zachowan - moze oprocz smiecacyh ludzi ;) Ogolnie byli i szalikowcy (kulturka) i rodziny z dziecmi.
Inna sprawa, ze moze byc tobie ciezko wrocic ze stadionu na Stansted zaraz po meczu, bo drogi sa wtedy zablokowane w okolicy i panuje 'kontrolowany chaos'. Wiec musialbys pomyslec dobrze nad transportem stamtad.
Mieszane uczucia mialbym do Polakow kibicow - po ostatnim euro 2008, nie dali siebie poznac z dobrej strony. Pamietaj, ze Londyn jest pelen sfrustrowanych Polakow ktorzy tylko szukaja okazji by sie napic i kogos pobic, wiec musisz uwazac, zeby sie nie wmieszac przypadkiem w jakies bojki :)
Ale mysle ze bedzie dobrze...

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 02 wrz 2008 07:30

Wiadomosci mocno przestarzale: problemy z "animals" jak prasa zwala tu kibicow byly, ale w latach osiemdzisiatych glownie :)

Morgaine

Postautor: Morgaine » 02 wrz 2008 09:23

Mamo, Tato, mówi nauczyciel i wykładowca :)

Służby które mają na celu chronić ludzi w tym kraju, zazwyczaj chronią i pomagają. Ochroniarze na studenckich dyskotekach pilnują małolatów, żeby nie zrobiły głupot - na przykład nie wniosły butelki na parkiet. Policjani na imprezach masowych mają w kieszeni mapkę i pomagają zagubionym sierotkom. Jednym słowem, nie jest źle... :)

Kwestią do rozwiązania pozostaje jedynie to, czy macie zaufanie do syna.

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 02 wrz 2008 09:27

- nie pchaj sie do pubu - po meczu, przed i w trakcie, bo to tam sie zadymy zaczynaja
- nie [piii...] szalikiem na ulicy

bo ryzykujesz ze ktos Cie zaprosi do pubu zeby Ci pogadac z toba o pilce i wytlumaczyc Ci przy piwku czemu nie lubi twojej druzyny, co mu nie przeszkadza z toba sie napic :)

- klubowa koszulke nos tylko na stadionie - nie ma sensu prowokowac jakiegos narabanego debila na ulicy

np. kibica innego klubu który przyjechal z Polski ? Nie raz widzialem cale rodziny w barwach klubowych i nikt nie próbowal ich zabic :)

Kibicowanie tutaj a w Polsce to zupelnie inna bajka, na mecze przychodza rodziny z dziecmi, nikt nie robi zadym na stadionie ani w okolicach bo dostalby dozywotni zakaz stadionowy.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 02 wrz 2008 09:45

Wielokrotnie widzialem jak kibice druzyn nie koniecznie sympatyzujacy ze soba wracaja razem metrem/autobusem, spiewaja, pija piwko i gadaja.
Moze gdzies gleboko w glowie maja jakas mala awanturke, ale potrafia sie powstrzymac poniewaz wazniejsze jest ogladanie imprez sportowych niz jednokrotna rozruba.

A biorac pod uwage gre druzyn tutaj czlowiek moze stwierdzic, iz idzie obejzec widowisko sportowe i dobrze sie bawic, a nie pojsc zobaczyc zmeczonych zyciem ledwo biegajacych za pilka aktorow reklam, rozgladajac sie zeby nie zarobic butelka w glowe.

pozdrawiam

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 02 wrz 2008 18:01

Arturku, moze i masz racje, jednak nie mam ochoty pisac ze wszystko jest cacy, bo pytajacy ma 17 lat i zakladam ze pierwszy raz do Londka jedzie na wlasna reke. nie uwazam zebym napisala cokolwiek mijajacwego sie z prawda lub wprost glupiego, no ale coz - Ty sie mnie po prostu lubisz czepiac. :lol:
poza tym, kolega jest niepelnoletni i chyba ze wyglada na starszego - nie ma wjazdu do pubu po godzinie 18. :P

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 wrz 2008 18:12

Na pubach w okolicy stadionu jest napisane, ze wstep tylko dla fanow druzyny Tottenham :)

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 03 wrz 2008 09:28

Ty sie mnie po prostu lubisz czepiac.

Aniu: eee, nie zauwazylem zeby jakos szczegolnie Ciebie :P

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 03 wrz 2008 11:03

nie zauwazyles, mowisz.... moze mi sie wydaje? paranoja ostatnio grasuje po forum :twisted:

Wróć do „Hyde Park”