O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Morgaine

koszty rejestracji auta

Postautor: Morgaine » 19 sie 2008 16:48

Sorry za spam ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi, zeby podjac decyzje.

Znajomy ma do oddania samochod, pierwotnie z niemiec, ale w tej chwili bez rejestracji. To stary rupiec, Toyota Startlet, 1988, ale jezdzi i ponoc nie wymaga duzo napraw. No i jest za darmo, a my auteczka jeszcze sie nie dorobilismy.

Z jakimi (mniej wiecej) kosztami musze sie liczyc, zeby zarejestrowac auto i zrobic MOT? Rejestracja na dwoje kierow, polskie prawo jazdy, od 6 i 10 lat.

Czy oprocz rejestracji i przegladu (to MOT, tak) wiaza sie z tym jakies koszty? Mieszkamy w Canterbury, za miastem.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 19 sie 2008 20:02

ubezpieczenie:

confused.com

- wszystko zalezy od wieku kierowcow, bezszkodowosci, ile ma sie prawo jazdy itp.

Road tax - okolo £200 rocznie, MOT okolo £50 (kwoty zaokraglam) plus ewentualne naprawy i powtorzenia (jesli nie przejdzie za pierwszym razem).

Koszt wyrobienia druku rejestracji (nie pamietam numeru formularza) - sprawdz sobie na www.dvla.gov.uk Wydaje mi sie ze placilem jakies trzy dychy...? Jeszcze musisz doliczyc tablice.

To tyle ode mnie, moze ktos inny wie cos wiecej..?

btw. auto z 1988 roku z Niemiec to bym sobie osobiscie darowal. Za kilka stow mozesz miec cos bez komplikacji i z kierownica po prawej stronie.

anmi
Gastarbeiter

Postautor: anmi » 19 sie 2008 22:43

Witam ja na Twoim miejscu też bym sobie darował ,po prostu nie opłaca się kombinować :) ,powiem Ci tyle że ja trzy lata temu po przyjeździe do Anglii kupiłem sobie Volvo 740 za 100 funtów z praktycznie nowym M.O.T -em, samochód był z roku 94 jeździłem nim prawie rok nic nie naprawiając :D ,niestety M.O.T dobiegał do końca i nie opłacało się go już dalej trzymać ,sprzedałem go na złomie za 70 funtów. poszukaj sobie np. na

http://www.autotrader.co.uk/ można tam czasami naprawdę bardzo tanio kupić :D

pozdrawiam serdecznie

anmi
Gastarbeiter

Postautor: anmi » 20 sie 2008 18:26

dziękuję i polecam się na przyszłość :D

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 20 sie 2008 18:41

nooo, jesli znasz jeszcze jakies ciekawe adresy :)

Szukam landrovera przerobionego na lpg - Range Rover albo Freelander. Problem w tym ze landroverow po przerobkach jest jak na lekarstwo, latwiej juz spotkac Jeepy za rozsadna cene.

Strona ktora podales jest naprawde bardzo dobra, moze po prostu musze poczekac na okazje :)

Morgaine

Postautor: Morgaine » 20 sie 2008 19:55

hej dzieki za porade, zrezygnowalam.

dobily mnie teksty na dvla o dostosowywaniu samochodu do prawa Brytyjskiego i stwierdzilam ze nie mam ochoty na zabawe.

teraz tylko chodze i zastanawiam sie, czy 'dostosowywanie do przepisow' polegaloby tez na przelozeniu kierownicy, deski rozdzielczej i pedalow na druga strone, moglo by sie okazac, ze jesli samochod trzyma sie na rdze, to juz by go spowrotem nie skrecili, hihii...

kolega z zalem oznajmil, ze skoro tak, to autko pojdzie na zlom

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 20 sie 2008 20:41

nie, to tylko wlozenie specjalnych wkladek do reflektorow (zeby nie oslepialy jadacych z naprzeciwka) i juz masz przystosowany - pod warunkiem oczywiscie ze jest ogolnie sprawny.

Ale to naprawde nie ma sensu - to za stare auto. przy pierwszym MOT mogloby ci wyjsc kilka usterek ktorych naprawa przekroczylaby koszt kupna innego wozu.

anmi
Gastarbeiter

Postautor: anmi » 20 sie 2008 20:42

MarcFloyd pisze:nooo, jesli znasz jeszcze jakies ciekawe adresy :)

Szukam landrovera przerobionego na lpg - Range Rover albo Freelander. Problem w tym ze landroverow po przerobkach jest jak na lekarstwo, latwiej juz spotkac Jeepy za rozsadna cene.

Strona ktora podales jest naprawde bardzo dobra, moze po prostu musze poczekac na okazje :)

no to fakt Freelandera ani jednego, ale Range Roverów kilka jest, szczególnie jeden mi się rzucił w oczy :arrow:http://tnij.com/FunT ale zaglądaj na tą stronę, bo to chyba jedna z najbardziej popularnych :)
kto szuka ten znajdzie ;)

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 20 sie 2008 20:45

Dzieki za pomoc, ale raczej nie to auto:
'98, 130k za 5,500 - chyba wlasciciel zamienil sie z wlasnym czlonkiem na glowy :lol: :lol: :lol:

Nie, znalazlem nawet z 2001 za 3k przy mniejszy przebiegu (range rover). Aczkolwiek preferowalbym freelandera.

No nic, nie spiesze sie i tak, moje autko jak na razie niezle jezdzi a MOT dopiero w lutym chyba :)

anmi
Gastarbeiter

Postautor: anmi » 20 sie 2008 21:08

No powiem szczerze że też mi się bardziej podoba Freelander :) Sam się wahałem czy kupić, ale ostatecznie znów zakupiłem samochód marki którą preferuję czyli V........ :D

ODINN

Postautor: ODINN » 20 sie 2008 21:19

luknij na ebay, z tym ze troche musisz sie bardziej "znac na samochodach".

mozna czasem ustrzelic cos fajnego...

Wróć do „Hyde Park”