O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
ODINN

OVERDRAFT! :)

Postautor: ODINN » 09 kwie 2008 20:43

Sytuacja w skrocie:

platnosc paypalem (pobranie z konta bankowego), zwrocenie platnosci z powodu braku przedmiotu na stanie, ponowna platnosc (konto bankowe) za inny przedmiot o takiej samej cenie.

Jak sie potem okazalo, pierwsza zwrocona platnosc poszla na konto paypala nie na konto bankowe. W zwiazku z czym kwota drugiej transakcji zostala pobrana z golego konta bankowego, rezultatem czego byl nieplanowany overdraft w wysokosci 50F.

O overdrafcie dowiedzialem sie 3 dni po fakcie, jak dostalem list z banku. Konto z ktorego korzystalem, jest moim kontem "pobocznym", wiec nieczesto zwracam na nie uwage.

Dostalem list, z ktorego wyczytalem ze kroja mnie na 15F miesiecznie, oraz 15F tego dnia. Zrobilem przelew bankowy i polecialem do banku wyjasnic sytuacje.
Akurat trafilem na swieta wielkanocne, przez co przelew dodatkowo zastal opozniony.

Po wplynieciu kasy na konto (50F ktore przez przypadek wpadlo na overdraft), dostalem koleny list, z kara za overdraft siegajaca... 150F ... :shock: :lol:

Jak sie okazalo, nie doczytalem listu, w ktorym pisalo ze beda mnie dymac na 15F miesiecznie, plus maksymalnie 15F dziennie przez maximum 9dni w miesiacu = 150F az do splacenia overdraftu :lol:

Pytanie - czy ktos juz probowal - http://www.thisismoney.co.uk/saving-and ... _page_id=7

bo mnie odrobine wpienil moj wlasny bank...tu jest komplet... http://www.thisismoney.co.uk/bank-charg ... -templates :lol:

http://www.thisismoney.co.uk/campaigns/ ... age_id=507 :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 09 kwie 2008 21:48

Odinn,

Moja partnerka wlasnie wyslala kilka dni temu. Za jakis tydzien-dwa moge ci dac znac.

Swoja droga to na poczatku tego roku jakos mial byc wyrok sadu w tej sprawie. Musze poszukac jak bede mial chwilke.

ODINN

Postautor: ODINN » 09 kwie 2008 23:53

zastanawiam sie czy warto sie uzerac o te 150F... O_o

rozumiem ze twoja panne skroili na wiecej?

hm...

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 10 kwie 2008 10:30

Jasne ze warto, tu chodzi o zasady a nie tylko kase. Jesli Ty masz przestrzegac prawa to czemu banki maja byc z tego zwolnione. Oplata za overdraft jest legalna ale zarabianie na tym juz nie, a banki tak wlasnie robia, tlumaczac sie pokretnie ze takie sa koszta.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 10 kwie 2008 13:30

Unfair bank charges verdict delayed
Dan Atkinson, Mail on Sunday
30 March 2008
Reader comments (6) | Chat | Vote | Guide
The crucial ruling on the legality of bank overdraft fees has been delayed by three months.

With billions of pounds of potential customer refunds in the balance, the verdict, hoped for next month, will not be delivered until July.
It has emerged that should the banking industry lose the case, some banks may be unable to calculate what they owe their customers because full office records stretching back six years will not exist.

That will cause a big headache if the banks are ordered to cut past and present charges to a level where they simply reflect the cost to them of an unauthorised overdraft.

With no way of working out the costs caused by overdrafts in years gone by, banks may be forced to offer more generous refunds than the ruling requires, according to a top industry source.

The delay in a ruling from the High Court case means a wait for what are thought to be hundreds of individual lawsuits from customers aggrieved over 'excessive charges'.

Czyli najdalej za trzy miesiace bedzie wiadomo.

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 10 kwie 2008 13:55

mam nadzieje ze powstanie korzystny dla klientow precedens i banki dadza sobie luz z tymi praktykami na granicy prawa.
potem pora dobrac sie do dupy tym firmom od cashbackow np. e2save ma durne zapisy w umowie ze mozesz ubiegac sie o cashback tylko na ich orginalnym formularzu, ktory jest kawalkiem papieru z paroma slowami typu nazwisko, tel itp nie ma tam zadnych cudów ktore nie mogly by byc wydrukowane w domu

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 10 kwie 2008 19:58

Pewnie LLoyds ;) tez mnie skroili kiedys, bo mi weszlo funta na minus, musialem zaplacic z L90... tak chyba dwa razy bylo.
Ale widze ze mozna odzyskac to, wiec zajrze na wyciagi i powalcze :)
Fajna rozrywka bedzie na te dlugie wiosenne wieczory :)

Btw. na HSBC nie ma takich problemow :)

ODINN

Postautor: ODINN » 11 kwie 2008 01:05

lloyds lloyds... :)

dzisiaj bylem na rozmowie w tej sprawie, pan bankier nie mogl mi pomuc, ale sie tego spodziewalem, i jestem w stanie zrozumiec... sam mi podal adresy gdzie moge sie ubiegac o zwroty itd...

sie porobilo z tymi bankami hiehie... :lol: :lol: :lol:

lejdidepress
Gastarbeiter

Postautor: lejdidepress » 16 maja 2008 14:58

mnostwo ludzi zlozylo w ostatnich latach sprawy w county courts przeciwko bankom nakladajacym oplaty i kary
niestety takie zadania klientow nie sa prawnie uzasadnione, nie ma zadnego precedensu w tej spawie

z perspektywy prawnej wszelkie unauthorised overdrafts sa po prostu naruszeniem przez klienta warunkow umowy miedzy nim a bankiem

a skoro chodzi o umowe, o ile dobrze pamietam w lipcu 2007 wytoczono pierwszy proces o anauthorised bank overdraft charges powolujac sie na UTCCR z 1999r (unfair terms in consumer contract regulations), prawdopodobnie juz niedlugo poznamy decyzje sadu

eh, wlasnie sobie przypomnialam (czyli cos juz wiemy):
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7364422.stm

peace:)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 19 maja 2008 12:40

Mi HSBC za taka pomylke zamknelo konto :)

lejdidepress
Gastarbeiter

Postautor: lejdidepress » 21 maja 2008 17:39

troche mnie zdziwilo to co napisales..

jak juz wspomnialam, z perspektywy prawnej wszelkie unauthorised overdrafts sa naruszeniem przez klienta warunkow umowy

ale takie male naruszenie nie powinno chyba prowadzic do zerwania kontraktu (zamkniecia konta)

przyznaj sie co tam zmajstrowales :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 21 maja 2008 21:28

Proste:

Ustawilem sobie w Virgin direct debit na 25 kazdego miesiaca. Ale cos im sie pomylilo i chcieli sciagnac kase wczesniej - a nie bylo nic na koncie.
Efekt kara ok L30 od Virgin.
Z banku list, ze taka sytuacja byla i jesli to sie powtorzy zamkniecie konta.

Ponad miesiac temu zaplacilem paypalem za skype 10 eur. Ale zanim PayPal sciagnal, konto mi sie oproznilo i poszedl direct debit na jakies L8-9 a na koncie bylo chyba L2.
Wrzucilem kase na paypala, ale jakims cudem paypal 3 dni pozniej znowu zrobil direct debit, mimo ze splacilem minus na paypalu ;)

I pare dni pozniej list z banku, ze za 30 dni zamykaja mi konto :)
Tak tez uczynili :)

LASERman
Gastarbeiter

Postautor: LASERman » 24 maja 2008 22:11

user1814656 pisze:Pewnie LLoyds ;) tez mnie skroili kiedys, bo mi weszlo funta na minus, musialem zaplacic z L90... tak chyba dwa razy bylo.
Ale widze ze mozna odzyskac to, wiec zajrze na wyciagi i powalcze :)
Fajna rozrywka bedzie na te dlugie wiosenne wieczory :)

Btw. na HSBC nie ma takich problemow :)

Bzdura - za debet do 10fun nie ma kary.
Bzdura2 - HSBC też ma kary na przekroczony limit.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 25 maja 2008 00:11

LASERman pisze:Bzdura - za debet do 10fun nie ma kary.

to mi sie podoba w barklejsie tak jest do 10 poundow, ale to twoje pieniadze bo zarezerwowane z twoich wplywow. Debet jest wtedy gdy bank Ci da cos od siebie.

Pozdrawiam

Wróć do „Hyde Park”