O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
banita
Rezydent

Postautor: banita » 05 cze 2014 15:51

nie chce mi sie czytac i nie musze siegac wstecz 4 pokolenia ale wytlumacz mi jesli nie poinformuje panstwa polskiego ze urodzilo mi sie tu kolejne dziecko ktore na dziendobry dostaje paszport brytyjski to jak oni beda wiedziec ze ono ma byc polakiem i ew go nie wypuscic jak pojedzie odwiedzic babcie?

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 05 cze 2014 15:57

Polskie władze wchodzą więc w potencjalny konflikt z administracjami krajów emigracyjnych, wciskając na siłę swoje paszporty pełnoprawnym obywatelom tych krajów. Uzyskiwanie polskiego paszportu może być odbierane jako potwierdzanie zależności od obcego państwa. Szczególnie krytycznie wygląda to w przypadku osób muszących posiadać "security clearance" jako warunku zatrudnienia. Posiadanie i posługiwanie się obcym paszportem oznacza utratę "security clearance" i tym samym pracy.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 05 cze 2014 15:59

banita pisze:nie chce mi sie czytac i nie musze siegac wstecz 4 pokolenia ale wytlumacz mi jesli nie poinformuje panstwa polskiego ze urodzilo mi sie tu kolejne dziecko ktore na dziendobry dostaje paszport brytyjski to jak oni beda wiedziec ze ono ma byc polakiem i ew go nie wypuscic jak pojedzie odwiedzic babcie?

Poczytaj sobie, pogogluj - bedzie szybciej.

Tlumaczenie zajeloby mi za duzo czasu a tego nie mam - ide zapalic i helikopter poogladac bo zaraz wraca...

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 05 cze 2014 18:01

emigrantka pisze:
Polskie władze wchodzą więc w potencjalny konflikt z administracjami krajów emigracyjnych, wciskając na siłę swoje paszporty pełnoprawnym obywatelom tych krajów. Uzyskiwanie polskiego paszportu może być odbierane jako potwierdzanie zależności od obcego państwa. Szczególnie krytycznie wygląda to w przypadku osób muszących posiadać "security clearance" jako warunku zatrudnienia. Posiadanie i posługiwanie się obcym paszportem oznacza utratę "security clearance" i tym samym pracy.

No właśnie, żeby np. dostać pracę w tutejszym wywiadzie, nie można mieć obywatelstwa polskiego, ani zdaje się mieszkać z kimś o innym obywatelstwie.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 cze 2014 08:53

tos mi pomogla ... jak o dupie marynie to 5 stron zapiszesz a mnie do google odsylasz jak temat jest konkretny :roll: nie chce mi sie wertowac tematu rzeki zeby znalesc odpowiedz na proste pytanie skad Polska wie ze moje osoba poslugujaca sie innym paszportem ma byc polakiem?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 06 cze 2014 10:25

banita pisze:tos mi pomogla ... jak o dupie marynie to 5 stron zapiszesz a mnie do google odsylasz jak temat jest konkretny :roll: nie chce mi sie wertowac tematu rzeki zeby znalesc odpowiedz na proste pytanie skad Polska wie ze moje osoba poslugujaca sie innym paszportem ma byc polakiem?

Np. masz nazwisko kończące się na -ski i jak wjeżdżasz na brytyjskim paszporcie, to jest to wspaniała okazja dla oficera Janusza do wykazania się przed przełożonymi. Zamkną Cię w pokoiku i będziesz musiał się przyznać...
Tak od razu mi się przypomniało, jak zwykle polska kontrola graniczna to niezłe bydło tam pracuje.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 cze 2014 10:28

pudlo nazwisko nie konczy mi sie na -ski :lol: imona dzieci tez nie koniecznie zdradzaja od razu kraj pochodzenia

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 06 cze 2014 13:48

banita pisze:pudlo nazwisko nie konczy mi sie na -ski :lol: imona dzieci tez nie koniecznie zdradzaja od razu kraj pochodzenia

Jak nie po nazwisku, to po "pysku". Polski ryj wszędzie idzie rozpoznać ;)
Są też inne możliwości, np. cebula i kiełbasa w bagażu podręcznym, smutny i pokorny wyraz twarzy, polski akcent, buty vansy itd...

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 cze 2014 13:51

ja smutny? JA POKORNY? hahahahah
vansow tyz nie posiadam
zamiast cebuli i kielbasy wole wodke i wino
akcent ... nie wiem, podobno nie
twarz calkiem pospolita :lol:

blackmargo
Emigrant

Postautor: blackmargo » 03 wrz 2014 19:24

10£/ hour security guard :)