O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
tmocklock
Gastarbeiter

Jak wykorzystac pieniadze z prywatnej emer. do rozwoju firmy

Postautor: tmocklock » 16 lip 2014 22:20

Witaj,

Na moim blogu emeryturywuk.wordpress.com/ pojawil sie dzisiaj wpis odnosnie funduszy emerytalnych dla przedsiebiorcow i samozatrudnionych (self employed).

Jesli jestes wiec przedsiebiorca badz prowadzisz jednoosobowa firme zajrzyj prosze na bloga i przekonaj sie jak mozesz wykorzystac srodki zgromadzone w funduszu do inwestowania/finansowania wlasnej firmy.

Zycze miles lektury

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 16 lip 2014 23:42

W ramach tego funduszu przedsiebiorca moze, oprocz instrumentow opisanych przy PP oraz SP, pozyczac pieniadze ze srodkow zgromadzonych w SSAS (max do 50% sumy zgromadzonych pieniedzy) i uzyc ich do rozwijania np firmy ktorej wlascicielem jest przedsiebiorca.

To już jest zupełna patologia socjalizmu. Zabierają Ci pieniądze, które potem łaskawie możesz od nich pożyczyć...

Idol
Gastarbeiter

Postautor: Idol » 17 lip 2014 01:12

usercostam tam jest uzyc, czy uzyczać? Tak chyba dostałem karę z Home Office, bo nie byłem self-employed i nie chciałem być.

Idol
Gastarbeiter

Postautor: Idol » 17 lip 2014 01:18

Muszą koniecznie utrzymać (albo zmiejszyć) najniższą stawkę godzinową, czyżby znowu 4,75 i podatek? U nas funt po 5,21. Proszę Boga żebyście nie wracali xD

tmocklock
Gastarbeiter

Postautor: tmocklock » 17 lip 2014 21:38

Usercostam - caytowales fragment o tzw funduszu typu SSAS. Pozwol ze wyjasnie i podam przyklad.

Jesli jestes przedsiebiorca i odkladasz na swoje konto emerytalne w ramach SSAS to pieniadze tam zgromadzone mozesz (w ramach okreslonych limitow) uzyc do inwestycji we wlasna firme.

Przyklad
Jesi jestes przedsiebiorca i odlozyles 200,000 funtow na swoim koncie to mozesz max polowe z tych srodkow uzyc do np kupienia nieruchomosci komercyjnej typu budynek biurowy, magazyn, hala produkcyjna i czerpac zyski z najmu tej nieruchomosci jesli sam nie bedziesz jej wykorzystywal.

Innymi slowy Twoj fundusz emerytalny staje sie twoim bankiem, zrodlem taniego finansowania inwestycji w firme.

Jesli jestes pracownikiem etatowym i odkladasz pieniadze w funduszu ktory udostepnil Ci pracodawca to nie mozesz wyjac ani pensa z tych pieniedzy dopoki nie osiagniesz wieku emerytalnego (min 55 lat dla funduszy DC o ktorych tez pisze na swoim blogu).

Mam nadzieje ze teraz juz widzisz zalety funduszu SSAS ;)

Wróć do „Hyde Park”