O wszystkim na tematy prawne
ganilewe
Gastarbeiter

pomocy!!!

Postautor: ganilewe » 13 wrz 2011 14:21

witam!! kilka lat temu pracowałem w Wielkiej Brytani i otrzymywałem tam zasiłek na 2 dzieci, Po pewnym czasie rozpoczołem prace na własną działalnosć gospodarczą( wczesniej zatrudniony byłem przez biuro pośrednictwa pracy). Obecnie mieszkam w Polsce od trzech lat, kilka dni temu otrzymałem pismo Z Wielkiej Brytani w którym rzadądają zwrotu zasiłku na dzieci (około 8 tyś) rządanie swe motywują tym iż nie zgłosiłem iż założyłem własną działaność i powinienem oddać zasiłek za okres pracy na własną działaność. Sprawa ma trafić do sądu nie stać mnie na zwrot tych 8 tysiecy poniewaz moje zarobki w polsce sa za małe nie mam też oszczedności w banku, nie mam jak stawic sie w Angli zostaje mi tylko korespondencja.

co moge zrobić w tej sytuacji ??? czy mogą wyegzekwować ten dług?? pieniadze pobierane nalezały mi sie płaciłem podatki , w polsce żona nie pobierała zasiłku w tym czasie, a nie zgłosiłem faktu przejscia na prace na własną działalność ponieważ urzędnik z którym rozmawiałem poinformował mnie ze nie mam takiego obowiązku!!

kasia2409
Gastarbeiter

Postautor: kasia2409 » 13 wrz 2011 23:50

w sumie to musisz zaczac od zasilkow ,ktore pobierales na rodzine.
maja prawo egzekwowac dlug,poniewaz nie zastosowales sie do ich regul,podpisujac aplikacje.
moja rada jest taka,azebys posiedzial nad prawem miedzynarodowym,nad dokumentami ,ktore podpisales albo zasiegnal porady dobrego prawnika.
wiesz,tak jak mowie swoim klientom;latwo jest brac,ale ciezej jest oddawac.
nie chce cie pouczac,obrazac badz dolowac,ale kiedy zaczales swoja dzialalnosc to musiales natknac sie na pytanie dotyczace pobieranych zasilkow.
stety badz niestety,jestesmy w unii,i reka sprawiedliwosci dosiegnie nas na tym terenie.
mozesz pozwac pana,ktory wprowadzil cie w blad,albo dalej brnac w swoje klamstwa,bo ja ci jakos nie wierze.
mozesz sam sie bronic,zwalajac wine na niewiedze,ale ja uwazam,ze sciagales zasilki bezprawnie i myslales ,ze jak wrocisz do Polski to pamiec o Tobie zaginie i nikt cie nie znajdzie.Zastanow sie teraz kto cie podkablowal.
Kto podal twoj adres?
Pozdrawiam

Wróć do „Prawo”