O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
nakano
Gastarbeiter

Powrot do PL!

Postautor: nakano » 05 wrz 2011 18:38

Witam!

Za pare miesiecy wracamy z partnerka do polski po ponad 5 latach i troche mnie to przeraza! zastanawiam sie jak to sobie ulatwic.
Czy po takim okresie moge przed wyjazdem postarac sie o kilka £ od Wielkiej Brytani np zasilek, zwrot podatku, zwrot NI itd itp?
No i jeszcze sprawa samego juz powrotu a dokladniej transportu rzeczy bo troche sie tego nazbieralo. Jak to wszystko najtaniej przetransportowac?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 wrz 2011 09:36

no jak to dlaczego :!:
trzeba przeciez wyrwac wszystko co sie da :!:

jak juz nabierzesz tych benefitow to ja ci proponuje ubezpieczyc sie od smierci rodzicow tak jak inny przyglup pyta w innym watku - a noz widelec moze sie przekraca i cos ci wpadnie £$£$£

zlam se palec w pracy - odszkodowanie murowane £$£$£$

kupcie se vana - przewiez rzeczy do pl - wroc nim na wyspy - przypierd.. w hamulce zaraz za dover na zjezdzie z gorki, niech ci ktos w d... wjedzie - nastpne odszkodowanie pare klockow £$£$£

i wersja dla hardkorow - jeszcze malo popularna ale juz nie dlugo - zrob partnerce dziecko - ubezpiecz "rodzine" - no a dalej to juz sie domysl - trendy jest teraz wypadnanie z balkonow £$£$£$

possibilities are endless

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 06 wrz 2011 10:51

Wypadniecie z balkonu to durny pomysl - wtedy juz nie sprzedasz czesci...

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 wrz 2011 10:57

glownej czesci z glowki nie wymieniaja wiec jak dobrze przyceluje ...

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 06 wrz 2011 11:22

Nakano, nawet jeżeli zwrot NI za wasze przepracowane 5 lat byłby możliwy, to te 5 lat nie wliczałoby się wam do emerytury.

A co do zasiłku, to z jakiego tytułu? Są zasiłki dla niepełnosprawnych, dla szukających pracy, dla rodzin, ale dla wyjeżdżających? Nie przeginaj...

Co do transportu- szukaj firm kurierskich w Anglii - dzwoń i pytaj o cenę i sprawdzaj opinie i firmie.

Możesz też szukać firm spedycyjnych w Polsce zajmujących się transportem częściowym (nie pamiętam fachowej nazwy). Takie firmy często mają zlecenia na transport towaru z PL do GB i żeby nie wracać na pusto (a nie mają czym załadować całego tira) biorą na pakę po trochu wszystkiego. Są też strony internetowe (giełdy transportowe) ogłaszające dostępność takich transportów.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 wrz 2011 13:19

a ja sie tylko spytam znowu po co :?:

przeciez lepiej teraz wyrwac te pare funtow i miec na felgi i spojler do bemki niz potem jakakolwiek emeryture z uk :roll:
przeciez zus ma sie calkiem dobrze, kolega odlozyl kupe na prywatnym funduszu wiec nie ma sie co przejmowac nie :?:
zreszta do emerytury ma jeszcze ze 38 lat wiec malo go to obchodzi

drogie Panie - dawanie madrych rad ... (braklo mi slowa wiec zostawie puste) mija sie z celem, oni widza jedynie czubek wlasnych butow, nic dalej w przyszlosc ... liczy sie tylko to co teraz, zero fantazji w tych czasach

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 06 wrz 2011 13:31

banita pisze:glownej czesci z glowki nie wymieniaja wiec jak dobrze przyceluje ...

Ale to nie jest stuprocentowo skuteczne, niektorzy radza sobie jakos bez tej czesci i nawet wszystko wiedza najlepiej :lol:

kordian
Gastarbeiter

Re: Powrot do PL!

Postautor: kordian » 06 wrz 2011 14:27

nakano pisze:Witam!

Za pare miesiecy wracamy z partnerka do polski po ponad 5 latach

Zastanów sie nad tą decyzją...
Wskoczysz nagle w świat, w którym Twoje pretensje typu:" należy mi sie" nic już nie będą znaczyć.. Pozostanie Ci tylko poradnia psychologiczna we Wrocławiu..

Pozdrawiam

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 wrz 2011 14:58

na fure, skore i komore jest
jak zyli w osemke, robili jak woly i jedli jak w afryce to i na mieszkanie sie pewnie uzbieralo

jednego jeszcze nie rzokminili - jak oni to utrzymaja jak sie oszczednosci skoncza a roboty nie bedzie

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 06 wrz 2011 15:27

banita pisze: jak oni to utrzymaja jak sie oszczednosci skoncza a roboty nie bedzie

Roboty w Polsce nie brakuje - uwierz mi.
Natomiast na zachodzie Europy "robota', zaczyna sie już kończyć..
System taniego kredytu i opieki społecznej za bardzo rozpuścił ludzi.

Niebawem 3.14erdolnie Grecja, a cała checa sie zacznie jak runą Włochy!

Zacznie sie zero życia na kredycie i beneficie!

.. Anglicy zaczną w końcu myć gary w knajpach, a Amerykanie zrywać azbest z dachów...

:wink:

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 wrz 2011 15:55

alez ja ci wierze

w polsce zawsze byla robota - dla chcacego nic trudnego

i z grecja i z wlochami tez sie zgodze

jeno piszac o anglikach zapomniales o malym szkopule - tu sie placi £ a nie E - mgr ekonomi nie jestem wiec jak sie myle to niech mnie ktos poprawi ...

co do kredytow - szczegolnie hipotecznych - z checia chcialbym miec ich teraz 5 albo 10 ...

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 06 wrz 2011 16:35

banita pisze:jeno piszac o anglikach zapomniales o malym szkopule - tu sie placi £ a nie E - mgr ekonomi nie jestem wiec jak sie myle to niech mnie ktos poprawi ...

Ja nie pisałem o walucie, tylko o mentalności ludzi, którym wydaje sie,
że "brudną robote" zawsze odwalą emigranci z Europy Wschodniej.

Czy widział ktoś Anglika, Greka albo Włocha - który myje gary w knajpie przez 16gdz non stop, aby zarobić i spłacić jakąś rate kredytu???

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 wrz 2011 17:04

si senior

potwierdzam

osobnik tenze byl studentem, czas byl letni a kredyt tez studencki :lol:

w mojej pierwszej robocie (o dziwo) bylo ze 7 angoli, me polaczek, jeden pakistanczyk, jeden marokanczyk i 1 nepalczyk - wiec miejscowi w przewadze - i zeby nie bylo - mowimy o slabej robocie

Wróć do „Hyde Park”