Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
hardrocker

Konflikt domowy

Postautor: hardrocker » 18 paź 2010 11:15

Witam,
Mam do was pytanie. Opowiem w skocie oco chodzi.
Wynajmuje pokoj od rodziny z ktora nie mam zadnej umowy (poza pokwitowaniem) ktore dostaje co tydzien przy platnosci. Poznalismy sasiada ktory tu mieszkal i pozostal naszym kumplem mimo iz sie wyprowadzil. Dzien przed tym jak sie wyprowadzil poklucil sie z gostkiem ktory wynajmuje ten dom z agencji. Ta sama osoba tylko z tego wzglegu zabrania mi zapraszania go do siebie. Tlumaczac, ze Pan S. go obrazil i sobie jego w tym domu nie zyczy.
Czy prawnie ma do tego prawo? Twierdzi, ze wszyscy mieszkamywynajetego domu mamy takie same prawa. Rozumiem gdybym siedzal u niego w jego wlasnym domu za darmo, ale przeciez tak nie jest.
Powiedzcie prosze jak sie sprawa ma z perspektywy prawnej.
Dziekuje.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 18 paź 2010 12:11

Wedlug mnie ma prawo, on ustala zasady. Jak nie chcesz miec takich problemow, to wynajmij sobie mieszkanie.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 18 paź 2010 13:25

Jesli to on wynajmuje z agencji to nie sadze bys mogl zbyt wiele zrobic. Technicznie to w takim przypadku jestes jego lodgerem. Chyba - to zalezy od sytuacji.

Inna sprawa czy agencja wie ze on podnajmuje pokoj w domu ktory wynajal, bo moze nie miec do tego prawa, to zalezy od umowy.

deniro
Gastarbeiter

Postautor: deniro » 18 paź 2010 14:26

po pierwsze:jezeli ktos wynajmuje mieszkanie przez agencje jest upowazniony do przedstawienia dokumentu zezwalajacego na podnajmowanie mieszkania badz pokoi.dokument musi wystawic agencja jak tez landlord wtedy z prawnego punktu widzenia osoba ta jest upowazniona do podnajmu.

po drugie:nic nie wskorasz w zwiazku ze swoimi zachciankami bo jestes tylko panemX3.ewentualnie mozesz troche nabrudzic temu gosciowi jezeli nie posiada wyzej wymienionych dokumentow bo to nielegalne.

z mojego punktu widzenia gra nie warta swieczki 8)

hardrocker

Postautor: hardrocker » 18 paź 2010 16:47

Dziekuje Panowie za pomoc.
Gra nie jest warta swieczki, ale bambus jest czasem nie do zniesienia a ja mu przytakuje i pomagam od poczatku i to mnie juz troche irytuje.
Pozdrawiam,

Wróć do „Mieszkanie”