Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
fewka
Gastarbeiter

praca w laboratorium i inne slużby medyczne

Postautor: fewka » 29 sie 2010 13:01

Witam.

Mam pytanie do przedstawicieli służby zdrowia. Szykuję się do wyjazdu do Londynu, chciałabym pracowac w zawodzie w laboratorium diagnostycznym. W ogłoszeniach o pracę widnieje wymaganie rejestracji w HPC. Czy ktoś się już tam rejestrował? czy to jest niezbędne? pytam, bo to spory koszt. Z góry dziękuję za pomoc.

PiotrNowak
Gastarbeiter

Postautor: PiotrNowak » 31 sie 2010 22:09

Ktos mi bardzo bliski jest fizjoterapeuta w UK wiec moge cos doradzic odnosnie procesu rejsstracji w HPC ktory jest bardzo podobny dla wszystkich zawodow z branzy medycznej.

Rejestracja w HPC jest niestety absolutnie konieczna by pracowac w branzy medycznej (a diagnostyka medyczna do nich nalezy).

Koszt jest duzy i niestety nawet jesli uznaja polski dyplom (latwiej jak ma sie magistra z licencjatem bywa roznie) to prawie zawsze wyznaczaja tzw. probation period od 3 miesiecy do roku, co oznacza dla ciebie prace calkowicie za darmo...

Co ulatwia rejestracje: przysiegle tlumaczenie wszystkich kwalifikacji, dobre referencje, doswiadczenie w zawodzie i znajomosc wielu technik oraz angielski adres zamieszkania.

Sam proces rejestracja trwa plus minus 3 miesiace. Licencje odnawia sie co dwa lata.

Z doswiadczenia wiem ze bardzo ciezko zrobic tzw. probation period, bo szpitale zazwyczaj maja nadmiar kandydatow i preferuja swoich (to jest Anglikow).

Mimo wszystko jesli przebrniesz przez to wszystko i dostaniesz prace, to wynagrodzenie i perspektywy oslodza Ci te trudy.

Wróć do „Praca”