O wszystkim na tematy prawne
banita
Rezydent

Gdzie płacić podatki?

Postautor: banita » 18 mar 2010 12:50

Czy jest ktos kto z wiedzy lub doswiadczenia jest w stanie odpowiedziec na pytanie:

Bedac rezydentem podatkowym w UK i prowadzac na jej terenie dzialalnosc gospodarcza za prace wykonane na terenie Polski podatek dochodowy powinno sie zaplacic w Polsce czy w UK?

Jesli w UK to czy ktos mial w podobnej sprawie do czynienia z Polskim Urzedem Skarbowym i sprawe "wygral" tzn nie zaplacil w pl podatku?

no bo niby wg. ustawy o unikaniu podwujnego opodatkowania jesli nie otworzy sie na terenie pl zakladu to podatki powinno placic sie w uk ale ... jednak mowimy tu o polskich urzedach i polskim interpretowaniu prawa.

juzekbrona
Emigrant

Postautor: juzekbrona » 01 kwie 2010 01:44

Monte Carlo, Banita. Tylko Monte Carlo. A poza Europą Liberia.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 01 kwie 2010 01:47

Banita - nie sluchaj Juzka.

Ja po te Twoje podatki jutro wpadne... wieczorkiem.

Nie ma sprawy.

Zrob jakas tempure albo innego schabowego.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 01 kwie 2010 09:12

blondynek pisze:

jedyne odstepstwo (chyba) moglo by funckjonowac gdbys pracowal na terenie Polski wiecej niz 183 dni
... tygodniowo, jak PRAWDZIWY Polak na dorobku :lol:

aina24
Rezydent

Re: Gdzie płacić podatki?

Postautor: aina24 » 02 kwie 2010 15:15

banita pisze:Czy jest ktos kto z wiedzy lub doswiadczenia jest w stanie odpowiedziec na pytanie:

Bedac rezydentem podatkowym w UK i prowadzac na jej terenie dzialalnosc gospodarcza za prace wykonane na terenie Polski podatek dochodowy powinno sie zaplacic w Polsce czy w UK?

Jesli w UK to czy ktos mial w podobnej sprawie do czynienia z Polskim Urzedem Skarbowym i sprawe "wygral" tzn nie zaplacil w pl podatku?

no bo niby wg. ustawy o unikaniu podwujnego opodatkowania jesli nie otworzy sie na terenie pl zakladu to podatki powinno placic sie w uk ale ... jednak mowimy tu o polskich urzedach i polskim interpretowaniu prawa.

no wlasnie mowimy tu o polskim prawie wiec niestety nie znam sie..
chociaz od 2004 wszyscy jestesmy under Treaty of Rome i podlegamy prawu EU, dwoch podatkow nie mozesz placic ale jak bedziessz cicho siedzial i nawet jak Ci teraz nie odliczaja a potem machna duzy rachunek to bedziesz mial duzo biegania po urzedach, moja mama tak miala nic nie mowili przez pare lat a teraz kare karza placic czyli w sumie dwa razy wiecej sprawa w toku... lepiej nie chowac sie tylko wszystko pozalatwiac na czysto bo niestety nie mozna liczyc na to, ze jak teraz ci nic nie mowie to dali ci spokoj... zadzwon tam moze lub maila wyslij z tym samym pytaniem..

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 kwie 2010 10:40

ehh... :) przeca dzwonilem :) i ... sie zapytalem na forum bo tyle wiedza co nic
czytalem ustawy, interpretacje naczelnikow US itp itd. i oczywiscie wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze podatki placie sie w uk ale ... mam nadzieje ze to nie ja znowu bede odkrywal niezglabione zakamarki prawa

banita
Rezydent

Postautor: banita » 06 kwie 2010 12:53

tutajszym tax office to ja sie w ogole nie przejmuje, ja poprostu nie lubie listow pisac i znaczkow skarbowych lizac :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 06 kwie 2010 14:35

Oj Banita - popros Ewazraju - na 100% Ci polize.....

:lol:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 06 kwie 2010 19:47

napisz email i zachowaj kopie dla siebie, jak Ci odp a nawet jak nie to potem jak w razie by kazali Ci kare placic ze nie placiles to bedziesz mial dowod, ze pytales czyli Twoja czesc done.. unikniesz kary nawet jak Ci nie odp to przeciez Ty pytales ... mi taka kopia maila od tutora zycie ostatnio uratowala... nie patrz na znaki na niebie, gwiazdy, horoskopy tylko tawrdo po ziemi trzeba chodzic... :lol: romantycznym tylko z kobita w nocy w dzien jak chlop z jajami :wink:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 06 kwie 2010 20:23

banita pisze:ehh... :) oczywiscie wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze podatki placie sie w uk ale ... mam nadzieje ze to nie ja znowu bede odkrywal niezglabione zakamarki prawa

ale i tak banito darling milo slyszec, ze taki romantyczny jestes .. a te zakamarki prawa to i moje hobby :wink: widzisz jak my duzo wspolnego mamy :D

tylko szkoda ze ci ten kaktus wyrosl bo nie byloby chyba zbyt przyjemnie jak cos :?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 07 kwie 2010 09:44

1. nie mi wyrosl
2. z kaktusami jak z wypustkami

Ewaaa09
Gastarbeiter

Postautor: Ewaaa09 » 08 kwie 2010 16:25

witam, trochę informacji na ten temat na stronce:

http://go-getter.info/pl/content/rozlic ... j-brytanii
pozdrawiam serdecznie :)

Wróć do „Prawo”