O wszystkim na tematy prawne
marktailor
Gastarbeiter

Benefity z UK vs. podwójne opodatkowanie

Postautor: marktailor » 22 wrz 2009 18:44

mam taką sprawę - wracam do Polski za parę dni i zastanawiam się nad benefitem z UK, który ponoć można pobierać w Polsce jeszcze przez jakiś czas po przyjeździe, coś w rodzaju zasiłku dla bezrobotnych. można to załatwić via Polski urząd pracy, tylko mam taki dylemat:
w Polsce nigdy legalnie nie pracowałem, nie mam NIPu i nigdy tam nie zgłaszałem, że jadę zagranicę, więc dla skarbówki teoretycznie "nie istniałem". obawiam się jednak, że jeśli pójdę do urzędu w sprawie ww. benefitu z UK to jakby sam siebie zadenuncjuję i mogą się zacząć problemy z zaległym podatkiem dochodowym, który powinienem był płacić w Polsce pracując w UK (podwójne opodatkowanie) - czy moje obawy są słuszne? czy rzeczywiście sprawa podatku może "wyjść" kiedy tutejszy Job Centre/IR&C podeśle naszym urzędasom zaświadczenie o mojej pracy w UK i zarobkach? nie chciałbym stracić na swoim cwaniactwie, ale przyznam, że te parę funciaków by mi się przydało.
czy ktoś z Was już to przerabiał, lub się choć trochę orientuje w materii?

z góry dziękuję za sensowne wypowiedzi i brak trollingu
pozdrawiam

Wróć do „Prawo”