Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Piaskun20
Gastarbeiter

Self employed - kilka pytań o wysokość podatku itp.

Postautor: Piaskun20 » 08 lut 2009 22:49

Witam!
Gubię się w tym wszystkim i prosiłbym o jakieś rzeczowe informacje oparte na moim przypadku. Jestem kurierem. Moje zarobki kształtują się w ten sposób:
średnio w tygodniu zarabiam 500 funtów, czyli 2k miesięcznie.
Z czego na rękę dostaję około 1600 ponieważ jeżdżę samochodem firmowym i potrącają mi za:
vehicle rent: -50 + 15%vat
insurance: -15 + 15% vat
recowery/windscreen: -4
insurance excess: -25
mobile data deposit: -10
gps deposit: -10
Interesują mnie tylko te 2 pierwsze potrącenia, co mogę z nimi zrobić, bo z pozostałymi raczej nic się nie uda wymyślić.
Ponadto dostaję fuel supplement w wysokości około 15F tygodniowo.
Jak łatwo obliczyć na rękę w tygodniu dostaję około 400 funtów.
Po kilku miesiącach napewno przekroczę próg 5200F, jakiej wysokości podatek będę musiał wtedy zapłacić?
W ciągu tygodnia spalam średnio paliwa za 120 funtów. Spokojnie robię te 800-1000mil. Wszystkie trasy jakie zrobiłem mam wydrukowane na koniec tygodnia tzn. o której gdzie byłem, co wziąłem, gdzie zawiozłem itp.
W jaki sposób mogę rozliczyć się z paliwa? Czy od mileagu, czy z rachunków(jesli z rachunków czy muszą to być vat receipt, czy mogą być zwykłe, jeśli od mileagu to w jkai sposób)? Czy mogę odliczyć sobie ubezpieczenie tego samochodu?to narazie tyle. Zżera mnie te paliwo niestety, i jeśli dałoby się to odliczyć, byłoby ok, jeśli nie to muszę szukać coś innego.
Pozdrawiam, i z góry dzięki za odpowiedzi.

Wróć do „Praca”