Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Mantus
Gastarbeiter

Home Office

Postautor: Mantus » 14 gru 2008 22:10

Cześć, mam pytanie, mój przyszły pracodawca powiadomił mnie ze on załatwia wszystkie sprawy związane z rejestracją w UK, czyli między innymi Home Office, odbywa się to tak że zabiera mój dowód osobisty, jedzie tam i mnie rejestruje, czy to jest legalne? i czy można ufać takiemu pracodawcy? Bo może przecież pod groźbą nieoddania dowodu mniej mi płacić itd. Co o tym myślicie?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 14 gru 2008 23:08

Probuje Cie oszukac. Wyrobienie Home Office to jest Twoj obowiazek.
Pod zadnym pozorem, nie dawaj nikomu paszportu, bo ktos moze na Ciebie np zalozyc konto, wziasc kredyt i tysiace innych rzeczy, przez ktore potem bedziesz miec klopoty.

Jak wyrobic WRS (Home Office) gdzies jest napisane na forum

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 15 gru 2008 12:17

Ehm... Slyszalem lata temu o pracodawcach ktorzy rzeczywiscie tak robili, tzn wypelniali za pracownika formularz, brali zdjecia, dowod i wysylali do HO. Tak ze nie zarzekalbym sie. Natomiast to jest proste - powiedz pracodawcy ze chcesz to sam zalatwic, a jesli chce miec pewnosc ze sie zarejestrujesz )bo zazwyczaj o to chodzi) to wypelnij to przy nim po prostu. Wysylasz poleconym (najlepiej) wiec bedziesz mial tez dowod nadania.

JORDIN17
Emigrant

Postautor: JORDIN17 » 15 gru 2008 13:37

Zeby zostac po bezpiecznej stronie nic nikomu nie dawaj,zadnych dokumentow itd.Sam przeciez mizesz to zrobic poza tym chyba nigdzie nie trzeba jezdzic tylko wydrukowac formularz,wypelnic i wyslac i juz.mi ostatnio ukradli portfel w ktorym m.in.byl dowod osobisty,teraz sie boje ze ktos moze skorzystac z niego,moich danych itd.Wiec nie mu nie dawaj a najlepiej to zalatw to zanim on cie jeszcze raz poprosi o dowod wtedy nie bedzie problemu,pokaz mu tylko kwitek z poczty i juz.

Mantus
Gastarbeiter

Postautor: Mantus » 15 gru 2008 14:32

No tak, lepiej nie ryzykować, a mógł bym prosić o małą łopatologiczną instrukcje obsługi poczty w UK? tzn jak załatwić ten postal order, i jak wysłać dokumenty (list, paczka, kartka pocztowa O.o?)

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 15 gru 2008 15:42

bierzesz z poczty (powinno lezec przy okienku albo na stoliku) taki dlugi papierowy kwitek: jeden granatowy :International signed for albo srebrny Special Delivery, wypelniasz go(wpisujesz swoje dane i dane odbiorcy - Home Office.
Do koperty formatu A4 wkladasz wypelniony wniosek (pobierz ze strony Home Office),wloz dowod osobisty albo paszport, chyba dwa zdjecia podpisane z tylu i dokument od pracodawcy poswiadczajacy twoje zatrudnienie i chyba kopie kontraktu.
Powiedz na poczcie ze chcesz zaplacic za rejestracje w Home Office a oni juz ci pomoga.....no i chyba tyle :wink:

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 15 gru 2008 15:52

aha..........

paczki nie wysylaj Royal Mail, bo cena za nia przekroczy koszt zawartosci :lol:

Do Polski lepiej wybrac sprawdzone firmy "paczkowe" :P
np www.bluefenix.co.uk

a pocztowek nigdy nie wysylalam ale popros o znaczek (the stamp) do Polski i juz ci dadza co potrzebujesz :lol:

Dokumety ZAWSZE wysylaj rejestrowana przesylka (International Signed For)

Pozdrawiam :P

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 15 gru 2008 21:21

...ale on wysyla do Home Office a nie do Polski 8)

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 16 gru 2008 00:23

no pytal ogolnie o obsluge poczty angolskiej no to mu napisalam :lol:

Mantus
Gastarbeiter

Postautor: Mantus » 16 gru 2008 00:34

dzięki za pomoc :):)

Wróć do „Praca”