Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
agula1980
Gastarbeiter

Self employed - jak zamknąć działalność?

Postautor: agula1980 » 16 cze 2008 14:36

Witam-w jaki sposob i gdzie moge zamknac dzialalnosc self-employed mojego brata.On zostaje w Londynie do konca czerwca-dodam ze nie mowi on wogole po angielsku i sam nic nie zalatwi.Dzwonilam juz do revenue ale oni chca rozmawiac z nim a on nie potrafi.....Dziekuje

rbiegala
Gastarbeiter

Postautor: rbiegala » 16 cze 2008 16:42

Sa 3 sposoby:

1. Zadzwon na Self assessment helpline: 01619319070 i popros by umowili go na spotkanie w HMRC enquiry centre. Podaj jego dane i powiedz ze go reprezentujesz i tlumaczysz. Oni wowczas wysla emaila do najblizszego HMRC wg miejsca zamieszkania brata i w ciagu 3-5 dni oddzwonia z tego najblizszego biura i powiedza kiedy nalezy przyjsc na spotkanie w HMRC i zglosic to.

2. Idz do najblizszego HMRC i umow wizyte dla brata.

3. Napisz list do HMRC, ktorego dokladnie dnia brat konczy pracowac jako self-employed i wyslij poleconym na adres:
HM Revenue & Customs
Self Employment Services
Benton Park View
Newcastle upon Tyne
NE98 1ZZ

Oczywiscie niech brat podpisze ten list, ze to jest list od niego. Ze on powiadamia HMRC o tym fakcie.

Pamietajcie ze i tak za rok brat dostanie Tax Return do wypelnienia, bo pracowal po 6 kwietnia jako self-employed.

Pozdrawiam
Robert

agula1980
Gastarbeiter

Postautor: agula1980 » 16 cze 2008 19:50

Dziekuje Ci Robert za pomoc,wiem ze bedzie musial sie rozliczyc,pewno ja go rozlicze i wysle mu tylko do podpisania... :)

Wróć do „Praca”