O wszystkim na tematy prawne
uziczek
Gastarbeiter

Zasiłek dla bezrobotnego?

Postautor: uziczek » 22 maja 2008 14:28

Witam serdecznie,
mieszkam i pracuje w Zjednoczonym Królestwie od 2 lat bez przerwy. Z takich, a nie innych powodów zamierzam wrócić do Polski. Jakoże zarówno jak i Polska jak i Anglia należą do członków Uni Eurpejskiej, to dlatego też mam zapytanie co do czasu poszukwiania pracy po powrocie. Okresu bezrobocia!
Co mówi na ten temat prawo? Czy przysługuję mi się zasiłek? Próbuje się doczytać na forach, ale nie umiem, a słyszałem, iż nalezy wypelnic druk z rodziny E ? Czy to prawda? Jaki to druk dokładnie? Gdzie go mogę dostać i gdzie go złożyć po powrocie do kraju?
Pozdrawiam

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 23 maja 2008 14:24

Witam,
Jednego nie rozumiem - dlaczego chcesz rejestrowac sie w polskim Urzedzie Pracy na angielskim formularzu? Jestem angielskim prawnikiem nie polskim ale z ogolnej znajomosci polskiego prawa nie widze sytuacji w ktorej status bezrobotnosci w UK dawal jakiekokowliek korzysci w Polsce (w sensie jakichs dodatkowych swiadczen np). Chy ba wrecz odwrotnie – w Polsce zasilek dostaje sie przez okreslony czas, wiec udawadnianie posiadania ‘stazu’ na bezrobociu nie daje nic dobrego a wrecz odwrotnie. Czy chodzi ci o ciaglosc okresu do emerytury? Moze czegos tu nie dostrzegam ale trudno mi znalezc podstawe do tego by do UP zanosic angielski druk.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 maja 2008 17:15

Jack, on pracuje od 2 lat w UK a po powrocie do Pl chce sie zarejestrowac jako bezrobotny.

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 23 maja 2008 20:18

OK. Chyba nadinterpretowalem. Ale szukalem jakiego zwiazku z tym formularzem (dlaczego angielski w Polsce) .

uziczek
Gastarbeiter

Postautor: uziczek » 25 maja 2008 01:28

Dlaczego angielski. Myślę, że to musi być angielski, ponieważ pracowałem w Anglii a nie w Polsce te dwa lata. A przeciez Anglia należy do Uni Europejskiej, zatem wg mnie powinienem (ale sie nie znam) dostać zasiłek jako osoba bezrobotna. Już się dowiedziałem, że druk o który się pytałem wczesniej to druk E 301, tylko co dalej, ha? Jestem w ".".

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 25 maja 2008 01:59

To wobec tego proponuje zadzwonic do polskiego UP i zapytac czy osoba ktora sie rejestruje ma to robic na zagranicznym formularzu jesli przebywala za granica. Ja jakos dalej nie wiedze zwioazku.... Czlowiek przychodzi i sie rejestruje - kto i po co ma pytac o robil wczesniej i gdzie wyjezdzal... Ja sie nie znam na polskim prawie az tak (prawo administracyjne) wiec sprawdzic chyba trzeba u zrodla tj w polskim UP...... ale nie mam pewnosci - nie chce w blad wprowadzic.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 25 maja 2008 08:46

Rejestrujac sie jako bezrobotny w Pl musisz udowdnic ze pracowales a tym samym masz prawo do pobierania zasilku. Rowniez nie widze dlaczego mialbys rejestrowac sie na formularzu z UK.

Osobna sprawa jest udowodnienie ze pracowales - w UK na szczescie nie istnieje taki genialny wynalazek jak "swadectwo pracy". Doradzalbym ci zglosic sie do bylych pracodawcow i poprosic o list potwierdzajacy ze pracowales dla nic w okresie od-do. Pamietaj ze dla polskiego urzedasa list musi byc z pieczatka! Im wieksza tym lepsza :D

Od pracodawcow dostajesz P45. Jesli masz ich kopie to na nich tez jest okres pracy (i, niestety, kwotaz zarobkow, dlatego srednio sie nadaja do tego celu, ale w ostatecznosci...).

Powodzenia w walce z polska hydra biurokracyjna ;)

uziczek
Gastarbeiter

Postautor: uziczek » 25 maja 2008 11:07

Aby w Polsce dostać zasiłek należy przepracowac minimum rok, prawda? Prawda! A wiec jesli wykaze, ze pracowalem ten rok, i dluzej (oczywiscie legalnie) to przez trudny poczatek pierwszego, dwoch msc'y po powrocie do Polski moglbym odbierac nalezny zasilek.
Co ma do tego angielski dokument e301, papier, swistek etc (?) to to, że rowniez jest w Polsce akceptowany gdyz jest to "ponoc" uniwersalny druk dla calej UE, w tym Polska !!

Nie wiem jak inaczej moge zapytac?
W czerwcu bede na urlopie, pojde do tego Urzedu Pracy i sie dowiem - wtedy napisze co sie dowiedzialem.

Pozdrawiam

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 25 maja 2008 18:55

No mozesz miec racje, ze w calej unii jest taki sam nie widzialem go nigdzie wiec nie wiem ale...
pracowales tutaj rok (lub dluzej) placiles podatki tutaj ? poniewaz wyjezdzasz pewnie zglosiles sie po tax credit lub jak kto woli zwrot podatku, wiec ten nalezny zaplacisz w polsce. Jest bardzo prawdopodobne, iz po zaplaceniu go w polsce przez 2 miesiace szukania pracy dostaniesz zasilek. Oczywiscie zakladam, ze tu placiles 20% podatku i tylez samo zaplacisz w polsce.

pozdrawiam

catisia
Gastarbeiter

Postautor: catisia » 25 maja 2008 19:35

Jednej rzeczy sorry moze nie rozumiem ale jaki jest sens rejestrowania sie w polsce jako bezrobotny?? zeby miec go mniej??
Czy nie oplaca ci sie bardziej zarejestrowac jako osoba nie pracujaca w UK zeby wysylali ci pieniadze na konto np. i pobierac te pieniadze z konta w PL? a kiedy juz znajdziesz prace wyrejestrowac sie w tutejszym biurze?

Nie wiem jak to dokladnie wyglada czy tak jak w polsce ze musisz zglaszac sie co tydzien. Ale jak dla mnie mimo iz jestesmy w Uni nic z tego nie wynika:) przykre ale prawdziwe. Co z tego ze pracowalam w Polsce przez iles tam i mam na to papier. Jak przyjechalam do UK to nie dostane ani bezrobotnego ani swiadczen na dziecko ani nic o ile nie zaczne tu pracowac i iles tam nie przepracuje.

Polecam aby ktos z bliskich zorientowals ie jak to wyglada w polsce i jakie dokumenty potrzebujesz.

Wróć do „Prawo”