Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
ding366
Gastarbeiter

Zwrot podatku - agencja budowlana

Postautor: ding366 » 30 mar 2008 12:44

Witam wszystkich. Pracowalem w wakacje dla dwoch agencji budowlanych, bylem tylko na 2,5 miesiaca bo studiuje w Polsce. Zarabialem brutoo 5,85-6,50.
Netto wychodzilo mi 3,9-4,3.Strasznie marne pieniądze, przez to niewiele odłozylem... Powiedziano mi ze dostane zwrot podatku z Anglii( tuż przed moim wyjazdem weszła nowa ustawa podatkowa), nie mialem tam naszego odpowiednika numeru NIP tylko ten zastepczy przyznawany przez agencje.
Chcialbym się w przyszlym tygodniu zwrocic do jednej z firm w Warszawie, ktora taki podatek za jakas tam oplata pomaga odzyskac.
jednoczesnie ktos mi powiedzial ze jak sie pracuje dla agencji budowlanej to podatku nie mozna odzyskac.
Pieniadze te sa mi bardzo potrzebne, prosze o pomoc - wiec jak?moge sie zwrocic do tej firmy czy nie? Co musze miec ze soba zeby tam isc i to zalatwic?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Seweryn

rbiegala
Gastarbeiter

Postautor: rbiegala » 30 mar 2008 20:03

Ale Ci bajek naopowiadali. :lol:

Jesli pracowales tylko 2,5 miesiaca i nie miales numeru ubezpieczeniowego i UTR to pewnie sciagali wiekszy podatek 30%.
Sprawdz to w swoich papierach.

Skoro zarabiales tyle na godzine to brutto zarobiles mniej niz 5225 funtow. A to jest kwota wolna od podatku. Wobec tego nalezy ci sie caly zwrot podatku.

Pozdrawiam
Robert

ding366
Gastarbeiter

Postautor: ding366 » 31 mar 2008 16:21

hm a co w takim razie musze zabrac ze soba do firmy, ktora zajmuje sie sciaganiem zwrotow podatkow? Zaznaczam od razu ze moje payslipy zostaly w Anglii i teraz juz pewnie ich nie ma, nikt mi nie powiedzial ze musze je wziac ze soba. Czy dostane oz skarbowki brytyjskiej jakies papiery na moj polski adres?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 01 kwie 2008 13:12

W najprostszej wersji formularza do HMRC wypelniasz tylko gdzie i od kiedy do kiedy pracowales a takze ile zarobiles. Reszta zajmuja sie juz oni, tzn sami sciagaja wlasciwe dane i licza ile zwrotu ci sie nalezy a nastepnie wysylaja czek pod wskazany adres (w kazdym razie bylo tak trzy lata temu kiedy ja o to wystepowalem).

Formularz mozesz sciagnac ze strony HMRC i wyslac do nich poczta. Nie potrzebujesz posrednictwa firm ktore wezma od ciebie kase za nic.

Wróć do „Praca”