O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 29 maja 2008 21:00

Uzywasz okreslen pejoratywnych w stosunku do ludzi innej rasy. Juz z tego wynika iz czujesz sie kims lepszym od nich... dziecino.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 29 maja 2008 21:41

Marc naprawde caly czas wydaje mi sie, ze przez te wlasnie 4 lata za bardzo wpoiles sobie ten anty-rasizm za wszelka cene.
Wszedzie widzisz rasizm... to troche jak gra w pomidor, pamietasz jak to szlo...

Pozdrawiam

czarnas
Emigrant

Postautor: czarnas » 29 maja 2008 22:28

Marc nie szukaj podtekstów tam gdzie ich nie ma.Faktycznie może jestes przewraźliwiony w temacie "rasizm"-małe sprostowanie dla Ciebie odemnie!- nie wymiotuje na widok innej narodowości,nie wyzywam ich na ulicy,nie pluje na odległość,nie brzydze się kiedy otrze się o mnie w autobusie czy to jest rasizm??? sam powiedz?- bo może błędne znasz formułki na ten temat.Może nie czytaj tyle tylko popatrz na świat,z doświadczeń i ze świata ludzie się uczą,ksiąźki i formułki to nie wszystko.Nie mozesz mnie oceniac jako rasistke,sory po jednym zdaniu,że mówie na ciemno skórych "ciapek" coś tu jest nie tak.Bo jeśli nawet sugerujesz się formułkami,to chyba obszerniej sa napisane.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 29 maja 2008 23:17

No nie wytrzymam.

Nazywasz Hindusow per "ciapactwo".

odpowiadajac na twoje pytanie: TAK, TO JEST RASIZM.
Nie musisz do tego pluc na czyjs widok.

Czy gdyby ktos okreslal cie slowami "polaczek" albo na przyklad "cholerny Polak" (podobne zabarwienie emocjonalne) to uwazalabys ze nie jest to dyskryminacja ze wzgledu na narodowosc?

To nie jest istotne to TY o tym myslisz, tak jak nie jest istotne ze przez slowo "Nigger" nie rozumiesz niczego zlego. Istotny jest ODBIOR tego slowa przez innych. Slowo "ciapactwo" jest slowem pejoratywnym.

W tej chwili trace cierpliwosc - zobacze jeszcze raz slowo "ciapactwo" to bede cie nazywal rowniez pejoratywnie. Nie "polaczek" bo wywodzimy sie z tej samej nacji ale wymysle dla ciebie cos ekstra, badz pewna. Moze jak poczujesz na wlasnej skorze co to znaczy byc traktowanym z lekcewazeniem to do ciebie dotrze.

Brain:
Dziekuje uprzejmie, rasizm widze tam gdzie sa rasisci. Nigdzie wiecej. Nie jest dla mnie rasizmem ze na 2 kandydatow do pracy prace dostanie ten bialy (jesli jest lepszy), co sugerowales w innym temacie. Rasizmem jest nazywanie Hindusow "ciapatymi", Murzynow "czarnuchami" czy stwierdzenia typu ze smierdza czy ze sa glupi. Tego typu stwierdzenia padaj z ust i klawiatur Polakow dosc czestro niestety. Wielokrotnie zwracalem na to uwage zarowno w real-life jak i w necie. Nie tolerowalem rasizmu, nie toleruje rasizmu i tolerowac nie bede.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 29 maja 2008 23:40

Marc, ja takze, z ta roznica, ze otwarcie powiem do Ciemnoskorego - Brudas jezeli bedzei nieumyty i smierdzacy. A jak on to odbierze mam w d.... przestanie smierdziec zaczne go traktowac jak czlowieka.

Pozdrawiam

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 29 maja 2008 23:45

1. Ja nie powiem brudas ani do ciemnoskorego ani jasnoskorego. To kwestia wychowania jak i poszanowania czyichs uczuc.

2. Alez nie mam nic przeciwko zebys robil z siebie chama - tyle ze rob to tez w stosunku do np. kumpla Polaka ktory ma zwyczaj nie prac skarpetek przez tydzien (zakladajac oczywiscie ze takowego masz).
Bo o to wlasnie chodzi - o ROWNE traktowanie ludzi bez wzgledu na kolor skory.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 29 maja 2008 23:53

Nie martw sie podalem przyklad Ciemnoskorego bo wlasnie taki najbardziej sie za takowe okreslenie zirytuje. Jak bialy bedzie brudny tez tak uslyszy zaden problem. Nie wiem co ma wychowanie do nazywania rzeczy/sytuacji po imieniu, slowo brudas wywodzi sie od slowa brud i zadne z nich nie zostalo uznane za wulgarne a uzywane punktowo i slusznie nie powinno nawet wzbudzac obuzenia.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 30 maja 2008 10:04

Iles postow wstecz - czarnas, nie nazywaj mnie 'kolezanka z postu', bo ja staram sie nie miec 'kolezanek', ktore uzywaja takiego slownictwa jak Ty. Tak, zgadlas, Hindusa nazywa sie Hindusem, tak jak Polaka Polakiem - takie to dla Ciebie trudne?

Ciekawa jestem, jakie slowo jest wg Ciebie bardziej obrazliwe niz 'ciapek'?

Caly czas powtarzam, nie musimy sie lubic, bo to nieosiagalne, ale zachowujmy sie jak cywilizowani ludzie-szanujmy sie nawzajem, bez wzgledu na kolor, narodowosc czy religie.

czarnas
Emigrant

Postautor: czarnas » 30 maja 2008 12:47

AnkMak:- jesli przeczytasz uważnie posty dowiesz się jakie określenie wg mnie i dla mnie jest bardziej obraźliwe.Po drugie,każdy ma prawo mieć awoje zdanie,może dlatego tez nie masz koleżanek,bo nie umiesz słuchać i dać komuś wolność wypowiedzi i tego by ktoś miał swoje zdanie.

czarnas
Emigrant

Postautor: czarnas » 30 maja 2008 13:02

W tej chwili trace cierpliwosc - zobacze jeszcze raz slowo "ciapactwo" to bede cie nazywal rowniez pejoratywnie. Nie "polaczek" bo wywodzimy sie z tej samej nacji ale wymysle dla ciebie cos ekstra, badz pewna. Moze jak poczujesz na własnej skórze co to znaczy być traktowanym...

MARC- waż troche słowa,teraz to tymnie dyskryminujesz, za błedne rozumowanie przez ciebie mojej wypowiedzi.Forum jest od wypowiadania i dzielenia sie swoimi poglądami i nie tylko.Słowa twoje,podchodza pod groźbe,że jeśli jeszcze raz usłyszysz słowo "ciapak"-to....nie umiesz wysłuchiwac,czyichs opini to nie słuchaj.ale nie dyskryminuj mojej wypowiedzi,mozesz skrytykować wypowiedzieć swój pogląd na ten temat okej,jesteśmy dorosłymi ludźmi,ale nie posuwaj się di tego typu słow.Każdy ma prawo miec swoje zdanie,ale jeśli się kogos nie zna to nie rzuca się błędnych określen.Z tego co widze napiszesz mi że to nie jest dyskryminacja,napewno tak bedzie,ale to jest dyskryminacja i odbieranie mi prawa własnego zdania i wypowiedz.Jako człowiek oczytany i madry za jakiego się uwazasz bo tak mysle po stylu wypowiedzi i pisania,gubisz kulture osobista.Powtórze jeszcze raz mam prawo do swojego zdania i własnych refleksji na różne tematy,tak jak kaźdy ma prawo mnie skrytykować,ale posuwanie się za daleko nie jest na miejscu, jesle nie umiesz rozmawiac na tematy to nie rozmawiaj.I waż słowa.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 30 maja 2008 16:37

czarnas pisze:AnkMak:- jesli przeczytasz uważnie posty dowiesz się jakie określenie wg mnie i dla mnie jest bardziej obraźliwe.Po drugie,każdy ma prawo mieć awoje zdanie,może dlatego tez nie masz koleżanek,bo nie umiesz słuchać i dać komuś wolność wypowiedzi i tego by ktoś miał swoje zdanie.

czarnas, kolezanki to ja mam, nie martw sie, ale o troszeczke innym spojrzeniu na swiat. Miej swoje zdanie, ale wyrazaj sie jak kulturalny czlowiek - chyba prosty uklad?

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 30 maja 2008 16:42

jako rozwiazanie sporu proponuje zapasy w kisielu. moge sedziowac ?:P

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 30 maja 2008 16:43

moze w kefirze :)

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 30 maja 2008 16:45

Przykro mi chlopaki - przedstawienia nie bedzie! To wbrew moim zasadom moralnym!!!

...bo ja nie lubie kefiru... kisielu tez nie...

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 30 maja 2008 16:50

brain: moze w kefirze

moze mam zgadnac kto sie zglasza do zlizywania tego co zostanie ?:P

AnkaMak ...bo ja nie lubie kefiru... kisielu tez nie...

szanuje twoje przekonania moralne ... niech bedzie bloto :P

Wróć do „Hyde Park”