O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Diverse
Gastarbeiter

Postautor: Diverse » 23 sie 2012 12:16

NVQ - mógłby mi ktoś trochę rozjaśnić ten temat?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 sie 2012 12:24

Kwalifikacje zawodowe. Roznego typu kursy zawodowe.

Diverse
Gastarbeiter

Postautor: Diverse » 23 sie 2012 12:25

No to się zgadza :P O takie coś mi chodzi.

maya
Rezydent
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 23 sie 2012 13:49

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 23 sie 2012 17:23

Za glowe to mozna sie zlapac kiedy czyta sie historie ludzi konczacych dwa kierunki studiow i pracujacych na kasie w tesco, lub doktorow na kursach spawaczy.

Ale on waha się nas dokończeniem TECHNIKUM, a Ty chwalisz jego podejście do życia - ot mi wejście w dorosłość z wykształceniem gimnazjalnym.

Ja uważam, że jakieś wykształcenie (czy zawodowe, czy średnie z zawodem czy wyższe) mieć trzeba.

Odpowiedz sobie (do założyciela tematu) co zrobisz, kiedy bez wykształcenia weźmiesz się za pracę fizyczną (żeby nie marnować czasu na naukę), a nagle zdrowie przestanie na to pozwalać. Wykształcenie gimnazjalne w CV szału na pewno nie zrobi.

Diverse
Gastarbeiter

Postautor: Diverse » 23 sie 2012 17:37

Równie dobrze mogę sobie odpowiadać na pytanie co zrobię jeżeli utnie mi ręce a ja będę chciał jeździć samochodem bo bez tego moje życie nie ma sensu. Wiesz moim zdaniem głupie podejście ale to tylko moje zdanie. A co do wykształcenia nie jesteśmy jakimiś robotami żeby robić to co przyjęło się za podstawowe czyli wykształcenie bo wszyscy tylko na to patrzą a naprawdę wiele jest ludzi którzy go nie potrzebują bo powiedz mi co ci da matura co ci da polski co ci da historia oraz biologia co ci to da przy tym co chcesz robić w przyszłości mi chodzi tylko o start chcę dobrze zacząć bez wykształcenia jak zrobię te kursy to będzie już łatwiej.

Diverse
Gastarbeiter

Postautor: Diverse » 23 sie 2012 17:40

Bez przesady ale w polskich technikach patrzy się głównie pod kontem przedmiotów które są ciągle powtarzane od szkoły podstawowej po co to wszystko po co to samo dryłować przez te lata. A dla ludzi którzy są pewni tego co będą robić jest tylko zawodówka w której i tak mało kto co wynosi. Bo przecież nie o to chodzi żeby przesiedzieć te lata bo tu mi lepiej tylko żeby w końcu zacząć działać.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 24 sie 2012 08:21

NoToCo, on ma racje. Do tego zeby bnyc np. dobrym mechanikiem czy kafelkarzem naprawde nie jest potrzebna historia, matematyka i jezyk polski. W Pl jest \"kult\" wyksztalcenia dla wyksztalcenia, i to najczesciej polegajacego na debilnym nabijaniu glow encyklopedycznymi faktami.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 24 sie 2012 08:44

To wiem, bo sama uczyłam się na pamięć fotosyntezy jak wierszyka po chińsku, bo nic z tego nie rozumiałam.

Nie zmienia to jednak faktu, że wykształcenie gimnazjalne (jeszcze kilka lat temu byłoby to wykształcenie podstawowe) to moim zdaniem kiepski start w życie.

Dla mnie matura jest jak klucz, który nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Kończąc technikum też można robić kursy. Praktyki bardzo ułatwiają znalezienie pierwszej pracy - ja właśnie dzięki praktykom znalazłam pierwszą pracę jeszcze w Polsce (przed ukończeniem szkoły) i po przyjeździe do UK było mi ciut łatwiej coś znaleźć bo miałąm co wpisać do CV (zawód, praktyki + 3 m-ce pracy w zawodzie).

Diverse
Gastarbeiter

Postautor: Diverse » 24 sie 2012 09:17

No tak tylko że ja nie chcę mieć 3 lata w plecy i gówno za przeproszeniem się nauczyć bo to dla mnie jest zmarnowany czas tutaj przykładają większą uwagę na te przedmioty przykładowo kumpel ukończył technikum informatyczne i jedyna rzecz której się nauczył to kalkulator w cmd.. Przez te 3 lata nauczę się więcej w uk a rodzina zdejmą mnie z opłat za te kursy bo sami dadzą mi pieniądze na wykształcenie tam tak więc wystarczy mi tylko jakaś praca na start bo z mieszkaniem nie będzie problemu tego jest pełno. Mam jeszcze od was takie pytanie bo do założenia tam konta jest potrzebny adres zamieszkanie i jeżeli będę wynajmował u kogoś pokój to czy będę mógł podać ten adres czy to będzie się liczyło?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 24 sie 2012 11:32

Bedziesz potrzebowal udowodnic adres.

Najprostszy sposob aby to zrobic sobie provisional driving licence na ktorym bedzie twoj adres. Wiekszosc bankow to uznaje jako dowod (niektore wymagaja full driving licence an nie provisional). Innym wyjsciem jest rachunek wystawiony na twoje nazwisjko - z tym ze jesli bedziesz wynajmowal pokoj to tego raczej miec nie bedziesz.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 24 sie 2012 13:49

Weź też pod uwagę to, że ludzie z kwalifikacjami i doświadczeniem mają problemy ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy, więc 18 letni szczawik bez wykształcenia i doświadczenia w jakiejkolwiek pracy będzie miał delikatnie mówiąc pod górkę.

Jak pisała Stara Baba osobom poniżej 21 lat należy się mniejsza płaca minimalna - poniżej 5 GBP/h. Miesięczny czynsz za pokój pochłonie około połowy Twoich oszczędności, a życie i transport są tu dużo droższe niż w Polsce. Twoich oszczędności powinno wystarczyć na miesiąc, a zakładanie, że w miesiąc znajdziesz pracę jest bardzo optymistyczne.

Prawko możesz tu zdać bez problemu, ale na auto i przede wszystkim ubezpieczenie długo nie będzie Cię stać. Ubezpieczenie samochodu dla osoby poniżej 25 roku życia jest bardzo drogie (niektóre firmy w ogóle takich nie ubezpieczają) i na pewno będzie to gruuubo powyżej 1000 GBP.

Mieszkając tu samemu, pracując i zarabiając krajową minimalną (a na więcej w Twojej sytuacji nie masz co liczyć) dasz radę się utrzymać żyjąc w miarę skromnie.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 24 sie 2012 14:41

Czy ja wiem? W lokalnym McDonald srednia wieku jest chyba ponizej 18...

Scientist
Gastarbeiter

Postautor: Scientist » 25 sie 2012 02:01

Ad vocem wyksztalcenie to faktycznie mature zrobilbym za wszelka cene, ale technikum, liceum lub o co gorsza studia w Polsce bym sobie spokojnie odpuscil. Mowie to z pozyci mgr biologii molekularnej pracujacego w zawodzie w UK.

Pamietam swoje pierwsze poczatki w UK. Wyjezdzajac mialem rok doswiadczenia w zawodzie z Polski i dyplom mgra. Prace zaczynalem pod kuratela osob nie majacych tutejszego odpowiednika polskiej matury... Co 3 miesiace lokalna agencja pracy przysylala ludzi przypadkowych lub chcacych sie czegos nauczyc, wyksztalcenie lub dowiadczenie zawodowe nie odgrywaly tu zadnej roli.
Dopiero po jakims czasie zalapalem dlaczego na interview po okazaniu dyplomu (oryginal w jezyku angielskim) moj rozmowca najbardziej skupil sie na jakosci papieru zamiast na tym co jest na nim zapisane.... Ten czlowiek pozbawil mnie resztek zludzen ze dyplomy otwieraja droge do kariery.

Co do kontynuacji nauki to czy zastanawiales sie nad zwykla zawodowka (tylko nie budowa) Nie wiem ile teraz to trwa w Polsce ale z tym na pewno mialbys wieksze szanse no i nie zmarnowalbys czasu. W UK moglbys sie nadal uczyc ale twoje szanse na tutejszym rynku pracy bylyby znacznie wieksze. Pozatym moglbys starac sie o prace za granica bedac jeszcze w kraju.

Dla 18latka emigracja moze byc dosc traumatycznym przezyciem. Pamietaj ze bedziesz tu sam, a na pomoc rodakow raczej bym nie liczyl.

Diverse
Gastarbeiter

Postautor: Diverse » 25 sie 2012 11:44

Zawodówka odpada trwa 3 lata a przedmioty i tak są. Nie chcę się uczyć tego samego ciągle. Do UK jadę przede wszystkim żeby nabyć doświadczenia na kursach a praca i mieszkanie są niezbędne żeby się tam utrzymać.

Wróć do „Hyde Park”