O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
ODINN

Postautor: ODINN » 24 sie 2008 20:10

Gonzo pisze:Skoro wszystko jest dwa razy tańsze to udowodnij chociaż,że np. ubezpieczenie za samochód i dowolny zabieg stomatologiczny jest dwa razy tańszy niż w PL.
Ogólnie Wielka Brytania przeżywa kryzys,wszędzie zwalniają ludzi,rosną ceny i rachunki za gaz i energie, nie jest wesoło :( Powiem wam szczerze ze jest tragicznie ..)

roznica jest taka kolku, ze w uk ubezpieczalnia pokryje szkody bez problemu, a w pl twoja wlasna ubezpieczalnia cie wydyma.

banita
Rezydent

Banan dla muppeta

Postautor: banita » 24 sie 2008 20:18

Gonzuniu skoro tak lubisz dostawac banany to polece ci pewna stronke, zajrzyj, poczytaj, skontaktuj sie, moze jednorazowo podrzuca ci wieksza ilosc

www.dole.com

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 24 sie 2008 21:17

Poza tym, mało kogo w PL stać na wypad do np Londynu na kilka dni, natomiast tygodniowy wypad do Polski to betka.
Tylko że taki tępy muł jak Gonzo aka Marvin, dalej będzie nam wpierał że wbrew temu co mówią wszyscy mieszkający w kraju, Polska to jednak raj na ziemi, pełen nieskończonych możliwości, uczciwych pracodawców i wykwalifikowanych urzędników :lol:
Cóż, Dobrze jak forum ma własnego, tresowanego błazna :twisted:

tinka85 - piszesz, że masz licznik prepaid. Czyli raczej nikt nie mógł się podpiąć na lewo, bo licznik jest w domu. Proponowałbym pewien eksperyment, należy zanotować kwotę widniejąca na wyświetlaczu i potem wyłączyć główny bezpiecznik, czyli odłączyć całe mieszkanie od sieci. Najlepiej robić to z prawie pustą lodówka i przed wyjściem do pracy :D Po paru godzinach należy znowu sprawdzić stan licznika. W 9 przypadkach na 10 magicznie zniknie od kilkunastu pensów do nawet funta z hakiem. Mój dostawca energii (British Gas) nie potrafił wyjaśnić tego "fenomenu" (naiwnie tłumaczyli, że licznik też pobiera prąd, ale przecież to nie czajnik). Osobiście uważam, że to wyrafinowana forma okradania ludzi z pieniędzy.
Wielu ludzi których znam (nie tylko Polaków) po prostu podpina kuchnię do sieci przed licznikiem i w ten sposób redukuje zużycie energii nawet o kilkadziesiąt procent. Oczywiście zabieg taki jest nielegalny, ale przy odrobinie sprytu absolutnie nie do wykrycia 8)

P.S. Witam po dłuższej nieobecności wywołanej motocyklowym tournee po Francji :)

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 24 sie 2008 21:20

Gherbid chlopaku!!! Jak dobrze cie widziec :lol: brakowalo tu twojej uroczej zgryzliwosci :wink:

anmi
Gastarbeiter

Postautor: anmi » 24 sie 2008 21:40

Gonzo pisze:Każdy znający realia życia w UK wie,że piszesz bzdury czego potwierdzeniem jest fakt iż prawie każdy Polak jak ma już cokolwiek robić u stomatologa to leci do Polski nie rzadko zabierając ze sobą znajomego Angola.Nawet jeśli trzeba cokolwiek dopłacić to jest to nie porównywalnie mniej niż u brytyjskiego stomatologa.15 Funtów albo i więcej to w NHS powinni dopłacać każdemu kto się zdecyduje tam udać w ramach rekompensaty za stracone nerwy a może i zdrowie.Autentyczne przypadki żenujących błędów i poziomu usług tamtejszych stomatologów stawiają brytyjski NHS na poziomie państw Trzeciego Świata.

Tak się głupio składa że się leczę w NHS u polskiej pani stomatolog to po pierwsze a po drugie w większości przypadków jest to pewna niewiedza(niektóre osoby mieszkające tu kilka lat nie wiedziały o tym że leczenie jest praktycznie darmowe) i krążące mity o niebotycznych sumach jakie trzeba zapłacić za plombę :D z jednym się mogę zgodzić, mianowicie z tym że na większe zabiegi na pewno się opłaca lecieć do kraju mniej więcej jak polakom z kraju opłaca się latać np. do Rosji na zabiegi okulistyczne tzw. turystyka lecznicza nie jest niczym nadzwyczajnym. I jeszcze jedno moja żona w tamtym roku musiała niestety znaleźć się w tutejszym(mieszkamy w małym miasteczku) szpitalu, ale jak zobaczyłem jaka tu jest opieka to życzyłbym sobie aby najlepsze polskie szpitale mogły taką opiekę zapewnić, wszystkie potrzebne badania, tomograf i rezonans wykonany błyskawicznie, posiłki do wyboru i w przerwie między posiłkami pielęgniarz chodzący z kawą, herbatą i ciasteczkami w białych rękawiczkach(sic!) i to wszystko w szpitalu NHS ! Inną sprawą jest diagnozowanie ale to jest osobny temat

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 24 sie 2008 21:41

kaslawka pisze:Gherbid chlopaku!!! Jak dobrze cie widziec :lol: brakowalo tu twojej uroczej zgryzliwosci :wink:

No cześć, Słoneczko ;) Wiedziałem, że będziesz tęsknic :lol:
Ostatnio zmieniony 24 sie 2008 21:48 przez gherbid, łącznie zmieniany 1 raz.

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 24 sie 2008 21:45

Z pewnością wielu Polaków dzięki Gherbidowi pozna kolejną sztuczkę z serii pt:"Jak wykiwać naiwnych Angoli".

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 24 sie 2008 21:47

To straszne. Idź się wypłakać mamie w podołek Mervin.

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 24 sie 2008 21:53

Wstydz się oszuście.Przynajmniej wiadomo,że"sponsorem"motocyklowego tournee po Francji był dostawca energii British Gas hahaha.

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 24 sie 2008 21:53

ANMI pisze:[..]wszystkie potrzebne badania, tomograf i rezonans wykonany błyskawicznie, posiłki do wyboru i w przerwie między posiłkami pielęgniarz chodzący z kawą, herbatą i ciasteczkami w białych rękawiczkach(sic!) i to wszystko w szpitalu NHS ! Inną sprawą jest diagnozowanie ale to jest osobny temat

Dokładnie. Przeleżałem trochę czasu po wypadku samochodowym w tutejszym szpitalu i absolutnie nie miałem na co narzekać. Mało tego, godzinę po wypadku miałem zrobioną sesję RTG (kręgosłup i głowa), tomografię i 150 metrów wydruków z różnych ustrojstw medycznych. Przy okazji dowiedziałem się, dlaczego potwornie chrupie mi w karku (większość ludzi blednie jak słyszy ten dźwięk), czego w Polsce wyjaśnić nie mogło 3 ortopedów przez ostatnie 5 lat (zresztą we Francji też)...

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 24 sie 2008 21:58

Gonzo pisze:Wstydz się oszuście.Przynajmniej wiadomo,że"sponsorem"motocyklowego tournee po Francji był dostawca energii British Gas hahaha.

Naprawdę jesteś tępy Mervin, jeżeli nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, kmiotku.
Swoich rachunków praktycznie nie zauważam, poza tym po awanturze z prepaidem mam zwykły licznik. A od września nawet nie będę o rachunkach musiał myśleć przez najbliższe 5 lat. Kiedy w Polsce ostatnio państwo płaciło ci koszta mieszkania?
A tutaj MOD mnie skusiło długoterminowym kontraktem i proszę :D Nawet mam darmowe bilety na pociągi i busy 8)

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 24 sie 2008 22:06

Ale po co się tłumaczysz?I tak widać,że jesteś cwaniaczkiem z Polski,który ciągle kombinuje.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 24 sie 2008 22:10

Gherbid, no oczywiscie ze tesknilam, ze swieczka szukac inteligentnych zlosliwcow (Inteligentnych :wink: )

czy twoja piekna skosnooka razem z toba na tych motorach pedzila? :lol:

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 24 sie 2008 22:11

Jaki wszystkowidzący Troll :lol:
Wiesz co? Naprawdę mi zależy na twojej opinii...
:P

Pusty jesteś jak bęben aborygena, dzieciaku, idź lepiej pobawić się w wymyśloną firmę, albo spiesz się pobawić klockami zanim mama spuści wodę :lol:

kaslawka pisze:Gherbid, no oczywiscie ze tesknilam, ze swieczka szukac inteligentnych zlosliwcow (Inteligentnych :wink: )

czy twoja piekna skosnooka razem z toba na tych motorach pedzila? :lol:

Oczywiście 8) Zajechaliśmy aż do Calvi na Korsyce, fajnie było, tylko się trochę pogniewała, że dwa dni byłem na orbicie, a kolejne dwa dochodziłem do siebie :D Tak to jest jak się dobrych przyjaciół nie widzi parę lat...

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 24 sie 2008 22:28

witaj, gherbiniu, slysze, ze wyprawa sie udala? brakowalo Cie tutaj :wink:

Wróć do „Hyde Park”