Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 20:23

bimbo moje ostatnie rachunki: gaz £ 40.00 (13/04 - 13/08 ) - n power, prad £85.00 (26/04 - 24/07) Southern Electric. one bedroom flat, ludzi sztuk dwie, woda ogrzewana na prad, full elektryka w domu, dwa kompy chodzace non-stop :wink:

zapytaj landlorda, nie powinien miec nic przeciwko, bo to w koncu wy placicie rachunki i jesli macie okazje placic nizsze - co w tym zlego?

bimbo
Emigrant

Postautor: bimbo » 08 sie 2008 21:12

Ja bym chetnie zmienila, ale boje sie, ze sa jakies kruczki w tym biznesie, bo niby dlaczego Scotish power czy e-on mialby byc o polowe tanszy niz npower? Rozumiem jakies drobne roznice, ale ci wszyscy przedstawiciele mowia o ksmicznych roznicach.
Boje sie, ze pierwsze kilka miesiecy bedzie ok a potem nagle dowala mi rachunki idace w setki funtow i okaze sie, ze nie moge zrezygnowac przez najblizsze 100 lat.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 21:53

ja tez przegladala oferty innych firm, ale te ktore wygladaly najbardziej obiecujaco milay 'drobny druk', czyli cena niska przez pol roku, a potem kosmos - i akurat na zime ceny wzrosna, nie dzieki. wiec dalam spokoj. moja landlady powiedziala mi, ze sama z tych firm korzystala dlugi czas i byla zadowolona, jak chcemy mozemy zmienic, ale... nie chcemy :)

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 08 sie 2008 21:57

Anka, to malo placisz :D

bimbo: Powergen gaz + prad = okolo £80/m (dla uproszczenia tyle samo w sezonie grzewczym co poza nim - place srednia zeby nie doplacac); 2 bedroom terraced house, ogrzewany gazem, elektryczna kuchenka (wbrew pozorom sporo dodaje).
I nie ufaj cenom o POLOWE nizszym bo to bzdura :D Dostawcy energii proponuja po prostu rozne plany taryfowe - te wyliczenia z enrgia o POLOWE tansza sa robione od katem zuzycia najkorzystniejszego w ich planie tarfowym i najmniej korzystnego u konkurencji :D

Jesli chcesz miec rzeczywiste informacje o roznicach w cenie przy swoim srednim zuzyciu musisz skorzystac z ktorejs z wyszukiwarek (np. confused.com albo cos podonego)

Baw sie dobrze :)

ps. nie zebym sie domagal od autorki tematu czegokolwiek, ale wiecie co mnie wkurza na tym forum? Pochwaly sa niemal zawsze za podobne poglady a niemal NIGDY za pomoc.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 22:09

MarcFloyd pisze:Anka, to malo placisz :D
(...) elektryczna kuchenka (wbrew pozorom sporo dodaje).
mialam kiedys elektryczna kuchenke. jak dostalam rachunek - w lecie - malo nie zeszlam na zawal. i tak na tym cholerstwie nie lubie/umiem gotowac :lol:

MarcFloyd pisze:ps. nie zebym sie domagal od autorki tematu czegokolwiek, ale wiecie co mnie wkurza na tym forum? Pochwaly sa niemal zawsze za podobne poglady a niemal NIGDY za pomoc.

tez zauwazylam... chociaz ja ostatnio dostalam pochwale za opowiesc o pijackich ekscesach, nie wiem jak to zaliczyc... podobne poglady? :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 08 sie 2008 22:38

AnkaMak pisze:mialam kiedys elektryczna kuchenke. jak dostalam rachunek - w lecie - malo nie zeszlam na zawal. i tak na tym cholerstwie nie lubie/umiem gotowac

Wiesz co, ja lubie i prefereuje od gazowej. Moze dlatego ze ja LUBIE i UMIEM gotowac :P

AnkaMak pisze:tez zauwazylam... chociaz ja ostatnio dostalam pochwale za opowiesc o pijackich ekscesach, nie wiem jak to zaliczyc... podobne poglady?

Pomoc! Juz wiem czego mam w zadnym wypadku nie robic :lol: :lol: :lol:

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 22:44

Marc smiesz twierdzic ze ja w ogole nie umiem gotowac :?: umiem, i to bardzo dobrze, ale jakos za diabla nie moge wyczuc tego elektrycznego ustrojstwa :evil: sprobowalbys mojej mandioka frita albo tutu a mineira, eh, poezja nie jedzenie...

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 08 sie 2008 22:52

No coz, mnie pozostaje zaprosic cie na pieczen z indyka z ziemniakami czy tez krupnioka. Ewentualnie swietna wiejska zapiekanke - taka z cebulka i boczkiem, robiona w ogrzewanym pradem piekarniku z mozliwosci ustawienia odpowiedniej temperatury raczej niz welkosci plomienia.Aha, zapomnialem doac ze prad nie wybucha :P

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 22:58

tu masz racje - nie mam pojecia, co oni robia tym kuchenkom, ze piekarniki gazowe sa takie beznadziejne - plomien tylko z tylu,zamiast jak Polsce - dookola piekarnika, trzeba non stop obracac brytfanke, normalnie doopa. no i fakt, prad nie wybucha, ale o ilu wybuchach przy gotowaniu slyszales? nie, elektryk to nie dla mnie. pozostawie ten sprzecior profesjonalistom :lol:

PS. off topic again.. :wink:
Ostatnio zmieniony 08 sie 2008 23:03 przez AnkaMAk, łącznie zmieniany 1 raz.

bimbo
Emigrant

Postautor: bimbo » 08 sie 2008 23:02

Tez mi sie wydaje, za Ania placi bardzo malo. Wbrew pozorom w domu jest tyle tego badziewia, ze nawet nie wiadomo kiedy i rachuneczek :shock:
Ale dzieki za porady, raczej zostane z npower, tak jak myslalam, nie ma tak kolorowo z tymi naciagaczami.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 08 sie 2008 23:03

Gdzie tam, specjalisci to wlasnie z gazu korzystaja (Gordon Ramsey na przyklad). Ja zostane przy pradzie:D

A tak powaznie:

Gotowalem na obu: powiedzialbym ze sa inne i oba rownie dobre. Moze jedynie rzecywiscie piekarniki na pard sa lepsze z uwagi na lepsza cyrkulacje powietrza.

To zapraszam na zapiekanke 8)

Teraz slucham: kiedy dadza ci karabin, kaza rowno stac

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 23:05

a ja ogladam Gumisie :P

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 08 sie 2008 23:10

Te wybuchowe?

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 23:11

nie, w telewizji byla reklama zelkow :lol:

bimbo
Emigrant

Postautor: bimbo » 08 sie 2008 23:16

Marc mozna Cie wynajac na jakis czas? Moj mezczyzna z gotowania to preferuje... gotowy obiad na stole.
Twoja Pani to szczesciara i to jeszcze jakie wykwintne potrawy

Wróć do „Mieszkanie”