Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Sobert
Gastarbeiter

Postautor: Sobert » 29 kwie 2013 20:09

Format jest ok, właśnie wysłałem kilka kontrolnych pod różne adresy i są odczytywalne.
Właśnie dostałem kolejnego maila gdzie zapraszają mnie na trening do warehouse. Mam tylko zapłacić 50f za CRB check.
Cholerni oszuści.

adam36
Gastarbeiter

re

Postautor: adam36 » 29 kwie 2013 20:21

skad wiesz ,ze sa odczytywalne,skoro odzywaja sie do Ciebie sami naciagacze,ktorzy tylko widza Twoj adres email?..

goraluk
Rezydent

Re: re

Postautor: goraluk » 29 kwie 2013 20:25

adam36 pisze:Moze po prostu wysylasz w zlym formacie cv?Radze Ci wysylac w formacie DOC FILE lub TEXT.Pozdr!

Absolutnie nie!
Najlepszy format do wszelkiego rodzaju dokumentów to *.pdf
pdf został po to stworzony by jeden dokument stworzony na dowolnym komputerze wyglądał tak samo na każdym innym, mało tego, pdf zawsze się tak samo wydrukuje na każdej drukarce.
Inaczej mówiąc, pdf to taki obraz dokumentu.
Więc jak ktoś ma przesłać dokument, to nic innego jak tylko pdf.

*.doc musi być odczytany przez program który to potrafi.
Jednak, inny program nawet MS Word może zmienić ustawienia akapitu czy marginesów. Więc doc może być kompletnie źle sformatowany na drugim komputerze a o drukowaniu nawet nie wspomnę, bo *.doc formatuje dokument pod sterownik drukarki na jaki jest zainstalowany w komputerze na którym *.doc jest tworzony. Przeniesienie do innego komputera z innym sterownikiem drukarki może rozwalić cały układ strony. Podobnie jest z plikami *.txt
*.pdf nie ma tych wad, będzie wszędzie wyglądać i drukować się tak samo.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013 21:44 przez goraluk, łącznie zmieniany 1 raz.

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 29 kwie 2013 21:02

@goraluk - niekoniecznie. Czasami agent wymaga formatu, który da się edytować. Kandydaci na ogół zamieszczają dane kontaktowe. Agent przed forwardowaniem do potencjalnego pracodawcy zwykle usuwa te dane, aby firma nie mogła skontaktować się z kandydatem inaczej niż przez agencję. Mi się zdarzyło kilka razy zostać poproszonym o doca, a sam właśnie też preferuję PDF z racji takiej że wszędzie zostanie otwarty bez problemu i będzie wyglądał tak samo.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 29 kwie 2013 21:38

goraluk pisze: nawet MS World może zmienić ustawienia

:lol:

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 29 kwie 2013 21:43

gamedev pisze:@goraluk - niekoniecznie. Czasami agent wymaga formatu, który da się edytować. Kandydaci na ogół zamieszczają dane kontaktowe. Agent przed forwardowaniem do potencjalnego pracodawcy zwykle usuwa te dane, aby firma nie mogła skontaktować się z kandydatem inaczej niż przez agencję. Mi się zdarzyło kilka razy zostać poproszonym o doca, a sam właśnie też preferuję PDF z racji takiej że wszędzie zostanie otwarty bez problemu i będzie wyglądał tak samo.

Jeśli ktokolwiek edytuje twój dokument i na to się zgadzasz to gratuluję.
Agent może poprosić cię o kopie zmodyfikowaną, ale pozwolić obcej osobie edytować własny dokument?
Nie... *.pdf może jest mało popularny wśród polaków, bo nie wiedzą co to jest *.pdf i jak oraz czym się to je i do czego służy.
W kręgach gdzie ja się obracam nikt ci prywatnego dokumentu nie wyśle w elektronicznej formie inaczej niż w *.pdf
Jeśli potrzeba coś wy edytować, zmienić to Ja to robię w domu na oryginalnym dokumencie np. doc i zapisuję jako *.pdf

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 29 kwie 2013 21:43

blondynek pisze:
goraluk pisze:Najlepszy format do wszelkiego rodzaju dokumentów to *.pdf

to co @gamedev podkreslil plus:

szczegolnie w populistycznych serwisach online gdzie informacje sa generowane z word document

bravooo goraluk! :lol:

?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 30 kwie 2013 10:37

blondynek pisze:
goraluk pisze:
Jeśli ktokolwiek edytuje twój dokument i na to się zgadzasz to gratuluję.
Agent może poprosić cię o kopie zmodyfikowaną, ale pozwolić obcej osobie edytować własny dokument?
Nie...

bzdura
normalni headhunters czesto modyfikuja anulujac dane bo wazne jest to co zrobiles a nie to kim jestes jesli wysylaja kandydatow na shortlist

Głupia, po raz setny to pisze i se zgłaszaj nawet do Kaczyńskiego czy Tuska.
Co innego jak osoba z tobą robi poprawki a co innego jak ktoś ez twojej wiedzy to robi. Dlatego zawsze będziesz tylko tanim pracownikiem.

recruiter moze zrobic swoj pdf ale zaden recruiter nie bedzie sie domagal pdf od kandydata

a jak napisalam - wiele serwisow online -np Guardian Jobs - populuje dane kandydata na podstawie word document

A co to znaczy "populuje"? To jakaś nowomowa?

w innym przypadku ow 'kandydat' musialby wklepywac dane przez pol dnia
[/quoye]

Zauważ, że nie każdy jest taki sam jak ty i może w twoim przypadku ktoś musi cały czas coś poprawiać i zmieniać. Jak byś miała trochę więcej w głowie to może jedno CV wystarczyło by bez żadnych poprawek... no ale co wymagać od ciebie. Pewnie CV piszesz na podstawie schematu z linków...
To się nie dziwię, że musisz cały dzień poprawiać lub ktoś za ciebie musi to robić.

ale ja wiem ze ty jestes inny i w innym swiecie sie obracasz gdzie umycie 4 garnkow w ciagu 4 godzin uwazasz za sukces zawodowy i dlatego nie chcesz ingerencji 'obcych'

To prawda, jak sądzę w myciu garów mnie pokonasz bejbe.
Masz zdecydowanie większe doświadczenie. Może warto więc zostać w kuchni? Przemyśl to, wówczas nie będziesz się męczyć poprawianiem swoich CV...

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 30 kwie 2013 10:49

goraluk pisze:Jak byś miała trochę więcej w głowie to może jedno CV wystarczyło ...

JEDNO CV?

:shock:

Czlowieku, CV pisze sie "pod prace" o ktora sie aplikuje wiec normalne ze kazdy powinien miec kilka wersji.

:roll:

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 30 kwie 2013 11:07

@goraluk - a ty widziałeś kiedyś CV przysłane przez jakiegokolwiek rekrutera do firmy? Firmy bardzo rzadko dostają ten sam plik, który wysyła kandydat. Agencja przeredagowuje CV dodając swoje logo i inne popierdółki oraz często starają się zachować swój "agencyjny" format. Zamiast kontaktu do pracownika jest kontakt do agenta. Pracuję z rekruterami z kilku agencji i bardzo rzadko zdarza się, że jakaś agencja nie trzyma się swojego "stylu". To co dostaje pracodawca do wglądu to zwykle nie jest ten sam plik, który wysyła kandydat.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 30 kwie 2013 12:01

gamedev pisze:@goraluk - niekoniecznie. Czasami agent wymaga formatu, który da się edytować. Kandydaci na ogół zamieszczają dane kontaktowe. Agent przed forwardowaniem do potencjalnego pracodawcy zwykle usuwa te dane, aby firma nie mogła skontaktować się z kandydatem inaczej niż przez agencję. Mi się zdarzyło kilka razy zostać poproszonym o doca, a sam właśnie też preferuję PDF z racji takiej że wszędzie zostanie otwarty bez problemu i będzie wyglądał tak samo.

Kompletna bzdura. PDF bez problemu da się edytować używając np. Adobe Acrobat. Jeżeli agencji nie stać te parędziesiąt funtów miesięcznie na oprogramowanie, to można sobie taką agencję darować od razu.

Wróć do „Praca”