O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 25 kwie 2013 17:32

goraluk pisze:Kapitalizm zawsze będzie prowadzić do kryzysu, na tym polega.
Śmieszy mnie jednak nazywanie błędów kapitalizmu socjalizmem:)
To co jest obecnie to jest właśnie kapitalizm, przykro mi, że wielu ludzi wyobrażało sobie coś innego. W zasadzie to zawsze tak jest, że kapitalizm oszukuje. Nie ma "uczciwego" kapitalizmu, bo go być nie może! Kapitalizm polega na proficie, a tam gdzie profit tam nie ma miejsca na uczciwość czy morale.
Ale wątek nie o tym jest.

Niezłe bzdury. To co powoduje kryzys to politycy, którzy kupują głosy tych, którym nie chce się pracować, kolejnymi zasiłkami i rozszerzaniem socjalu kosztem klasy średniej oraz banki, które są wyjęte spod prawa i jakiejkolwiek kontroli.

A potem płacz, że prywatny przedsiębiorca wyzyskuje, kiedy tak naprawdę nie ma z czego płacić, bo większość co zarobi trzeba oddać na najróżniejsze podatki, po to aby utrzymywać rzeszę darmozjadów, którzy głosowali na obecnych polityków.

Pamiętaj, że media są w ich kieszeni i oni już wiedzą jak ludziom wmówić, że to kapitalistyczni krwiopijcy są winni, a nie oni i ich złe prawo.

dolata
Gastarbeiter

Postautor: dolata » 25 kwie 2013 17:46

usercostam pisze:Cały problem w tych wysokich cenach jest właśnie przez to, że ono jest obowiązkowe, więc firmy mogą sobie windować ceny jak chcą bo wiedzą, że człowiek i tak musi kupić. Gdyby takiego obowiązku nie było, musieliby walczyć o klienta cenami, bo inaczej nikt by się nie ubezpieczał.

Wiem, wiem.

Wlasnie z tego pwodu jestem za kontrola tych obowiazkowych cen.
Ale kto mnie tam bedzie sluchal. :evil:
Wiadamo,ze wlasciciele ubezpieczen maja mase kasy a wiec wplywyy i kolko sie zamyka.
W czyim interesie jest unormowanie takich obowiakowych cen? Nie ubezpieczen przeciez.

Do paranoi dochodzi, gdzie kobieta domaga się (i dostaje) odszkodowanie bo boli ją kark a została popchnięta przez samochód parkujący, nawet uszkodzeń mechanicznych nie było poza otartą farbą.

Tu tez masz czyjs finansowy interes. Prawnicy no win no fee maja z takiego przyznanego odszkodowania niezle zyski.
Albo ubezpieczyciele musz miec lepszych prawnikow albo powinno sie zrewidowac prawo pod tym katem.
Od lat jednak za te nieudolnosci placimy ciagle my.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 kwie 2013 18:18

usercostam pisze:
goraluk pisze:Kapitalizm zawsze będzie prowadzić do kryzysu, na tym polega.
Śmieszy mnie jednak nazywanie błędów kapitalizmu socjalizmem:)
To co jest obecnie to jest właśnie kapitalizm, przykro mi, że wielu ludzi wyobrażało sobie coś innego. W zasadzie to zawsze tak jest, że kapitalizm oszukuje. Nie ma "uczciwego" kapitalizmu, bo go być nie może! Kapitalizm polega na proficie, a tam gdzie profit tam nie ma miejsca na uczciwość czy morale.
Ale wątek nie o tym jest.

Niezłe bzdury. To co powoduje kryzys to politycy, którzy kupują głosy tych, którym nie chce się pracować, kolejnymi zasiłkami i rozszerzaniem socjalu kosztem klasy średniej oraz banki, które są wyjęte spod prawa i jakiejkolwiek kontroli.

Banki prywatne to czysty kapitalizm! Kapitalizm polega na gromadzeniu profitu - banki są w stanie to bez problemu robić i robią, banki mają kapitał i banki decydują kogo lub co sobie kupią - każda regulacja państwa w tej sprawie to już nie będzie kapitalizm czy liberalizm.
Ci co są na zasiłkach, akurat mają niewiele do powiedzenia.
Inaczej w rządach byli by ludzie z niższych warstw społecznych... Raczej takich nie uświadczysz.
Osób na zasiłku w UK jest ok. 5% ... sądzisz, że to potężny kapitał wyborczy ;)? Czy raczej mit.

A potem płacz, że prywatny przedsiębiorca wyzyskuje, kiedy tak naprawdę nie ma z czego płacić, bo większość co zarobi trzeba oddać na najróżniejsze podatki, po to aby utrzymywać rzeszę darmozjadów, którzy głosowali na obecnych polityków.

Czy masz może swoją firmę?
Ja mam LTD i choć to może nie miejsce do tego, ale ja podatku od prawie 2 lat nie płacę w ogóle. (tak, można to powiedzieć)

Pamiętaj, że media są w ich kieszeni i oni już wiedzą jak ludziom wmówić, że to kapitalistyczni krwiopijcy są winni, a nie oni i ich złe prawo.

Media kosztują, pieniądze maja właśnie kapitaliści.
Problem z ludźmi, którzy wierzą w kapitalizm czy liberalizm, jest taki, że nikt się nie zastanowi, czy kapitaliście będzie zależało na wspieraniu swojej konkurencji:)
Typowe zagranie kapitalisty polega na tym, ze winni są zawsze "oni" nie kapitalizm.

adam36
Gastarbeiter

re

Postautor: adam36 » 25 kwie 2013 18:24

Mieszkajac w innym miescie w srodkowej Anglii pod zlym postcode(widocznie czeste kradzieze,wiecej wypadkow w okolicy niz gdzie indziej,itp.,itd. musialem zaplacic 1,5 roku temu za Clio 1.2 minimum 1400(10 lat prawko,bez znizek),wystarczylo,ze przeprowadzilbym sie z 1,5km dalej i wyszukiwarka pokazywala juz 900,za miasto 650.Robilem tam najrozniejsze miksy w tych wyszukiwarkach,na duzej liczbie kont i co bym tam nie nawpisywal,to na koncu cena zmienia sie tylko ja wpiszesz inny postcode.I polecam wszystkim:sprawdzcie wpierw to.Nastepna rzecza jest,ze ubezpieczenie bedzie drozsze ,jesli powpisujesz tam wszystko,data zakupu,np.dzis,od kiedy ubezp:od dzis-i wtedy jest drozej(przynajmniej ja tak mialem,ale mysle,ze jest to czesto stosowana tam praktyka)bo wiedza,ze jesli tak wpisujesz, widocznie co dopiero je kupiles i chcesz po legalu wracac na swoim ubezp. do domu i wyliczaja wtedy o okolo 10% wiecej,wiec lepiej(tzn.taniej) jest wpierw kupic auto i ubezpieczenie od jutra lub pojutrza,wtedy nie nalicza dodatkowych pieniedzy chcac zachecic cie do kupienia jednak tego ubezpieczenia.Nie wiem,czy wyrazilem sie jasno,mam taka nadzieje...

goraluk
Rezydent

Re: re

Postautor: goraluk » 25 kwie 2013 18:29

adam36 pisze:Mieszkajac w innym miescie w srodkowej Anglii pod zlym postcode(widocznie czeste kradzieze,wiecej wypadkow w okolicy niz gdzie indziej,itp.,itd. musialem zaplacic 1,5 roku temu za Clio 1.2 minimum 1400(10 lat prawko,bez znizek),wystarczylo,ze przeprowadzilbym sie z 1,5km dalej i wyszukiwarka pokazywala juz 900,za miasto 650.Robilem tam najrozniejsze miksy w tych wyszukiwarkach,na duzej liczbie kont i co bym tam nie nawpisywal,to na koncu cena zmienia sie tylko ja wpiszesz inny postcode.I polecam wszystkim:sprawdzcie wpierw to.

Wartości bandów są dostępne na stronach www, w tym wątku były linki podane przez MarcFloyd.
Znajdź więc kod pocztowy z bandu A i wszystko.

Xen
Gastarbeiter

Postautor: Xen » 25 kwie 2013 18:30

Oj raj jest jak u władzy są socjaliści???? tak jak teraz w UK czy PL.
To liberałowie uważają , że przymus ubezpieczeń czy społecznych czy komunikacyjnych się nie sprawdza, to liberałowie są za likwidacją np. przymysowych składek ZUS w Polsce , każdy monopol powoduje wzrost cen tak jak ktoś tam wyżej pisał żeby państwo regulowało ceny składek heheh to właśnie jakby państwo regulowało gwarantuje Ci że by było jeszcze drożej bo by powstało 1000 tyś urzędasów co by się tym zajmowało na państwowym wikcie i by za to brali kasę .
w UK najwyrazniej panuje zmowa firm ubezpieczeniowych i w ten sposób solidarnie regulują ceną .
na wzrost cen ma też wpływ podniesienie podatków np. VAT w uk w ostatnich latach się zwiększyła stawka tego podatku.
Socjalizm to najgorsza forma rządów i niestety w całej UE są socialiści.
że w UK nazywają się tylko konserwatystami to fikcja .
więc Garoluk teraz to gadasz głupoty jeśli mówisz że liberalizm gospodarczy jest zły !!

Xen
Gastarbeiter

Postautor: Xen » 25 kwie 2013 18:41

udało się po 2 dniach znalazłem za 670 funtów na rok :)))

dolata
Gastarbeiter

Postautor: dolata » 25 kwie 2013 18:47

to właśnie jakby państwo regulowało gwarantuje Ci że by było jeszcze drożej bo by powstało 1000 tyś urzędasów co by się tym zajmowało na państwowym wikcie i by za to brali kasę .

W UK nie ma biurokracji. Przynajmniej nie na taka skale jaka znamy z Polski.
Mam nadzieje,ze suma sumarum ceny nie bylyby tak wysokie jak teraz.

w UK najwyrazniej panuje zmowa firm ubezpieczeniowych i w ten sposób solidarnie regulują ceną .

Byc moze. Jednak to, jak juz bylo tu napisane, fakt,ze jest to ubezpieczenie obowiazkowe daje taka mozliwosc.
Co wiec zostaje? Rozbicie zmowy cenowej ( chyba nierealne skoro do tej pory nikt tego nie ruszyl) lub regulacja cen.

dolata
Gastarbeiter

Postautor: dolata » 25 kwie 2013 18:48

Xen pisze:udało się po 2 dniach znalazłem za 670 funtów na rok :)))

Swietnie.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 kwie 2013 18:54

Xen pisze:Oj raj jest jak u władzy są socjaliści???? tak jak teraz w UK czy PL.
To liberałowie uważają , że przymus ubezpieczeń czy społecznych czy komunikacyjnych się nie sprawdza, to liberałowie są za likwidacją np. przymysowych składek ZUS w Polsce , każdy monopol powoduje wzrost cen tak jak ktoś tam wyżej pisał żeby państwo regulowało ceny składek heheh to właśnie jakby państwo regulowało gwarantuje Ci że by było jeszcze drożej bo by powstało 1000 tyś urzędasów co by się tym zajmowało na państwowym wikcie i by za to brali kasę .
na wzrost cen ma też wpływ podniesienie podatków np. VAT w uk w ostatnich latach się zwiększyła stawka tego podatku.
Socjalizm to najgorsza forma rządów i niestety w całej UE są socialiści.
że w UK nazywają się tylko konserwatystami to fikcja .
więc Garoluk teraz to gadasz głupoty jeśli mówisz że liberalizm gospodarczy jest zły !!

Postaram ci się odpisać najprościej jak potrafię.
Zacznę od końca:
Pokaż mi choć jednego liberała na świecie który by wspierał sobie konkurencję? Znasz takowego? To już pokazuje, że tak zwani liberałowie to zwykła ściema dla mas.
Jedynym liberałem może być państwo które odgórnie reguluje całe życie gospodarcze (socjalizm!).
Socjalizm jest obecnie najlepszy i najbardziej sprawiedliwym systemem społecznym na świecie. Idealny jest komunizm, ale komunizmu nigdy nie było i nigdy nie będzie bo jest utopijny.
Liberałowie dużo mówią, ale jak dochodzi co do czego to nagle robią zupełnie odwrotnie - patrz kilka linijek wyżej o tym czy liberał wesprze sobie konkurencję.
Ceny ubezpieczeń nie muszą być odgórne ustalone, wystarczy jak by państwo zbudowało własną państwową firmę ubezpieczeń pojazdów. I działało na zasadzie kosztów -pełny liberalizm!!! i jaki wspaniały kapitalizm oraz walka o klienta z konkurencją...
Wówczas wszelkie firmy i ich zmowy by upadły, ale ktoś by znów zarzucił, że to socjalizm...
Kapitalizm ma na celu przede wszystkim zabezpieczyć interesy tych którzy zapłacili za wybory - sponsorowali polityków, a tu największe zdanie mają banki... W Polsce te same banki sponsorują PiS jak i PO:))
Mała uwaga odnoście Polski. Jest taka organizacja biznesmenów zwana Lewiatan. Od lat 90-siątych zapowiadali uproszczenie, ułatwienie dla małych biznesów, liberalizację przepisów. Do dziś nic nie zrobili, mimo, że to pełną gębą kapitaliści.
Największą różnica między socjalizmem a kapitalizmem można zobaczyć w podziale dóbr wytworzonych, gdzie w kapitalizmie podział w skrajnych przykładach (Polska dziś) to 95% właściciel-właściele a reszta idzie na inwestycje i wynagrodzenia dla pracowników. W UK to trochę bardziej złagodzone i ta proporcja wynosi ok. 65-70 do 30-35.
W socjalistycznej gospodarce 60% jest przeznaczane na rozwój, inwestycje oraz zaplecze socjalne a ok. 30% idzie na wypłaty, te 10% to inne wydatki jak nauka.
Żywym przykładem potęgi socjalizmu są Chiny! Z kraju feudalnego niecałe 100 lat temu dziś są 3 cią potęgą świata.

ps. przenieście posty polityczne do innego wątku, OK?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 25 kwie 2013 19:00

goraluk pisze:Banki prywatne to czysty kapitalizm!

Masz bardzo nikłe pojęcie o gospodarce i jej regułach, więc reszty nie skomentuje. Powiem tylko, że gdyby to był czysty kapitalizm, każdy mógłby sobie założyć bank, a tak nie jest.

Xen
Gastarbeiter

Postautor: Xen » 25 kwie 2013 19:16

Stara ale się ośmieszasz w oczach ludzi kumatych w Chinach owszem rządzi partia która się nazywa komunistyczną ale wszystkie reformy jakie robią to są liberalne tam jest wolność gospodarcza niskie podtaki itp dlatego tak szybko Chiny się rozwijają .
Po drugie jak uważasz , żę komunizm jest ok Polecam przeprowadzić się z UK do Korei Północnej lub na Kubę do Havany :))
Liberałowie rządzili w UK przykładem tego była Tacherowa która wyciągnęła kraj z kryzysu gospodarczego tamtych lat.
pozamykała nie rentowne kopalnie owszem straciło 200 tyś ludzi pracę ale w zamian dała im możliwość przekwalfikowania się .
a państwo odczuło ulgę przez zmniejszenie wydatków na nie rentowne kopalnie na które płaciło kilka milionów brytyjczyków w podatkach.
Jeszcze raz jak uważasz socjalizm komunizm za idealną formę to Korea Pólnocna Kim dzong czeka z otwartmi rękami na ciebie fidel pewnie też by Ci dał azyl i chwalił się na całym świecie jak to Polak ucieka z kapitalizmu do socjalizmu.:))

Xen
Gastarbeiter

Postautor: Xen » 25 kwie 2013 19:24

GAROLUK w Polsce od 89 roku rządzą właśnie socjaliści PIS I PO to partie gospodarczo socjalistyczne !!!!!!!
W Polscen nie było jeszcze nigdy rządów liberałów .
Liberałowie nie podnoszą podatków , liberałowie nie zwiększają coraz to więcej koncesji na interesy różne.
Liberałowie nie zakazują człowiekowi o decydowaniu o właśnym życiu np. palenie trawy każdy kowalem swego losu.
Liberałowie nie narzucają Ci w której firmie masz odkładać na emeryturę i jakie kwoty.
więc w Polsce nigdy nie było władzy liberalnej gospodarczo .
Jedyną nadzieją Polski jest Korwin Mikke i Nowa Prawica ale świadomość ludzi i znajomość ekonomii jest róna zeru i druga sprawa społeczeńśtwa lubią jak władza decyduje za nich bo ja się być odpowiedzialni sami za siebie i dlatego wybierają socjalistów ale to ma krótkie nogi i już jesteśmy bardzo blisko zawalenia się systemu ubezpieczeń społecznych.
wszystko co reguluje państwo wali się i zawsze tak będzie .czemu prywatne stocznie na świecie mają zlecenia na budowy statków a te w rękach pańśtwa w Polse upadają , ??? czemu Państwowe koleje upadają i są w stanie opłakanym a te prywatne kapitalistyczne są nowe sprawne i przynoszą dochody ??

Xen
Gastarbeiter

Postautor: Xen » 25 kwie 2013 19:28

Poczytaj sobie Miltona Fredmana czy Von Misesa . może zrozumiesz co to jest wolność gospodarcza :))

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 25 kwie 2013 20:13

Xen pisze:udało się po 2 dniach znalazłem za 670 funtów na rok :)))

A gdzie? Zmieniłeś coś w parametrach jakie wpisywałeś?

Wróć do „Hyde Park”