no i ? co w związku z tym?Iron pisze:A zeby wam wszyskie pluca wyzarla ta gruzlica wraz mozgownicami.
jesz q. bedziecie plakac debile.
PRĄTEK GRUŹLICY
Bakterie prątka ludzkiego są wydłużone, z ziarnistościami wewnątrzkomórkowymi.
Typ ludzki prątka gruźlicy jest chorobotwórczy głównie dla ludzi i małp. W mniejszym stopniu dla zwierząt domowych (bydło, świnie, psy, koty, konie, świnki morskie, króliki, kury).
Gruźlica - zależnie od ogólnego stanu organizmu - może mieć przebieg osrty, uogólniony lub przewlekły i umiejscowiony.
Najczęściej spotykaną i jedną z najgroźniejszych postaci gruźlicy jest gruźlica płuc.
Około 5 - 10 % przypadków gruźlicy u człowieka wywołuje prątek bydlęcy, około 0,04% - prątek ptasi.
Główny rezerwuar i źródło zakażenia stanowi człowiek z tzw. gruźlicą "otwartą" oraz chore na gruźlicę zwierzęta.
Do zakażenia dochodzi na drodze oddechowej (zakażenie kropelkowe, pyłowe) lub przez przewód pokarmowy (zakażone mleko itp.), rzadko - przez skórę.
Ze względu na zawartość substancji woskowych prątek gruźlicy wykazuje szczególną wytrzymałość na działanie substancji chemicznych.
Pod wpływem 5% fenolu prątki giną po 24 godzinach, alkohol 96% niszczy je w czasie
15 - 30 sekund.
Plwocina w stanie wysuszonym jest zakaźna do 200 dni.
W nawozie mogą żyć do 7 miesięcy, w wodzie - do 70 dni, w ziemi - do roku.
W mleku kwaśnym żyją 15 dni, w serze białym - około 30 dni, w maśle - do 100 dni.
W wodzie wrzącej giną w ciągu 1 minuty.
Przy prawidłowej pasteryzacji giną w temperaturze 60 o C w ciągu pół godziny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 15 gości